back

Про створення безбар’єрного простору: В’ячеслав Чаус підписав відповідну декларацію, що засвідчує підтримку Національної стратегії

05-05-2023 | 15:33

Чернігівська обласна військова адміністрація підтримує Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Відтак, постійно докладатиме зусиль, щоб конкретними діями втілити її в життя. Відповідну декларацію підписав сьогодні начальник ОВА В’ячеслав Чаус, долучившись онлайн до регіональної конференції «Безбар’єрна Україна», приуроченої до Міжнародного дня боротьби за права осіб з інвалідністю. Подібні заходи проводяться в усіх регіонах України за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Безбар’єрність – це значно більше за формальний пандус біля під’їзду чи табличку зі шрифтом Брайля. У країні, де йде війна, це питання виживання та якості життя водночас.

За час повномасштабного вторгнення більшість українців стикнулися із безліччю невидимих бар’єрів. Це брак інформації, неможливість працювати чи вчитися, економічна невпевненість. І кожен з цих бар’єрів треба прибрати.

На жаль, з кожним днем в Україні більшає людей з інвалідністю – поранених захисників і цивільних. І ми маємо забезпечити їм можливість працювати, розвиватися, повноцінно жити. Бо в усіх рішеннях – насамперед людина. Полегшити життя мешканцям області, навіть в умовах війни, зробити його якіснішим – це головне завдання держслужбовців», – наголосив В’ячеслав Чаус.

Начальник ОВА нагадав, що тиждень тому затвердив обласний План заходів із реалізації Національної стратегії на два роки. Тож головне завдання – спільно зробити його дорожньою картою, а не формальним документом.

Участь в обговоренні взяв народний депутат України, голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю Сергій Гривко, народний депутат України Олег Семінський, голова обласної ради Олена Дмитренко, представники відповідних структурних підрозділів ОВА, районів та громад, а також громадські діячі.

Наразі в області значна увага приділяється функціонуванню системи цивільного захисту і безпеки маломобільних груп населення в умовах воєнного стану. До прикладу, ведеться робота по облаштуванню укриттів у закладах освіти: у 702 із 907-ми вони можуть використовуватися. Зокрема, у 109 закладах укриття облаштовані засобами, що забезпечують доступ маломобільних груп.

Триває організація інклюзивного навчання. Так, у 61 закладі дошкільної освіти – 115 інклюзивних груп, у 183-х загальної середньої освіти – 595 інклюзивних класів. Навчанням таким чином охоплено майже тисячу дітей з особливими освітніми потребами. Крім того, в області діють 16 інклюзивно-ресурсних центрів.

Робота ведеться в напрямку облаштування будівель пандусами (там, де це можливо) або ж кнопками виклику. Приміром, 855 приміщень закладів охорони здоров’я забезпечені пандусами для потреб осіб з інвалідністю, із них 300 відповідають вимогам Державних будівельних норм.

Під час конференції також презентовано гід з коректного спілкування – «Довідник безбарʼєрності».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації