back

Докласти максимум зусиль для недопущення занесення на територію Чернігівської області збудника хвороби африканської чуми свиней

16-10-2013 | 10:14

На виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в Україні» №192/2001 та за дорученням Президента України Віктора Януковича від 5 липня 2013 року щодо запобігання загрозі національної безпеки України, зокрема занесенню на її територію збудників африканської чуми свиней (АЧС) 15 жовтня за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Шанойла у смт. Березне Менського району відбулося чергове виїзне засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації з практичним відпрацюванням спільних заходів з ветеринарною службою, Державною службою МНС України та правоохоронними органами, пов’язаних із попередженням та можливою ліквідацією африканської чуми свиней в Чернігівській області.

Наголошуючи на важливості даного питання, Олександр Шанойло зазначив, що основним завданням практичного навчання є реальне відпрацювання взаємодії різних служб по ліквідації неблагополучного пункту по африканській чумі свиней та одночасно перевірка готовності ветеринарної служби та державної служби надзвичайних ситуацій на випадок виникнення цього захворювання.

«За час виникнення даної інфекції Росія спалила вже більше 900 тис. голів свиней, збитки становили понад 2 млрд. доларів США. Починаючи з 2007 року там сталося 549 випадків поширення АЧС. Лише з початку нинішнього року зафіксовано вже 145 випадків. За проміжок часу від попереднього засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА в Російській Федерації виявлено 15 нових випадків АЧС. Динаміка дуже невтішна. Також склалася несприятлива ситуація і серед диких тварин, зокрема, у Росії вже сформувались цілі ендемічні зони, де мешкають дикі кабани, що є носіями вірусу АЧС», - поінформував присутніх заступник голови облдержадміністрації.

Що стосується Чернігівської області, то протиепізоотична ситуація в регіоні по АЧС контрольована. Спеціалістами ветеринарної медицини проводиться значна робота по недопущенню занесення збудника хвороби. Так, із 126 господарств, в яких утримується 101 тис. голів свиней, 117 працюють в “закритому режимі”. Щеплено проти класичної чуми свиней більше 205 тис. голів свиней. Проведено 182 моніторингових дослідження матеріалу від диких свиней — результати негативні. Щоденно проводиться моніторинг епізоотичної ситуації в районах та містах та роз’яснювальна робота серед населення області.

Підсумовуючи, Олександр Шанойло закликав учасників засідання вжити необхідних заходів, докласти максимум зусиль для недопущення занесення на територію України, зокрема на територію Чернігівської області, збудника хвороби, а для цього – тримати на контролі утримання свинопоголів`я, проводити широку роз`яснювальну роботу через засоби масової інформації, миттєво реагувати на всі випадки захворювання та загибелі свиней в господарствах різних форм власності.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації