back

Про екологічні проблеми області можна дізнатися на геопорталі містобудівного кадастру

20-10-2021 | 19:11

Стан довкілля Чернігівської області та результати відповідних моніторингових досліджень обговорили сьогодні на засіданні профільної комісії, яке провів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Дмитро Іванов (він же й очолює цю комісію).

Із квітня поточного року на базі геопорталу містобудівного кадастру Чернігівської області функціонує розділ «Екологічні проблеми Чернігівської області», з інформацією про непаспортизовані місця видалення відходів (сміттєзвалища) та зберігання непридатних безхазяйних хімічних засобів захисту рослин, точкові джерела забруднення поверхневих вод (скиди стічних вод), незаконні вирубки лісових масивів, а також звернення у сфері екології та природних ресурсів. Наразі карта містить дані про 76 звернень, 63 з яких розглянуті, ще 13 – у роботі.

Нині в області триває інвентаризація:

  • обладнання і відходів, що містять поліхлоровані дифеніли;
  • високотоксичних хімічних та вибухових речовин, непридатних до використання та заборонених до застосування, що знаходяться на державних підприємствах;
  • місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин;
  • лісових ресурсів та водних об’єктів.

Закінчитися процес має до кінця поточного року, після чого можна буде об’єктивно говорити про наявні ресурси та кількість забруднювальних речовин на території Чернігівщини.

Одна з найактуальніших екологічних проблем області — наявність безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (або ХЗЗР), що залишилися внаслідок реформування аграрного сектору. На сьогодні на території області не утилізовано 266,3 тонни таких засобів. Вони зберігаються в усіх п’яти районах області. Стан наявних 52 складів — незадовільний.

Розв'язати питання самостійно, за рахунок коштів місцевих бюджетів, неможливо, адже на знешкодження непридатних ХЗЗР потрібно понад 20 млн гривень.

Втім, як зазначили фахівці у сфері екології, загальний стан довкілля Чернігівської області у порівнянні з іншими регіонами досить непоганий — критичних показників рівня забрудненості наразі не маємо. Звісно, є перевищення вмісту певних хімічних складових як в атмосферному повітрі, так і у воді, але у більшості випадків — це фонові відхилення норм. До речі, Чернігів перебуває на 29-й позиції (низький рівень) серед 39 міст України, де проводилося дослідження забрудненості атмосферного повітря.

— Стан довкілля Чернігівської області — це комплексне питання, розглядаючи яке потрібно враховувати низку факторів. Розумію, що дуже вагома фінансова складова. Тому до роботи потрібно залучати територіальні громади, щоб спільно знаходити раціональні рішення,наголосив заступник голови ОДА і додав, що результати всіх моніторингових досліджень мають бути доступні громадськості, адже це в інтересах кожного жителя області.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації