back

У Чернігівській області створено Агентство місцевих доріг

16-05-2023 | 09:37

З 10 травня поточного року балансоутримувачем автомобільних доріг місцевого значення Чернігівської області, які перебувають у сфері управління ОДА, визначено Державне підприємство «Агентство місцевих доріг Чернігівської області». Відповідне розпорядження (перелік обласних та районних автодоріг місцевого значення) підписав начальник ОВА В’ячеслав Чаус 5 травня. Передувало цьому створення самого підприємства (розпорядження № 190 від 21 квітня, статут).

«Робота такого державного підприємства дозволить більш гнучко підходити до питання фінансування/співфінансування ремонтів та будівництва шляхів, що дасть змогу збільшити протяжність якісного дорожнього полотна саме там, де це найбільш потрібно. Подібні ДП працюють у більшості областей країни, і результати такого управлінського рішення себе виправдали», — прокоментував В’ячеслав Чаус.

Уповноваженим органом управління Агентством місцевих доріг області визначено Управління капітального будівництва ОДА.

Що змінилося

Управління капітального будівництва як структурний підрозділ та розпорядник коштів ОВА, у віданні якого були автодороги місцевого значення, на початку року проводило тендери на утримання доріг під конкретне поточне фінансування. Таким чином, профінансувати нагальні роботи упродовж року, що не включені у тендер, було неможливо.

У зв’язку з тим, що ДП виступає отримувачем коштів, воно має можливість при проведенні відповідних закупівель включати розрахунково-нормативні обсяги та види робіт незалежно від фінансування на поточний рік, а відтак — оперативно перерозподіляти кошти на проблемні ділянки.

Додаткове фінансування

Якщо додаткові кошти на ремонти доріг місцевого значення надходили у серпні-жовтні, тоді ж і проводилися нові тендери. А це — додатково декілька місяців. Часто траплялося, що після оформлення всіх документів самі роботи вже не виконувалися через погодні умови.

ДП, зі свого боку, може проводити тендери на початку року не лише на визначене фінансування, а й на визначену потребу. Тобто додаткові тендери не потрібні.

Залучення благодійників

Управління капітального будівництва не може залучати на свої рахунки кошти юридичних та приватних осіб (попри бажання самих потенційних інвесторів долучитися до ремонту чи будівництва дороги). Натомість ДП не має таких обмежень — може поєднувати як державні, так і приватні кошти. Це дасть змогу виконати більший обсяг робіт.  

Для отримання інформації з питань щодо автомобільних доріг місцевого значення слід звертатися за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Єлецька, 11; тел.: 050-168-15-96; e-mail: [email protected].

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації.
Фото 
 ілюстративне