back

Пріоритети підготовки до зими – енергоефективність, технічна та фінансова стабільність галузі

24-05-2012 | 16:00

Пріоритетними напрямками підготовки житлово-комунального господарства країни є технічна та фінансова стабільність підприємств галузі. Окремим надважливим завданням регіонів є підвищення енергоефективності житлово-комунального сектора економіки.

Мінрегіон та Уряд вживають всіх можливих заходів для реалізації цих принципів та розраховують на активність обласних державних адміністрацій. Про це йшлося на селекторній нараді з регіонами країни, яка відбулася сьогодні, 24 травня, у Кабінеті Міністрів України під головуванням першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександра Аліпова. У нараді взяв участь заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Геращенко.

«Головне завдання – енергетичної незалежності держави – поставлене Президентом і повинне бути виконане. За цим показником також буде робитися оцінка роботи команди губернатора. Якщо узагальнити тему підготовки до зими, то у нас із вами два головні завдання: технічна підготовка та фінансова стабільність підприємств галузі. Технічна складова за вами, зі свого боку Мінрегіон намагатиметься зробити все для того, щоб ви змогли забезпечити фінансову стабільність», – наголосив Олександр Аліпов.

Перший заступник очільника Мінрегіону детально зупинився на складових цього процесу. Зокрема він повідомив, що готується низка законопроектів, за якими очікується компенсувати підприємствам житлово-комунальної сфери різницю в тарифах за спожиті електроенергію та за газ, і Міністерство докладе всіх зусиль для того, щоб здійснити супровід та прийняття законів до кінця першого півріччя. Своєю чергою, регіони повинні до 1 жовтня поточного року повністю розрахуватися за спожитий газ. Всього ж спочатку року підприємства теплокомуненерго розрахувалися за спожитий газ в середньому на рівні 52%, але при цьому Севастополь тільки на 19,6%, Тернопільська область на 34,9%, Автономна республіка Крим і Полтавська область – на 35%, Дніпропетровська – на 42%.

Як наголосив Олександр Аліпов, в середньому по Україні підприємства теплокомуненерго на 70% забезпечені засобами технологічного обліку відпущеного тепла. Причому 6 областей (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Рівненська та Харківська) укомплектували теплогенеруючі потужності лічильниками повністю. Однак є й аутсайдери: в Луганській області технологічний облік здійснюється на 13% об’єктів, у Чернівецькій тільки на 28% від необхідного обсягу, у Київській – 39%, Миколаївській – 40%, у Києві – 30%, Севастополі – 13,5%.

«Тому завдання залишається – до початку нового опалювального періоду забезпечити стовідсоткове забезпечення теплогенеруючих потужностей засобами технологічного обліку тепла. Це іще один критерій, за яким оцінюватиметься діяльність команди губернатора», – підкреслив О.Аліпов.

За його словами, тільки 25% регіонів провели енергоаудит. На жаль, є області, які ігнорували цей важливий захід, значна частина провела його не для усіх об’єктів. Питомі витрати підприємств теплокомуненерго та втрати у мережах в середньому по Україні досягають 13,8 %, при нормативному показнику – 13%. Загалом по країні теплогенеруючі підприємства в середньому витрачають 167 кілограмів умовного палива на виробництво однієї гігакалорії тепла. 

Протягом минулого опалювального періоду стався ряд трагедій в індивідуальних господарствах, у яких загинули більше ста громадян. Тому особливої уваги місцевій владі необхідно приділити підготовці до зимової експлуатації газового обладнання, а також димових та вентиляційних каналів в індивідуальних господарствах. Це вимагає суттєво активізувати роз’яснювальну роботу серед населення щодо безпеки використання газу в побуті.

Інформуючи першого заступника Міністра про ситуацію в області, Віктор Геращенко зазначив, що з метою забезпечення належної підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до опалювального періоду 2012-2013 років розроблено комплексний план заходів, який затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації. Зокрема, планується підготовити: 716 км теплових мереж, 126 теплових пунктів,  1185 котелень;  7037 од. житлових будинків, в т.ч. 4832 од. житлових будинків комунальної власності.

Рівень забезпеченості підприємств теплоенергетики технологічними засобами обліку по області становить 129 од. або 77,2 % від потреби. Необхідно встановити 38 од.

За результатами проведених енергоаудитів на підприємствах комунальної теплоенергетики розроблена «Програма модернізації комунальної теплоенергетики Чернігівської області на 2011-2015 роки», яка погоджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації від 30.12.2011 №492. Впровадження заходів зазначеної Програми дозволить знизити споживання природного газу на 30 відсотків.

За повідомленням прес-служби Мінрегіону
Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації