back

«Велика реставрація» у Качанівці: альтанку Глінки рятують від руйнування

27-10-2021 | 10:57

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» — учасник проєкту «Велика реставрація» у межах президентської програми «Велике будівництво».

На одному об’єкті палацово-паркового комплексу — альтанці Глінки — вже розпочаті протиаварійні роботи. З ходом їх проведення 26 жовтня ознайомився голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

— Роботи стартували у вересні з альтанки Глінки. Адже саме її треба було негайно рятувати: під спорудою вже обвалилася земля, зараз бетонують основу, — прокоментував голова ОДА. — Для реставрації самого палацу та ще однієї пам’ятки — водогінної вежі — цьогоріч розроблять проєктну документацію. Ця робота досить клопітка і дуже дорога. Однак ми повинні зробити все, що в наших силах, якісно та оперативно. Цю спадщину ми не маємо права втратити.

Розробку проєктно-кошторисної документації фінансує Міністерство культури та інформаційної політики. Зокрема, для палацу з двома флігелями на ці цілі передбачено близько 5,8 млн грн, для водогінної вежі — майже пів мільйона гривень.

Качанівський парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ – поч. ХХ століть, що має площу майже 569 га. Це єдина садиба в Україні, яка зберегла цілісність планувального рішення ансамблю, свою стильову єдність.

За часів, коли Качанівкою володіла родина відомих меценатів Тарновських, тут гостили і творили відомі всьому світу особистості. Саме тут Рєпін працював над картиною «Запорожці пишуть листа турецькому султану», Глінка писав оперу «Руслан і Людмила». В Качанівці бували Тарас Шевченко та Микола Гоголь.

Качанівка входить у п’ятірку туристичних магнітів Чернігівської області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації