back

Реформа військових комісаріатів — у дії

17-11-2017 | 10:19

З ходом реформування Чернігівського обласного військового комісаріату у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в рамках реалізації пілотного проекту мали можливість ознайомитися журналісти вчора, 16 листопада.

Одна з новацій — створення на базі Чернігівського обласного та Козелецького районного військових комісаріатів нових посад — рекрутерів-інструкторів, які займаються пошуком та підбором потенційних кандидатів для військової служби за контрактом для всіх родів військ Збройних Сил України.

Наразі діяльність рекрутерів є лише експериментальною, проте від результатів цього експерименту залежить подальший розвиток в Україні військової служби за контрактом. Про це, зокрема, зазначив начальник відділу комплектування військовослужбовцями за контрактом головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Андрій Полонський:

Експеримент розрахований до кінця року і він ще триває. В січні 2018 року запланована доповідь вищому військовому керівництву країни для прийняття остаточного рішення щодо переформатування військкоматів.

Уже зараз можна казати, що експеримент дає результати. Так, зокрема, у Козелецькому районі відбулося виконання плану з набору контрактників на 120%.

Стосовно ж призову до лав ЗСУ: більшість призовників, з якими вдалося поспілкуватися представникам ЗМІ, вважають, що військова служба точно не буде зайвою для них у подальшому житті, в тому числі її досвід знадобиться при пошуку роботи. Відчутна і патріотична налаштованість молодих людей.

Зі свого боку, військовики вже вкотре спростували інформацію щодо начебто залучення солдат-строковиків до участі в проведенні АТО. Окрім того, вони запевнили, що за працюючими призовниками зберігається робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

Обласний військовий комісар Олександр Криворучко попередив, що за ухиляння від призову на строкову військову службу передбачена кримінальна відповідальність:

— На перший раз порушники обходяться штрафом, на другий раз інформація вміщується до єдиного реєстру як порушення чинного законодавства, що може призвести до осудження. І такі випадки під час минулого призову вже були — засуджено трьох осіб строком до двох років.

Наразі в області план по набору на строкову службу виконано на 86% — кажуть у Центрі комплектування та соціальної підтримки. Залишилося набрати 61 призовника та відправити чотири команди до Національної гвардії України і одну до Держспецтрансслужби. Варто нагадати, що осіння призовна кампанія цього року завершується 26 листопада.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
з використанням  матеріалів Філії ПАТ «НСТУ»
«Чернігівська регіональна дирекція»