back

Оптимізація первинної ланки медичної допомоги спрямована на збереження, зміцнення та відновлення здоров`я населення області

26-09-2013 | 15:15

Хід впровадження в області нової моделі системи охорони здоров'я на первинному рівні та надання екстреної медичної допомоги жителям Чернігівщини розглянули на черговому засіданні Регіонального комітету з економічних реформ, яке 26 вересня провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова поінформувала присутніх про розпочаті процеси реформування в області системи охорони здоров'я на первинному рівні.

За її інформацією, необхідність проведення реформування галузі охорони здоров'я шляхом чіткого структурного розмежування первинного та вищих рівнів медичної допомоги, зміцнення ролі первинної медичної допомоги визначена Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

З урахуванням демографічних процесів в області проводиться перепрофілювання дільничних та районних лікарень в лікарські амбулаторії, в тому числі загальної практики-сімейної медицини, з ліжками денного перебування.

Станом на 01.09.2013 року створено 24 центри первинної медико-санітарної допомоги, з них чотири - у складі центральних районних лікарень, що обумовлено невеликою чисельністю постійного населення районів.

На даний час амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню області надають 247 дільничних лікарів.

Медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини в області надають 232 лікаря.

В області функціонують 119 закладів та 296 дільниць, які надають медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини, з них 111 закладів та 185 дільниць (93%) – у сільській місцевості. Зареєстровано 320 штатних посад сімейних лікарів, з яких 210,75 (66%) - на селі.

Сімейні лікарі надають медичну допомогу майже 542 тисячам осіб, що становить 50,7% загальної чисельності населення області, у тому числі 57 тисячам дітей. У сільській місцевості медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини отримують 85,1% населення.

Галина Василькова також відмітила, що оптимізація первинної ланки надання медичної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини дала змогу:

▪ зменшити кількість звернень до вузьких спеціалістів – направлено 6,4% хворих;

▪ зменшити рівень госпіталізації – госпіталізовано 6% хворих;

▪ розпочати та закінчити лікування у сімейних лікарів 87,6% хворих.

Поєднувальною ланкою між первинним, вторинним і третинним рівнями надання медичної допомоги, за її словами, є своєчасне надання допомоги пацієнтам з гострими та невідкладними станами для збереження здоров'я.

З 1 січня поточного року розпочав свою роботу лікувально-профілактичний заклад Чернігівської обласної ради «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». На його утримання в обласному бюджеті на 2013 рік передбачено 65 млн. гривень.

Протягом поточного року обласною державною адміністрацією вишукана можливість збільшення кошторисних призначень закладу на 123 тисячі гривень.

Автомобільний парк служби екстреної медичної допомоги складає 118 автомобілів. У 2013 році за рахунок спонсорської допомоги отримано 4 санітарні автомобілі (3 автомобілі типу «В» та 1 реанімобіль).

Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф забезпечений у повному обсязі медикаментами та паливно-мастильними матеріалами.

В області проводиться робота по створенню оперативно-диспетчерської служби обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: виділено приміщення площею 46 квадратних метрів, отримано дозвіл Чернігівської міської ради на проведення реконструкції та виділення земельної ділянки для дизельної електростанції.

Розроблена та подана на експертизу проектно-кошторисна документація на виконання робіт по монтажу волоконно-оптичної лінії зв’язку. Про результати проведеної роботи, позитивний досвід, проблемні питання, які виникають під час перетворень первинної ланки медичної допомоги розповіли на засіданні Прилуцький міський голова Юрій Беркут, голови Корюківської і Чернігівської РДА Олександр Довгаль і Микола Ганжа та Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Під час обговорення Володимир Хоменко відмітив, що послідовну роботу з реформування медицини, яка проводиться в м. Прилуки необхідно проводити і в інших районах області.

Очільник області також підкреслив, що для закріплення медичних кадрів, особливо у сільській місцевості, важливим є питання забезпечення їх житлом. Тому в районах необхідно приймати програми місцевих стимулів для медичних працівників.

«Ми приступили до реалізації амбітного плану реформи охорони здоров'я, викладеного у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки Президента України Віктора Федоровича Януковича. Заходи, які проводяться в області, націлені на вирішення ключових проблем, що стоять перед системою охорони здоров'я, та виведення її на рівень, орієнтований на передові міжнародні практики», - наголосив Володимир Хоменко, підсумовуючи результати засідання.

Керівник області також зазначив, що пріоритетними напрямами реформування первинної ланки надання медичної допомоги населенню області залишаються:

- завершення створення центрів первинної медико-санітарної допомоги як окремих юридичних структур;

- продовження роботи над формуванням інституту сімейної медицини і підвищення кваліфікації сімейних лікарів;

- формування реєстрів пацієнтів та робота над запровадженням його в електронному вигляді;

- створення єдиної регіональної диспетчерської та забезпечення засобами зв’язку служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

- поновлення парку медичного автотранспорту санітарними машинами класу В і С.

Успішна реалізація означених заходів, на його переконання, значною мірою залежатиме від концентрації зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, широкого висвітлення у місцевих засобах масової інформації позитивних наслідків реформування, проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи з населенням.

«Вирішення важливих завдань, що стоять перед нами, має бути спрямоване, в першу чергу, на покращання якості цілодобової невідкладної медичної допомоги, а головне – збереження, зміцнення та відновлення здоров'я жителів нашої області», - акцентував голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації