back

Порядок денний штабу ДСНС: гуманітарне розмінування територій та безаварійна робота критичної інфраструктури у зимовий період

12-10-2018 | 15:08

Розмінування території України стосується не тільки Сходу країни або випадків надзвичайних ситуацій і пожеж на складах боєприпасів. Це комплексне гуманітарне розмінування територій і районів колишніх бойових дій, колишніх військових полігонів забруднених вибухонебезпечними предметами, яке здійснюється піротехнічними підрозділами ДСНС. Якщо порахувати, де ще необхідно проводити розмінування, то це близько 30% території України. Про це на засіданні оперативного штабу ДСНС повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

До обговорення долучилися й виконуюча обов’язків голови облдержадміністрації Юлія Свириденко та представники відповідних обласних підрозділів.

— Рятувальники оперативно реагують та відпрацьовують всі виклики на Ічнянщині, де зараз гостро стоїть питання зачищення території від вибухонебезпечних предметів. Протягом доби плануємо відновити газопостачання в районному центрі, електрика має з’явитися у 5 населених пунктах. Наразі проблемою залишається відновлення електропостачання до відомчого житла, яке живиться від самого арсеналу, — повідомила Юлія Свириденко.

Відповідне доручення для стабілізації енергозабезпечення селища Дружба отримало Міністерство оборони України.

— Дякую усім регіонам, які оперативно надіслали гуманітарну допомогу на Чернігівщину. Хочу відзначити якісну роботу обласного підрозділу ДСНС, а також безпосередньо виконуючої обов’язків голови ОДА. Уникнути страшних наслідків можна було лише за такої злагодженої роботи, — зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Також він доручив Харківській, Вінницькій, Чернігівській, Донецькій і Луганській областям спільно з ДСНС і Мінрегіоном, проаналізувавши надзвичайні ситуації на своїх територіях, підготувати плани з оповіщення, логістики, евакуації, розміщення людей, розмінування і подати пропозиції по вдосконаленню цих процедур. Це буде чітко відпрацьована інструкція з безпеки з урахуванням європейського досвіду.

Важливим та нагальним на сьогодні залишається забезпечення безаварійної роботи критичної інфраструктури восени та взимку.

— Регіони України мають зробити важливі висновки з минулорічних ситуацій щодо стану критичної інфраструктури у зимовий період. Такі приклади можна навести по Прилукам, коли 19 січня 2017 року місто залишилось без водопостачання, Черкасам, яке залишилось без електрики і водопостачання,  Харкову, де райони опинились  без опалення і теплопостачання, Києву та інших.

Місцева влада має вчасно і якісно підготувати критичну інфраструктуру до проходження опалювального сезону. А не починати діяти у момент підключення тепломереж, подачі тиску або підвищення температури теплоносія, як це відбувається у багатьох випадках при пониженні температурного режиму до критичної позначки у зимовий період. Це має бути системна робота, — акцентував Геннадій Зубко.

До слова, станом на 12 жовтня об’єкти тепло-, водопостачання та водовідведення, а також соціальна сфера Чернігівщини стовідсотково підготовлені до осінньо-зимового періоду.

Окремо урядовець зупинився і на питанні підготовки дорожньо-транспортної інфраструктури, а також необхідності розгортання в регіонах оперативних штабів при зниженні температури або виникненні надзвичайних ситуацій.

v

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації