back

Зменшення тиску правоохоронних і контролюючих органів на бізнес – на контролі у влади

07-06-2012 | 15:30

Питання зменшення тиску правоохоронних  і контролюючих органів на  представників бізнесу, органи  місцевого самоврядування та інститути  громадянського суспільства розглянули учасники координаційної наради,  яку  на виконання  доручення Президента України   Віктора  Януковича 7 червня провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко спільно з прокуратурою області.

Участь у нараді взяли заступник керівника управління – завідувач відділу з питань взаємодії з центральними органами виконавчої влади Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Юрій Побережний,  перший заступник начальника головної інспекції Служби безпеки України полковник Сергій Ситник, начальник департаменту Державної служби охорони  МВС України генерал-майор міліції Анатолій Назаренко, директор організаційно-розпорядчого департаменту Державної податкової служби України Любов Клочкова, голова обласної ради Анатолій Мельник, керівники правоохоронних, контролюючих органів та обласних управлінь, представники бізнесу, місцевого самоврядування та громадських організацій області. 

Звертаючись до присутніх,  Володимир Хоменко  наголосив на важливості і актуальності порушеного питання.

 За його словами,  в ході засідання  Ради Регіонів, що відбулось у травні цього року, Президент України Віктор Янукович особливу увагу звертав на недопустимість перешкоджання правоохоронними та контролюючими органами розвитку бізнесу, роботі органів місцевого самоврядування та інститутів громадського суспільства.

«Наш обов’язок – чути бізнес, органи місцевого самоврядування, інститути громадянського суспільства. Відкликатися на зауваження та конструктивну критику. Це частина нашої роботи, якою не можна нехтувати», - підкреслив очільник області.

«Чернігівська область має зайняти гідне місце у державній системі економічних відносин, зарекомендувати себе зручною для ведення бізнесу та привабливою для залучення інвестицій», - додав він.

Як зазначалось, в області реалізується затверджена на сесії обласної ради Програма розвитку малого підприємництва на 2011-2012 роки, напрацьовано та затверджено План заходів з покращення підприємницького середовища. Питання створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього бізнесу обговорювались на V Міжнародному інвестиційному форумі, який проходив в м.Чернігові у вересні 2011 року та неодноразово на засіданнях Регіонального комітету з економічних реформ, Раді вітчизняних та іноземних інвесторів в області, обласної координаційної ради розвитку  підприємництва, регіональної ради підприємців при облдержадміністрації.

Постійно здійснюється фінансово-кредитна підтримка малого бізнесу, на яку вже направлено близько 3 млн грн. коштів місцевих бюджетів.

В регіоні проведена значна робота по напряму реформування «Дерегуляція та розвиток підприємництва».

Для зменшення регуляторного тиску на суб`єктів господарської діяльності переглянуто близько 1,5 тисяч регуляторних актів, на принципах організаційної єдності діє 25 дозвільних центрів. Здійснено перехід до видачі дозволів на засадах «єдиного вікна».

Учасники наради в режимі діалогу розглянули можливі шляхи вирішення питань, що  виникають  у структурі взаємовідносин влади, бізнесу та громадянського суспільства. 

Були заслухані інформації представників контролюючих  та правоохоронних органів, зокрема, голови державної податкової адміністрації в області Валентина Осипенка, начальника УМВС України в області Олександра Михайлика, начальника управління Держтехногенбезпеки в області Юрія Чеповського, головного державного санітарного лікаря області Миколи Донця, першого заступника  начальника Державної фінансової інспекції Сергія Нікітченка. 

У своїх виступах вони наголошували на тому, що в області  відбувається оптимізація державного регулювання господарської діяльності, спостерігається зменшення регуляторного тиску на бізнес на місцевому рівні, налагоджується діалог між бізнесом і владою, внесені зміни щодо критеріїв перевірок, здійснюваних контролюючими органами, зменшується їх кількість. 

Та, незважаючи на всі позитивні моменти,  у виступах голови обласної організації роботодавців «Асоціація роботодавців Чернігівщини», голови регіональної ради підприємців Сергія Берестового, голови Громадської ради при облдержадміністрації Світлани Пасталиці, голови  Чернігівської обласної організації роботодавців «Чернігівщина» Віктора Лазара, голови правління ВАТ «Чернігівське хімволокно» Миколи Михалевича порушувалися питання відшкодування підприємствам ПДВ, підтримки соціально-орієнтованих підприємств та організацій, питання недосконалості законодавства  в сфері взаємодії підприємців з контролюючими та правоохоронними органами.

«Ми маємо зробити все можливе для подальшого впорядкування процедури проведення перевірок суб’єктів господарювання контролюючими органами, спростити та вдосконалити механізми одержання документів дозвільного характеру. Зробити так, щоб споживач відчув це в своїй практичній роботі», - зазначив Володимир Хоменко під час обговорення.

У свою чергу прокурор області Сергій Мірошниченко відмітив, що Президент України вже дав свою оцінку стану бізнесу в країні, відповідні органи отримали доручення для виправлення ситуації.  «Сьогодні, коли проблема сформульована  і нам поставлені чіткі завдання, ми маємо працювати над їх вирішенням на регіональному рівні», - наголосив він.

У своєму виступі Юрій Побережний наголосив на тому, що позиція Президента України  в питанні, внесеному на розгляд, є досить чіткою: діяльність державних органів,  які покликані здійснювати правоохоронні та контролюючі функції, не повинна перешкоджати розвитку бізнесу, роботі органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства, а координація  цієї роботи в регіонах покладена на  голів обласних державних адміністрацій. 

«Нам ще є над чим працювати, - звернувся голова облдержадміністрації  до присутніх керівників правоохоронних, контролюючих органів, начальників обласних управлінь, представників громадських організацій, підсумовуючи нараду. - Суспільство очікує позитивних змін у всіх сферах життя в процесі розбудови правової держави та формування громадянського суспільства, у тому числі і в покращенні відносин між  правоохоронними та контролюючими органами з одного боку та представниками бізнесу, органів місцевого самоврядування, інститутами громадського суспільства з іншого». 

Володимир Хоменко дав доручення при підготовці підсумкового документу наради врахувати всі пропозиції та зауваження, які прозвучали, зазначивши,  що  такі зустрічі  стануть регулярними.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації