back

Валерій Дудко: «Затягнути паски – на жаль, вимога часу»

01-04-2014 | 08:54

Весь поточний рік Україна в цілому і Чернігівська область зокрема мають прожити в режимі жорсткої економії бюджетних коштів. Про це йшлося на брифінгу в облдержадміністрації за участю директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка.

Саме цього вимагають і постанова № 65 Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 року, і розпорядження КМУ №156-р, датоване тим же числом. Відповідно до цих документів в Україні запроваджуються заходи з економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів. Також розроблено та затверджено план заходів щодо наповнення місцевих бюджетів, вишукання додаткових джерел надходжень до бюджетів, у тому числі за рахунок детінізації економіки (не менш як 2% доходів загального фонду), дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів (не менш як 1% видатків на бюджетну сферу) та посилення фінансово-бюджетної дисципліни.

Серед заходів економії, конкретизував Валерій Дудко, — заборона мати більше одного автомобіля в бюджетних установах, створювати нові бюджетні установи, здійснювати доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників та заповнювати наявні на сьогодні вакансії.

Максимальний розмір місячної заробітної плати керівних працівників органів державної влади та інших державних органів обмежено 15-ма розмірами мінімальної заробітної плати.

Припинено також використання бюджетних коштів для проведення заходів з відзначення пам’ятних та історичних дат, ювілеїв підприємств, установ та організацій, а також ювілеїв і вшанування пам’яті видатних осіб та інших подій (крім централізованих заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, Дня Конституції України, Дня незалежності України, Дня Перемоги, Дня пам’яті жертв голодоморів).

Не менше 90% бюджетних коштів має бути спрямовано на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв. Як економія бюджетних коштів відіб’ється на соціальному захисті населення? Найголовніше — не відбудеться чергового зростання мінімальної заробітної плати, а відтак, і решти пов’язаних з нею виплат. Допомога при народженні дитини виплачуватиметься тепер однакова для всіх — незалежно від того, перша це дитина в родині чи ні. ЇЇ сума складе 41280 гривень. Трохи більше десяти тисяч виплатять одразу, решту — протягом трьох років, по 860 гривень щомісяця.

Повернеться практика відрахувань до Пенсійного фонду України при купівлі валюти, що суттєво поповнить пенсійну скарбницю.

З тією ж самою метою — економії бюджетних коштів — буде призупинено або обмежено фінансування ряду програм та проектів місцевого значення. До Кабміну з області подано ряд проектів, які обласним керівництвом визнано пріоритетними. Сума, потрібна для їх реалізації, сягає 111 мільйонів гривень. Які з них визнає першочерговими Уряд, виділивши фінансування, покаже час.

У зв’язку зі значним подорожчанням газу очікується суттєве зростання кількості сімей, які одержуватимуть житлові субсидії. Тому суму коштів для їх виплати збільшено на 48,5 мільйонів гривень. Тобто держава не залишить малозабезпечені родини сам на сам з підвищенням цін на енергоносії та комунальні послуги.

Бюджетні виплати за захищеними статтями в області здійснюються, запевнила заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України в Чернігівській області Людмила Ридзель. В першу чергу, це заробітна плата працівникам бюджетної сфери, потреби медицини, харчування у дитячих закладах, комунальні платежі бюджетних установ, стипендії, значна частина державних соціальних допомог, оплата лікарняних та ще деякі першочергові виплати. Значна частина платіжних доручень, яких в обласному управлінні Держказначейства станом на 1 січня 2014 року накопичилося на суму близько 202 мільйонів гривень, повернена платникам. Протягом квітня-травня фінансова інспекція має перевірити кредиторську заборгованість на предмет її відповідності бюджетним призначенням.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації