back

Чернігівщина представила свій виробничий, науковий та туристичний потенціал на І Форумі регіонів України та Білорусі

26-10-2018 | 09:50

Ознайомитися зі зразками різногалузевої продукції, взяти контакти підприємств та дізнатися про виробничі інтереси області можна було біля стенду Чернігівщини на виставці І Форуму регіонів України та Білорусі, що розпочала роботу вчора. І охочих таки виявилося чимало.

Також представники структурних підрозділів Чернігівської ОДА, установ та організацій області долучилися до роботи у профільних секціях.

Варто зазначити, що Республіка Білорусь є одним з провідних торговельно-економічних партнерів Чернігівської області (входить у трійку держав-партнерів).

За підсумками січня-серпня 2018 року зовнішня торгівля з країною-сусідкою збільшилася на 34,5% і формує 11,6% загальнообласного показника.

Пряма мова

— На сьогодні Чернігівщина — аграрно-індустріальний регіон України з великими потенційними можливостями для розвитку сільського господарства і виробництва високоякісних продуктів харчування, високотехнологічної промисловості, біоресурсів і енергетики, транспортно-логістичної інфраструктури. Деякі з наших підприємств є основними виробниками окремих видів продукції в Україні. Серед них — наші флагмани легкої промисловості. Нам є що запропонувати і ми готові до поглиблення співпраці, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка очолила делегацію з регіону.

— Колег з Білорусі більше цікавить спільна робота щодо виготовлення та реалізації сільгосппродукції та техніки. Ми мали змогу відвідати місцеве виробництво молочної продукції. До слова, підприємство має потребу в ПЕТ-тарі. Наразі вони закупили дороге обладнання, аби виготовляти її самотужки, та це не зовсім рентабельно. Відтак, для них будуть актуальними пропозиції ТОВ «ПЕТ Технолоджіс Україна», потужності якого знаходяться саме в Чернігові, — зазначив заступник директора Департаменту економічного розвитку - начальник управління розвитку промисловості, транспорту і зв’язку Сергій Меженний.

— Студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка цьогоріч взяли друге місце з історії Білорусі. Наш університет уже давно співпрацює з Гомельським державним університетом імені Франциска Скорини, роботу продовжуватимемо і надалі, зокрема у напрямках історії та археології.
Цікавим є досвід Білорусі у підтримці профтехосвіти. Це відзначили й представники нашого Міносвіти, —
зауважив перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи НУ «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка Володимир Дятлов.

Довідково. І Форум регіонів України та Республіки Білорусь має на меті представити економічний потенціал регіонів України та Білорусі, а також розбудову нових ініціатив і форм економічного, інвестиційного, науково-технічного та культурного співробітництва на міжрегіональному рівні. До заходу долучилося 16 областей України та всі області Білорусі.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації