back

Про створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями йшлося на засіданні „круглого столу”

29-11-2012 | 15:35

Проблеми створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорили учасники засідання за „круглим столом”, яке 29 листопада відбулося в облдержадміністрації. У засіданні взяв участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

На початку засідання в. о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Грицай поінформував присутніх про діяльність в області комітетів забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп до об’єктів соціальної та інженерно транспортної інфраструктури.

Зокрема, протягом поточного року облаштовано пандусами 7 під’їздів житлових будинків, фельдшерсько-акушерський пункт у Прилуцькому районі, 26 магазинів, автовокзал м. Борзна, 3 аптеки, відділення зв’язку та церква у Козелецькому районі, приміщення «Ощадбанку» смт Талалаївка та смт Срібне. У м. Городня під час реконструкції центральної вулиці міста забезпечено пониження бордюрів в місцях перетину пішохідних шляхів з проїжджою частиною, а також в’їзд в парк до пам’ятника «Скорботна мати». У Н.-Сіверському районі облаштовано пандусом відділення зв’язку, приведено у відповідність до державних будівельних норм пандус автостанції. У Семенівському районі створено необхідні умови для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до 7 будівель та приміщень торгівельного призначення.

На жаль, за словами О.Грицая, на даний час на законодавчому рівні не враховано контроль за виконанням вимог забезпечення безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Про виконання регіонального плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями йшлося у виступах інших учасників засідання.

Як зазначалося, із 110 будівель органів праці та соціального захисту населення 61 будівля повністю облаштована для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями; 46 будівель частково доступні; 3 будівлі не облаштовані.

Поблизу 25 будівель облаштовано спеціальні парковочні місця для автотранспорту людей з обмеженими фізичними можливостями.

Головне управління житлово-комунального господарства ОДА здійснює щоквартальний моніторинг облаштування пандусами під’їздів житлових будинків, у яких проживають особи з обмеженими фізичними можливостями. Вказані роботи проводяться житлово-експлуатаційними підприємствами в міру надходження заявок від громадян, які пересуваються на інвалідних візках. Але дообладнання пандусами існуючих будівель залишається наразі проблемним. Згідно з діючими будівельними нормами та правилами встановлення пандусу в під’їзді для з’їзду з другого і вищих поверхів не можливе, оскільки не дотримуються необхідні норми по ширині сходової клітини, ширині самого пандусу, відсутнє місце для розворотних площадок, не можливо витримати допустимий ухил пандусу.

У м. Чернігів планується за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів щорічно, до 2014 року включно, купувати по 2 тролейбуси з низьким рівнем підлоги з метою забезпечення кожного тролейбусного маршруту, як мінімум, одним транспортним засобом, пристосованим для перевезення інвалідів.

Управління житлово-комунального господарства міської ради за зверненнями установ, навчальних закладів та окремих осіб з обмеженим фізичними можливості надає всіляку допомогу. Так, наприклад, за зверненням голови правління Чернігівської обласної організації УТОС на перехресті вул. Шевченка та вул. Менделєєва збільшено час, відведений для перетину пішоходами проїзної частини, посилено звуковий сигнал.

Заступник начальника управління капітального будівництва облдержадміністрації Тетяна Кабенок повідомила про результати роботи з пристосування перетину пішохідних переходів з проїжджою частиною для людей з обмеженими можливостями на об’єкті «Реконструкція ділянки дороги вул. Проектної від вул. Соснової до вул. Київська в м. Чернігів». За її інформацією, у 2011 році було виконано не всі роботи через брак коштів, їх перенесли на 2012 рік. На даний час роботи на об’єкті ще не закінчені.

Як розповіла начальник відділу по роботі з інвалідами, ветеранами війни та праці управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради Анна Петрусенко, спеціалісти управління особисто відвідали об’єкти соціальної інфраструктури, які не облаштовані пандусами. Вони провели бесіди, надали роз’яснення та залишили листи у 279 установах, які не облаштували свої будівлі відповідно до діючого законодавства. І лише 17% підприємств надали відповіді про готовність облаштування пандусами або про технічну неможливість відповідного облаштування, решта ж їх просто проігнорувала.

Користуючись нагодою, редактор Чернігівської обласної газети для інвалідів „Живи з надією” Віра Бушай запросила представників обласних управлінь та служб надавати необхідну інформацію та роз’яснення для розміщення на шпальтах газети.

Сергій Шурута, координатор Національної асамблеї інвалідів України в Чернігівській області, під час обговорення проблем доступності назвав складність пересування для людини в інвалідному візку Черніговом через високі тротуари. Подекуди, за його словами, не працюють встановлені біля будівель кнопки виклику. Недоступною для інвалідів залишається Чернігівська районна поліклініка, на авто та залізничному вокзалах (м. Чернігів) відсутні спеціально облаштовані туалети.

Підсумовуючи порушені на засіданні питання, заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко наголосив на необхідності продовжувати роботу в цьому напрямку, налагодженні співпраці управлінь виконавчої влади та громадськості, обміні необхідною інформацією.


Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації