back

Хід підготовки навчальних закладів до навчального року перебіг оздоровчої кампанії обговорено у селекторному режимі

10-07-2012 | 15:13

10 липня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко провів обласну селекторну нараду, на якій розглянуто хід підготовки навчальних закладів області до організованого початку навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період, а також перебіг оздоровчої кампанії влітку 2012 року.

Відкриваючи нараду, керівник області наголосив, що ці питання повинні бути головними у роботі керівників органів державної влади.

«Забезпечення належної підготовки закладів освіти до нового навчального року – це наше спільне завдання, адже кожний четверний житель області або навчається, або працює в системі освіти.

Президент України Віктор Янукович, Кабінет Міністрів України консолідують зусилля всіх владних структур для розвитку держави, приділяючи особливу увагу освітній галузі як одній із найважливіших складових гуманітарної сфери», - зауважив Володимир Хоменко.

Аналізуючи стан готовності освітніх закладів до нового навчального року, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, зокрема, зазначив, що вже 342 загальноосвітні навчальні заклади повністю підготовлені, що становить 53% від плану; відремонтовано 279 дошкільних навчальних закладів (71% від плану).

В області продовжується будівництво 6 приміщень шкіл. Вже 30 серпня відкриє свої двері школярам Седнівський навчально-виховний комплекс, а до кінця року – Носівська ЗОШ I-III ступенів №5.

В області практично завершено комп’ютеризацію навчальних закладів I-III ступенів, нагальною є необхідність завершити у короткі терміни комп’ютеризацію ЗОШ I-II ступенів.

На сьогодні тільки 84,1% навчально-виховних закладів підключено до мережі Інтернет.

Як наголосив Володимир Хоменко, на початку нового навчального року цей показник має становити 100%. За це, а також за своєчасне забезпечення закладів освіти необхідною кількістю палива, відповідатимуть особисто голови райдержадміністрацій. До 1 жовтня необхідно закінчити підготовку закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період, забезпечити в повному обсязі паливом, максимально використовувати місцеві види палива (торф, брикет, відходи деревини, дрова).

Очільник області також поставив на контроль керівництва районів забезпечення стовідсоткового підвезення учнів та вчителів сільської місцевості, які цього потребують, до загальноосвітніх навчальних закладів.

Голова облдержадміністрації наголосив на вжитті невідкладних заходів щодо вирішення проблемних питань підготовки навчальних закладів до нового навчального року.

За його словами, основна увага повинна бути приділена стану підготовки навчальних приміщень, системи опалення, котельного господарства, покрівель, якості ремонтів, стану туалетів, харчоблоків, прилеглої території, фасадів шкільних будівель, стану спортивних майданчиків, дотримання вимог санітарно-епідеміологічного стану та пожежних норм, дотримання безпеки життєдіяльності.

Особливу увагу він звернув на підготовку інтернатних закладів області.

Володимир Хоменко акцентував увагу керівників районів на безумовному виконанні регіональних програм, зокрема, розвитку дошкільної освіти в частині розширення мережі дошкільних закладів.

Також йшлося про проведення Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику», виконанні доручення Президента України щодо організації напередодні початку нового навчального року «Шкільних базарів», підготовки до серпневих конференцій педагогічних працівників.

Голова облдержадміністрації підкреслив: органи влади та освітяни мають докласти максимальні зусилля для виконання цієї важливої справи загальнодержавного рівня відповідально і фахово, адже 1 вересня населення області оцінить цю роботу.

Володимир Хоменко також доручив керівникам районів тримати на постійному особистому контролі виплати заробітної плати, відпускних та інших нарахувань працівникам бюджетної сфери.

При обговоренні перебігу оздоровчої кампанії Володимир Хоменко наголосив: спільні злагоджені дії обласної та районної влади повинні бути спрямовані не лише на відпочинок, але й, в першу чергу, на оздоровлення дітей – особливо дітей соціально незахищених категорій та тих, що знаходяться на диспансерному обліку. Останнім, за словами голови облдержадміністрації, оздоровчі послуги повинні надаватися не лише влітку, але й протягом усього року.

Він доручив керівникам районів якнайшвидше ліквідувати відставання по цих питаннях, адже попереду ще половина оздоровчого сезону.

Характеризуючи показники оздоровлення та відпочину дітей, начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Оксана Сердюк зазначила, що на сьогодні ці послуги отримали 42 232 дитини, що становить 46% від їх загальної кількості (на 4% більше ніж за відповідний період минулого року.

Показник оздоровлення та відпочинку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вже досяг 77% (73% з них отримали оздоровчі послуги).

Як відзначив Володимир Хоменко, хоча цьогорічні показники оздоровлення та відпочинку дітей дещо кращі у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, не всі райони та міста виконують поставлені завдання.

У липні-серпні обов’язково мають розпочати роботу ще 3 заклади оздоровлення.

«Найголовнішим під час оздоровлення та відпочинку має бути безпека дітей, максимальне забезпечення умов для покращення і збереження їх здоров’я, кадрове забезпечення закладів, якісна організація змістовного дозвілля і виховного процесу», - підкреслив очільник області.

Під час проведення селекторної наради Володимир Хоменко звернув увагу голів райдержадміністрацій на удосконалення дозвільної системи в області.

Він зазначив, що дерегуляція, розвиток підприємництва, спрощення дозвільної системи та реформування надання адміністративних послуг є одним з основних завдань Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Головою облдержадміністрації було видане розпорядження з питань удосконалення дозвільної системи в області, яким, зокрема передбачено системні заходи щодо здійснення видачі документів дозвільного характеру виключно через державних адміністраторів та реалізації принципу “єдиного вікна”.

Аналіз функціонування дозвільної системи на Чернігівщині за 1 півріччя 2012 року засвідчив збільшення у 11,7 рази кількості виданих документів адміністраторами дозвільних центрів (з 2,8 тис. до 32,7 тис.).

«На сьогодні актуальними залишаються завдання щодо забезпечення на підвідомчих територіях:

- ефективної системної взаємодії між державними адміністраторами та дозвільними органами, уповноваженими видавати документи дозвільного характеру;

- призначення достатньої кількості посад державних адміністраторів дозвільних центрів в установленому порядку (не менше двох осіб);

- затвердження дозвільними органами регламентів видачі документів дозвільного характеру», - наголосив Володимир Хоменко.

Дозвільна система є складовою системи надання адміністративних послуг органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Закон України «Про адміністративні послуги» вдруге ухвалений Парламентом та направлений 02.07.2012 року на підпис Президенту України з урахуванням його зауважень.

Тому, за словами голови облдержадміністрації, вже сьогодні необхідно завершити роботу щодо:

- поліпшення організації надання адміністративних послуг, створення належних умов у приміщеннях, призначених для прийому одержувачів послуг, вільний та зручний доступ до таких приміщень громадян похилого віку та осіб з обмеженими фізичними можливостями;

- затвердження адміністративними органами інформаційних та технічних карток надання таких послуг;

- усунення від надання адміністративних послуг посередників;

- недопущення вимагання від споживачів послуг документів, не передбачених законодавством тощо.

Крім того, необхідно прискорити роботу щодо відкриття у липні ц.р. центру надання адміністративних послуг у м. Чернігові.

Прес-служба облдержадміністрації