back

Стан реалізації Програми енергоефективності Чернігівської області на 2009-2015 роки розглянули на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ

26-04-2012 | 16:01

Питання модернізації економіки, раціонального використання енергоресурсів, впровадження новітніх технологій є одними із основних завдань Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Серед найважливіших умов сталого розвитку як держави в цілому, так і окремих регіонів є вирішення проблем енергоємності виробництва та енергозабезпечення економіки. Саме питанню впровадження ресурсозберігаючих, енергоефективних технологій та заходів було присвячено засідання Регіонального комітету з економічних реформ, яке 26 квітня провів голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

У заході взяли участь члени Регіонального комітету з економічних реформ, голови районних державних адміністрацій, Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький міські голови, представники засобів масової інформації області.

Відкриваючи засідання, Володимир Хоменко зазначив, що Президентом України та Урядом здійснюються послідовні реформи, вживаються конкретні заходи щодо нормативного та ресурсного забезпечення реалізації енергоефективних проектів та впровадження технологій, що використовують альтернативні джерела енергії. Президент України в економічній сфері найпершим пріоритетом у 2012 році визначив суттєве посилення енергетичної безпеки держави за рахунок використання сучасних енергозберігаючих технологій та диверсифікації джерел постачання енергоносії.

«Враховуючи те, що Чернігівщина має значний ресурс місцевих поновлюваних видів палива, зокрема торфу та відходів деревообробки, ми маємо всі умови для максимально ефективного виконання поставлених завдань. Саме на їх реалізацію спрямована Програма енергоефективності області на 2009-2015 роки, за період дії якої на впровадження енергоефективних заходів за рахунок різних джерел вже використано майже 300 млн грн», - підкреслив очільник області.

Інформуючи присутніх про стан реалізації в області Програми енергоефективності на 2009-2015 роки та впровадження енергозберігаючих заходів у закладах бюджетної сфери, в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков відзначив, що на виконання завдань Програми у 2011 році в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами на впровадження енергоефективних заходів використано 133,7 млн грн. Це дасть можливість економити щорічно 23,7 тис. тонн умовного палива на загальну суму – 51,2 млн гривень.

В цілому, за період реалізації Програми на впровадження енергоефективних заходів за рахунок різних джерел фінансування використано 299,2 млн грн.

На підприємствах промисловості та паливно-енергетичного комплексу видатки на запровадження енергоефективних заходів за 2011 рік становили майже 91 млн грн. Це забезпечить щорічну економію енергоресурсів на рівні 18,9 тис.тонн умовного палива або 38,3 млн грн. Найбільшу економію енергоресурсів забезпечили КЕП "Чернігівська ТЕЦ" фірми "ТехНова", ВАТ "Корюківська фабрика технічних паперів", ПАТ ”Чернігівобленерго”.

За словами В’ячеслава Сальникова, актуальним залишається питання запровадження енергоефективних заходів у житлово-комунальному господарстві. За 2011 рік на об’єктах та інженерних мережах галузі виконані енергоефективні заходи на загальну суму 27,7 млн грн. Це забезпечить щорічну економію 3,6 тис.тонн умовного палива або 9,5 млн гривень. Підприємствами теплоенергетики проведено реконструкцію 6 котелень та замінено 2,6 км теплових мереж, в тому числі 1,5 км на попередньо ізольовані труби.

Загальні капіталовкладення у енергозбереження на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства у минулому році становили 7,1 млн грн, що забезпечить щорічну економію 2 млн кВт.год електричної енергії або 2,1 млн гривень.

На запровадження енергоефективних заходів у бюджетній сфері за 2011 рік було витрачено 15 млн грн. Запроваджені заходи забезпечать щорічну економію 1,2 тис.тонн умовного палива або 3,4 млн гривень. Всього за 2011 рік проведено роботи з реконструкції 24 котелень з встановленням сучасного газового та твердопаливного обладнання, в тому числі котелень бюджетної сфери.

На думку в.о. начальника головного управління житлово-комунального господарства ОДА, в області є резерви щодо підвищення рівня енергоефективності, проте вони використовуються не в повній мірі. Зокрема, на низькому рівні знаходиться робота щодо використання на котельнях бюджетної сфери торф’яного палива та відходів деревообробки, обсяги яких в області значні. Із загальної кількості джерел теплопостачання об’єктів бюджетної сфери майже 30% мають коефіцієнт корисної дії менше 80 відсотків.

Він також зазначив, що роботи щодо впровадження енергоефективних заходів та виконання програми енергоефективності області будуть продовжені у 2012 році. Так, у поточному році планується продовження робіт з реконструкції котелень та встановлення сучасного твердопаливного обладнання потужністю 3,5 МВт, яке працюватиме на пілетах. Підготовчі роботи вже розпочато по 4-х котельнях.

На даний час підготовлено перелік об’єктів, де планується проводити роботи по санації будівель та встановленню сучасного котельного обладнання за рахунок коштів, направлених на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки. Всього відібрано 26 проектів на загальну суму 28 млн. гривень.

Продовжиться реалізація проекту «Упровадження системи збирання та утилізація біогазу на полігоні ТПВ у м. Чернігів». Річний потенціал збору звалищного газу складає 6,3 млн м3 у перерахунку на природний газ. Видобутий біогаз планується використовувати на котельні по вул.Інструментальна,17, яка забезпечує тепловою енергією майже 100 тис.м2 житлової площі, 5 бюджетних установ житлового масиву «Масани» у м.Чернігів. Загальна вартість проекту складає 96 млн гривень.

Також триває реалізація проекту щодо будівництва на території області теплової електростанції, основним паливом якої будуть відходи деревини. Проектом передбачено виробництво електричної енергії та реалізацію її за «зеленим тарифом».

В цілому, у поточному році за рахунок впровадження енергоефективних заходів в усіх сферах суспільного виробництва очікується річна економія енергоресурсів на рівні 35 тис.тонн умовного палива.

Про кращі приклади впровадження енергозбереження в бюджетній сфері розповіли присутнім начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський та голова Козелецької районної державної адміністрації Леонід Мисливець.

Під час обговорення голова обласної державної адміністрації підкреслив, що зроблено вже багато, але ще більше роботи попереду, адже поки що задіяні не всі резерви підвищення рівня енергоефективності різних сфер економічної діяльності.

«Особливо це стосується бюджетної сфери, як в частині переведення на більш дешеві альтернативні види палива котелень, так і впровадження реноваційних заходів у бюджетних установах, що повинно у кінцевому результаті забезпечити не лише економію бюджетних коштів, а і у першу чергу, поліпшити умови функціонування таких закладів», - зауважив Володимир Хоменко.

Підсумовуючи результати засідання Регіонального комітету з економічних реформ, керівник області наголосив: «Керівництво держави, та і саме життя, ставить перед нами конкретні завдання у цьому напрямі, тому необхідно консолідувати зусилля усіх гілок влади для їх виконання. Чернігівщина повинна орієнтуватися на використання місцевих поновлюваних видів палива, потенціал яких в області значний».


Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації