back

Чернігівщина приєдналась до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

26-11-2020 | 11:22

У середу, 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок на Чернігівщині стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія «16 днів проти насильства». Її мета — посилити увагу громадськості до проблеми подолання домашнього насильства та формувати в свідомості всіх верств населення нетерпиме ставлення до нього. 

У Чернігівській ОДА інформаційну кампанію презентували під час брифінгу, участь у якому взяли перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Загайний, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Ольга Панкратова, начальник відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Чернігівській області Департаменту патрульної поліції Аліна Чемерис.

Віталій Загайний підкреслив важливість теми протидії насильству, зокрема зауважив, що обласна адміністрація приділяє належну увагу таким соціальним аспектам.

Ми маємо донести усім, що відоме прислів’я «б’є значить любить» в сучасному розумінні має звучати по іншому: «б’є – значить стаття». Потрібно змінити ставлення суспільства до такого явища як насильство у сім’ї та навчити будувати відносини у гармонії, – зауважив перший заступник голови ОДА.

Як повідомила Аліна Чемерис, за десять місяців цього року на лінію 102 надійшов 3641 виклик про домашнє насильство, винесено 713 тимчасових заборонних приписів. За той же час складено 1961 протокол та більше тисячі осіб поставлений на профілактичний облік. Шістьом особам анульовано дозвіл на придбання, зберігання та носіння зброї й боєприпасів. Речниця Управління патрульної поліції наголосила на тому, що окрім адміністративної відповідальності, передбачена також кримінальна і майже за рік в області розпочато 248 досудових розслідувань. Крім того, поліція веде активну інформаційно просвітницьку роботу, нещодавно створили соціальний ролик #дійпротинасильства, щороку проводять приблизно 400 лекцій-бесід у навчальних закладах та на підприємствах. Цьогоріч вперше організували курси жіночої самооборони.

У рамках міжнародної компанії «16 днів проти насильства» 25 листопада чимало адміністративних будівель, в тому числі обласної державної адміністрації, були підсвічені у помаранчевий колір. Він символізує світле майбутнє без насильства та жорстокості. Проведений флешмоб «Розірви коло» – у повітря запустили помаранчеві кульки як заклик до кожного, хто зіткнувся з насильством, не мовчати про свою проблему і не залишатися з нею наодинці.

Насильство є однією з найбільш гострих соціальних проблем в Україні, від якої не застрахована жодна людина. Головне — не замовчувати проблему, а шукати шляхи її вирішення. За роки незалежності в країні розвинулись центри підтримки жертв насильства, відкрились соціальні гуртожитки, надаються безкоштовні юридичні консультації для захисту прав людини. Суспільство рухається в правильному напрямку, викорінюючи зародки девіантної поведінки по відношенню один до одного. 

Якщо ви стикнулись з жорстокою поведінкою та насильством або стали її свідком. Організатори акції наголошують: насильству не має виправдання. За це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Якщо ви постраждали від насильства, звертайтеся:
- Національна поліція України: 102
- Урядова гаряча лінія: 15-47
- Безоплатна правова допомога: 0-800-213-103
- Чат-бот МВС https://t.me/police_helpbot діє в месенджері Telegram.

Довідка. Щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року.  Інформаційна кампанія триватиме з 25 листопада до 10 грудня. Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:
25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок. Відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році. Вони стали символом правозахисного руху в Латинській Америці і в усьому світі.
29 листопада – Міжнародний День захисників прав жінок. З 29 листопада 2004 року було визнано необхідність захисту самих тих людей, які захищають права інших. Метою кампанії є інформування громадськості про те, що жінки, які борються за визнання своїх прав і свобод, і всі активісти, які відстоюють права людини, систематично стикаються з насильством у результаті своєї діяльності або через їх стать.
1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом.
2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством. У цей день у 1949 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами.
3 грудня  – Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. Оголошений у 1992 році ООН з метою підвищення свідомості та надання чинності заходам покращення ситуації по відношенню до людей з вадами, а також надання їм рівних можливостей. Адже саме ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства.
5 грудня – Міжнародний день волонтера. Волонтерство сьогодні – це потужний громадський рух, що має свої організації майже в усіх країнах світу і давно вже переріс як національні кордони, так і сфери застосування волонтерської праці.
6 грудня – Річниця з дня “Монреальської різанини”, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками».
9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією.
10 грудня – Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини “на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків”, підписавши Загальну Декларацію Прав Людини. 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації