back

Державно-приватне партнерство – інструмент реалізації програми доступного житла

18-05-2012 | 17:05

Про те, як краще налагодити державно-приватне партнерство в реалізації програми доступного житла та здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, радилися 18 травня в обласній державній адміністрації представники банківських установ області, забудовники, заступники голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів. Нараду провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації, в Чернігівській області в черзі на покращення житлових умов перебуває понад 19 тис. сімей та одинаків, 60 % з яких очікують житло більше 10 років.

Соціальними ініціативами Президента України передбачено запровадження програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, що дасть можливість забезпечити житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Прийнята відповідна постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 №343 де затверджено Порядок, яким передбачено механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, формування переліків об’єктів, вимоги до позичальників, цінові параметри квартир, нормативна площа, тощо.

На реалізацію програми доступного житла Державою передбачене фінансування у сумі 1,2 млрд грн, в тому числі 1млрд грн на здешевлення іпотечного кредитування та 200 млн грн компенсація 30% вартості житла.

За програмою здешевлення доступного житла в поточному році області передбачено біля 6 млн грн та здешевлення вартості іпотечних кредитів - 17,1 млн гривень. Намічено здати в експлуатацію 513 квартир. Для цього необхідно буде залучити понад 100 млн грн кредитів комерційних банків, філій банківських установ І та ІІ групи за градацією Національного Банку України.

Отримувачем державних коштів на компенсацію процентів та виконавцем Програми в області, згідно з відповідною угодою з Мінрегіоном, є дирекція Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

До програми залучаються компанії-забудовники, які мають хорошу ділову репутацію, викликають довіру у мешканців регіону і можуть забезпечувати свої зобов’язання щодо дотримання строків будівництва, високої якості робіт та цінової політики.

Порядком передбачено, що об’єкти будівництва, в яких може придбаватися житло, визначаються міжвідомчою комісією, що утворена відповідно до Порядку забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 №140 за поданням обласної державної адміністрації.

На сьогодні вже є дозвіл Міжвідомчої комісії при Мінрегіоні на 4 об'єкти житлового будівництва на добудову яких, або придбання житла в які можуть спрямовуватися кошти.

Заступник начальника управління регіонального розвитку головного управління економіки облдержадміністрації Сергій Ситник ознайомив присутніх з вимогами до позичальників, ціновими параметрами квартир, нормативною площею тощо.

На думку директора Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Анатолія Ярошевського, реалізація соціальних ініціатив дасть поштовх для пожвавлення будівельної галузі області, відродження іпотеки та зробить мрію громадян про довгоочікуване житло реальністю. Після виходу постанови Кабінету Міністрів України до фонду вже звернулося понад 100 осіб, які зацікавилися умовами пільгового кредитування, 29 з них зареєструвалися та збирають усі необхідні документи.

За словами заступника начальника управління Національного банку України в Чернігівській області Геннадія Риженка, програма доступного житла – реальний шанс для банківської системи відновити механізм кредитування.

На завершення зустрічі Віктор Геращенко закликав усіх учасників фінансування та будівництва житла взяти активну участь у практичній реалізації соціальних ініціатив Президента, висловивши сподівання на плідну та взаємовигідну співпрацю.

За результатами обговорення порушених питань готується відповідне доручення. Внесені пропозиції щодо уточнення нормативних документів будуть узагальнені та направлені до центральних органів вдали.


Довідково

Загальні параметри нової іпотечної програми

Перший внесок позичальника не більше 25% від суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту – 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%, тобто в дійсності громадянин платитиме тільки 3% річних. Компенсація частини процентної ставки по кредиту проводиться місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства. Термін кредитування - 15 років, термін часткової компенсації - 10 років. Нормативна площа на одну людину або на сім'ю з двох осіб - 40 кв. метрів, трьох і більше осіб - 58 кв. метрів. Нормативна вартість 1 м2 житла встановлюється для обласного центру- 5 тис. грн, інші населені пункти - до 4 тис. гривень. Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25 відсотків.

Основні вимоги до потенційного учасника

Головне – необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для громадян-учасників Програми. Верхня межа - середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 400 тис. гривень. Нижня межа - середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тис. гривень. У період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має право відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації. Щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися в один з банків із переліку і подати мінімально необхідний набір документів. Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з управлінням «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» відпрацьовує можливість отримання позичальником часткової компенсації за кредитом. Далі людина обирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіоні згідно з пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує договори: на покупку квартири (учасник програми, банк, забудовник), на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація), кредитний договір, договір іпотеки.


Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації