back

Підбили підсумки, окреслили завдання

17-05-2012 | 09:27

Виконання за І квартал 2012 року завдань «Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області на 2011-2014 роки» та результати проведення цьогорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» підсумували учасники селекторної наради, яку 16 травня провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко.

Відкриваючи нараду, він наголосив, що Президент України Віктор Янукович поставив важливе завдання – прискорити виконання заходів з реформування й розвитку житлово-комунального господарства, що сприятиме його технічному переоснащенню, створенню конкурентного середовища на ринку обслуговування житла та поліпшить якість послуг для населення.

Першочерговими завданнями, які потребують нагального вирішення і знаходяться на постійному контролі у Президента України та Уряду є:

- продовження роботи щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, служб єдиного замовника, інституту управителів багатоквартирними будинками;

- впровадження чіткої та соціально орієнтованої тарифної політики;

- забезпечення оптимізації паливного балансу області та зменшення використання природного газу;

- обладнання житлових будинків загальнобудинковими приладами обліку та пристроями регулювання споживання води і теплової енергії;

- реалізація системної роботи у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Керівники районів та начальники обласних управлінь і служб разом детально проаналізували слабкі та сильні сторони роботи галузі, окреслили комплекс необхідних заходів, спрямованих на забезпечення подальшого реформування й розвитку житлово-комунального господарства.

Як зазначив у своїй доповіді в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації В’ячеслав Сальніков, з метою забезпечення належного функціонування системи житлово-комунального господарства в області діє Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Чернігівської області на 2011-2014 роки, яка затверджена рішенням третьої сесії шостого скликання Чернігівської обласної ради від 25 березня 2011 року.

На даний час у переважній більшості районів та містах обласного значення розроблені відповідні місцеві програми.

Так, у І кварталі 2012 року підприємства галузі продовжували працювати над виконанням завдань Програми, спрямованих на суттєве підвищення якості надання житлово-комунальних послуг та запровадження енергоефективних заходів.

Основне завдання Програми у сфері утримання житла – це створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ), служб єдиного замовника, інституту управителів багатоквартирними будинками.

Станом на 15.05.2012р. створено 236 ОСББ, які обслуговують 281 житловий будинок загальною площею 466,1 тис. кв.метрів. За 2012 рік створено 16 ОСББ.

У цьому році, згідно з плановими завданнями Програми, має бути створено 86 об’єднань. У Ічнянському та Чернігівському районах планові завдання вже виконані.

Враховуючи частку житлового фонду, необхідно особливу увагу приділити створенню ОСББ у мм.Ніжин, Прилуки та Чернігів.

З метою забезпечення об’єктивного підходу до вирішення питання тарифів облдержадміністрацією взято під особистий контроль ситуацію щодо встановлення (перегляду) тарифів на житлово-комунальні послуги в області (до закінчення процесу формування Державної інспекції України з контролю за цінами в Чернігівській області). Спільно з органами місцевого самоврядування здійснюється координація дій під час реалізації відповідних планів стосовно приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня.

За рекомендаціями Мінрегіону забороняється одночасно збільшувати тарифи до 30 % і більше.

Для зменшення споживання природного газу та оптимізації використання паливно-енергетичних ресурсів діє Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки.

На даний час облдержадміністрацією підготовлено та надано на погодження до Держенергоефективності та Мінрегіону перелік об’єктів, де планується проводити роботи по санації будівель та встановленню сучасного котельного обладнання за рахунок коштів даної Програми. Всього відібрано 27 проектів на загальну суму 124 млн гривень.

Незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів, у населених пунктах області проводиться робота з розроблення схем санітарної очистки по кожному населеному пункту області відповідно до Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.01.2006 №6 «Про затвердження Рекомендацій із розроблення схем санітарної очистки населених пунктів».

Середній відсоток наявних схем санітарної очистки по області становить 49,5%. У містах Чернігів, Ніжин та Прилуки ця робота виконана 100%. На гіршому рівні відповідні роботи проводяться в Ічнянському, Менському, Н.-Сіверському та Ніжинському районах, де відсоток охоплення населених пунктів послугами з вивезення побутових відходів становить менше 20 відсотків.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 30 березня 2012 року №102 «Про проведення акції «За чисте довкілля» упродовж квітня – травня в області було проведено місячник з благоустрою.

Під час акції, зокрема, виконані такі роботи:

• висаджено 80,9 тис. дерев, 15,64 тис. кущів, створено 0,47 тис. м2 газонів та 1460 м2 квітників;

• стовідсотково упорядковано прибудинкові території, 164 парки, 252 сквери;

• приведено в належний естетичний стан 616 дитячих, 865 спортивних та 496 господарських майданчиків;

• ліквідовано 1906 несанкціонованих сміттєзвалищ;

• прибрано від сміття та впорядковано 2802,9 тис.м2 берегів водойм;

• упорядковано 28 меморіальних комплексів, 1164 братських могил, 997 місць почесних поховань, 2328 кладовищ.

Коментуючи виступ, Віктор Геращенко зауважив, що проведення весняної акції з прибирання та благоустрою не повинно тривати лише місяць, ця робота повинна систематично здійснюватись впродовж року.

Начальник служби автомобільних доріг в області Анатолій Кутузов запевнив, що дороги області готові до зустрічі іноземних гостей, які приїдуть в Україну на Євро-2012. Вже встановлені нові дорожні знаки, все підфарбовано, побілено.

У зв’язку з цим, Віктор Геращенко, звернув увагу керівників районів на стан знаків, встановлених на кордонах районів, адже це також імідж Чернігівщини.

Як зазначалося на нараді, проблемним питанням в області залишається приведення у відповідність до норм діючого законодавства місць видалення відходів.

За словами начальника відділу екологічного контролю природних ресурсів державної екологічної інспекції в області Володимира Шульги, із 797 полігонів та сміттєзвалищ області наразі паспортизовано лише 310. Так, в Ічнянському районі із 39 сміттєзвалищ паспортизовано 38, у Щорському – із 39 паспортизовано 35, ситуація ж в інших районах залишає бажати кращого.

Інша проблема – оформлення земельних ділянок, на яких розміщені сміттєзвалища.

Щодо водокористування, то було також акцентовано увагу на належному оформлені документів, зокрема, наявності дозволу на спеціальне водокористування. Недотримання правил тягне за собою штрафні санкції, як нагадав Володимир Шульга.

Позитивним досвідом роботи поділився начальник екологічної інспекції комунального підприємства «АТП-2528» Чернігівської міської ради Володимир Гробовець. Створена у 2009 році інспекція вже має певні досягнення у питанні захисту навколишнього природного середовища. Так, на початку діяльності інспекції із 40 садівничих товариств, розташованих поблизу Чернігова, жодне не мало договору на вивезення твердих побутових відходів, що призводило до значного засмічення їх територій. Завдяки діяльності інспекторів на сьогодні 34 товариства вже уклали такі договори. Значно покращилася ситуація й з вивезенням рідких відходів.

Підбиваючи підсумки розгляду питань порядку денного, заступник голови облдержадміністрації наголосив на необхідності максимально використовувати місцеві ресурси та власний потенціал для проведення роботи щодо подальшого реформування галузі.

За результатами наради готується відповідне протокольне рішення, яким буде визначено основні напрямки подальшої роботи.


Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації