back

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: «Нам необхідно об’єднати зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, аграрного бізнесу та науки»

27-03-2013 | 15:30

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив під час чергового засідання Регіонального комітету з економічних реформ, на якому розглянуто перспективи нарощування обсягів виробництва продукції рослинництва як основи подальшого розвитку тваринницької галузі в області.

За його словами, незважаючи на низку проблем, що накопичувалися роками, нині аграрний сектор Чернігівщини демонструє впевнений поступальний розвиток. І та робота, що проводиться сьогодні по реформуванню агропромислового комплексу, відкриває нові шляхи розвитку цієї галузі, вселяє надію на краще майбутнє наших поліських територій.

«Як наголосив Президент України Віктор Янукович на березневому засіданні Ради регіонів, найпершим завданням для місцевої влади повинно бути об’єднання зусиль навколо розширення сільськогосподарського виробництва та створення сучасних умов життя на селі», - зауважив керівник області.

На стані справ у сільському господарстві, зокрема, досягнутих результатах, проблемних питаннях та резервах детально зупинився директор Департаменту агропромислового розвитку облдерждміністрації Анатолій Максак.

Він зазначив, що 2012 рік відзначився значними обсягами валових зборів по окремих видах сільськогосподарських культур. Це дозволило регіону в загальнодержавному доробку зайняти по виробництву зернових 5 місце, кукурудзи – 3, картоплі – 4, ріпаків – 7, сої – 12, цукрового буряка – 13 місце.

Найбільшим за всю історію Чернігівської області став валовий збір зернових та зернобобових культур – 2 млн. 939 тис. тонн, який сформувався за рахунок зростаючого рівня урожайності понад 43 ц/га.

Межу у 2 мільйони тонн виробленого зерна за останні п’ять років товаровиробники області перетинають вчетверте.

Анатолій Максак наголосив на необхідності розвитку зернової галузі, включаючи і її інфраструктуру.

З метою ефективного використання новітніх розробок у сфері агротехніки, біотехнології та агроекології необхідно здійснити ряд заходів по технічному переоснащенню галузі та енергозбереженню.

Він також зауважив, що досягнення та результати галузі рослинництва повинні стати потужною платформою для подальшого інтенсивного розвитку тваринництва, яке має не менше резервів та можливостей для нарощування виробництва.

Головним завданням галузі у 2012 році в контексті національного проекту «Відроджене скотарство» було стабілізувати поголів’я великої рогатої худоби та нарощувати її продуктивність, що виконано в цілому по регіону.

Сільськогосподарські підприємства області вперше за останні 20 років наростили поголів’я худоби.

На 17,1 % зросло поголів’я м’ясної худоби, яке на початок 2013 року складало 13,3 тис. голів.

Сільськогосподарські виробники області займаються розведенням 8 порід великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності.

Виробництво молока за 2012 рік становило 218,1 тис. тонн, це на 11,2% більше 2011 року.

Вирощування худоби та птиці зросло на 4,5% проти 2011 року.

Але невикористаних можливостей залишається ще багато.

Що стосується перспектив розвитку галузі тваринництва, то вони, на думку директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, мають реалізуватися за рахунок розвитку м'ясного скотарства, використання існуючого резерву нарощування поголів’я тварин, активніша участь у державних програмах, збільшення обсягів виділення зернофуражу для годівлі тварин та птиці, якісний збалансований корм.

Стан справ у районах охарактеризували голова Корюківської РДА Олександр Довгаль, голова Щорської РДА Олександр Грабовський та депутат обласної ради Валентин Запорощук.

Підбиваючи підсумки засідання Регіонального комітету з економічних реформ, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко відзначив, що сільськогосподарський потенціал області є досить потужним і його реалізація дасть поштовх до розвитку не тільки галузей, тісно пов’язаних із сільським господарством, а й інших напрямів соціально-економічного розвитку нашого регіону, і в першу чергу це переробка.

Для того, щоб агропромисловий комплекс Чернігівщини вийшов на новий, значно вищий рівень, треба ще багато чого зробити.

Очільник області наголосив на першочергових завданнях стосовно розвитку сільських територій, серед яких створення нових робочих місць у сільській місцевості, соціальна відповідальність бізнесу за розвиток територій, підтримка великотоварного виробництва, створення умов для розвитку індивідуальних господарств, а також розвиток кооперації на селі.

«У першу чергу, потрібно використати досі незадіяні резерви та можливості, активізувати залучення інвестицій – як у базові галузі рослинництва і тваринництва, так і в обслуговуючу інфраструктуру – з метою створення належних умов для життя людей на селі. Не останню роль відводимо і забезпеченню сільгоспвиробництва сучасними кадрами.

Для вирішення питань, на яких акцентували увагу доповідачі та порушених при обговоренні, нам необхідно об’єднати зусилля органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, аграрного бізнесу та науки.

Тільки спільною злагодженою роботою зможемо досягнути успішних результатів у створенні в регіоні конкурентоспроможного сільського господарства, розвинутих сільських територій, відчутно поліпшити якість життя людей», - наголосив Володимир Хоменко.


Прес-служба облдержадміністрації