back

У Чернігові відкрився Міжнародний семінар «Реабілітація людей з інвалідністю, які потребують високого рівня підтримки»

16-09-2013 | 14:38

16 вересня у Чернігові відкрився Міжнародний семінар «Реабілітація людей з інвалідністю, які потребують високого рівня підтримки» за участю представників Міністерства соціальної політики України, Директорату з прав людини та антидискримінації Генерального директорату демократії Ради Європи, іноземних делегацій.

Цей представницький форум проводиться в рамках реалізації Протоколу намірів про співробітництво між Міністерством праці та соціальної політики України та Федеральним міністерством соціального забезпечення і захисту прав споживачів Республіки Австрії у сфері соціальної політики на 2010-2013 роки.

Участь у відкритті семінару взяли заступник Міністра соціальної політики України Лідія Дроздова, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет.

Враховуючи актуальність питань розвитку співробітництва у сфері реабілітації людей з інвалідністю, їхньої інтеграції у суспільство, очільник області підкреслив особливу важливість цього семінару, спрямованого на вивчення та більш широке розуміння проблем соціального захисту і реабілітації людей з особливими потребами, в тому чисті дітей-інвалідів і молодих людей з інвалідністю.

«Питання збільшення розмірів державних допомог, лікування, удосконалення методів і підходів до реабілітації дітей з особливими потребами, раннього виявлення вроджених фізичних недоліків, всебічного розвитку і створення сімейного затишку для кожної такої дитини лежать в основі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, викладених у програмі «Діти – майбутнє України».

У відповідності до цих ініціатив проводиться діяльність органів державної влади, спрямована на вирішення проблем людей з інвалідністю, покращення якості їх життя. Вона потребує нових підходів усіх працівників соціальної сфери. Як сказав Глава держави: «Наша мета – не покращення статистики, а покращення життя громадян… Люди повинні відчути реальний позитивний результат від нашої спільної роботи», - наголосив Володимир Хоменко.

За його словами, облдержадміністрація, органи влади на місцях приділяють значну увагу виконанню поставлених державою завдань, надають всебічну підтримку у проведенні різноманітних заходів, направлених на підвищення ефективності захисту населення від різних соціальних ризиків.

Область предметно працює над розвитком нових видів соціальних послуг і форм соціальної роботи, адже в області проживає більше 81 тисячі людей з інвалідністю, з яких близько 4 тисяч – діти.

Реабілітація дітей проводиться у 4 реабілітаційних центрах, де за перше півріччя цього року 556 дітей-інвалідів отримали різні необхідні процедури.

Основне місце в системі закладів, що здійснюють реабілітацію дітей-інвалідів на території області, займає обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Вже два десятиріччя там використовуються передові методики, завдяки найновішому обладнанню надаються послуги комплексної реабілітації: соціальні, медичні, психологічні, педагогічні.

На початку червня було введено в експлуатацію новий корпус стаціонарного відділення обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на 60 місць. Це дасть змогу оздоровлювати вдвічі більше дітей, ніж зараз. Протягом року додатково пройдуть реабілітацію 700 дітей-інвалідів.

«Не зупиняючись на досягнутому, ми плануємо і у подальшому консолідувати спільні зусилля місцевих органів влади, соціальних і медичних робітників, благодійних організацій з метою реалізації в регіоні нової стратегії забезпечення державних гарантій людям з обмеженими можливостями, починаючи від народження і протягом усього життя», - підкреслив Володимир Хоменко.


Прес-служба облдержадміністрації