back

Про новації в харчовому законодавстві – на тематичному семінарі

26-07-2019 | 16:14

6 серпня 2019 року вступає в дію Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Документ встановлює загальні принципи та вимоги до інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку з доведення цих даних до споживачів.

Про особливості законодавства у сфері харчової промисловості говорили сьогодні, 26 липня, на тематичному семінарі, проведеному Департаментом агропромислового розвитку Чернігівської ОДА спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в області.

Учасники семінару – понад 30 представників підприємств, які виробляють харчові продукти та зацікавлені представляти свою продукцію на внутрішньому й зовнішньому ринках.

Директор профільного Департаменту Юрій Ткалич наголосив на важливості впровадження нового закону, який сприяє гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу. Створюється нормативна база для виконання зобов’язань України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів у рамках Угоди з ЄС.

Виконання закону дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів. Адже вони мають отримувати всю необхідну інформацію про продукцію. Відповідальність за це покладається на операторів ринку харчових продуктів.

Зокрема, законодавчо встановлено вимоги до забезпечення розбірливості інформації про продукт. Для цього визначено мінімальний розмір шрифту, яким прописується обов'язкова інформація про харчовий продукт.

Також передбачено надання інформації про алергени, харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно, про використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії.

Оператори ринку зобов'язані надавати споживачам інформацію й щодо того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню, чи використані у ковбасних виробах неїстівні оболонки тощо.

Інформація про харчові продукти, згідно з ухваленим законом, має надаватися на упаковці державною мовою.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен більш детально зупинився на здійсненні державного контролю. Він повідомив, що порушення встановлених законодавством вимог щодо інформування про харчові продукти, надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації тягне за собою відповідальність. А це – накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – 10 мінімальних зарплат.

Принагідно Юрій Ткалич привітав учасників ХХХІ Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019», яка проходила в червні у Києві, та вручив відзнаки профільного Міністерства та Департаменту.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації