back

Енергоменеджмент — у бюджетні установи Чернігівщини

05-05-2017 | 10:51

Голови облдержадміністрацій та міських рад взяли на себе зобов’язання впроваджувати системи енергоменеджменту в школах, дитсадках, лікарнях та інших бюджетних закладах. Надавати їм підтримку в цьому буде Державне агентство з енергоефективності та енергозбереженняУкраїни. Про це йдеться у відповідних Меморандумах III Форуму енергоефективного партнерства.

Серед підписантів — і Чернігівщина.

Читати також: Геннадій Зубко: Активна участь регіонів у енергоефективних програмах — домашнє завдання для місцевої влади 

– Це питання назріло вже давно. В Україні налічується близько 78 тисяч установ, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів: як державного, так і місцевих рівнів. Витрати енергоресурсів на опалення приміщень в Україні у 2-3 рази вищі, ніж, наприклад, у країнах ЄС. Вирішити це питання можна, впровадивши систему енергоменеджменту на місцях, – зауважив Голова Агенства Сергій Савчук.

Перевага — можливість постійно відслідковувати витрати енергетичних ресурсів та приймати управлінські рішення щодо їх ефективного використання.

Крім того, Сергій Савчук зауважив, що на початковому етапі впровадження необхідного механізму без капіталовкладень вже можна досягти від 5 до 10% економії. Скорочення енергоспоживання сягне 20% за рахунок налагодження заощадливої експлуатації об’єктів.

– Наша мета – налагодити системну роботу з місцевою владою в питанні енергоменеджменту. Для цього Агентством розроблено та 26 квітня Урядом схвалено План заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах. Першим кроком до його реалізації стало підписання меморандумів про наміри місцевих органів влади вже сьогодні розпочати реалізацію заходів з енергоменеджменту, – повідомив Сергій Савчук.

За умовами Меморандуму місцева влада в регіонах має затвердити положення про впровадження системи енергоменеджменту, започаткувати інститут  енергоменеджерів у бюджетних установах, забезпечити їхню навчальну підготовку та підвищення кваліфікації, контролювати процес реформ та передбачити фінансування для подальшого впровадження енергоефективних заходів у бюджетних установах.

Держенергоефективності, зі свого боку, надаватиме консультації, сприятиме підготовці фахівців, запровадить національну систему моніторингу функціонування систем енергоменеджменту в бюджетних установах, створить відкриту базу даних енергетичних характеристик таких будівель, а також перелік успішних історій з цього питання. Також планується проведення рейтингових оцінок діяльності бюджетних установ у сфері енергоефективності.

Найближчим часом у рамках підписаних меморандумів у регіонах країни буде проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань енергоменеджменту.

Читати також: Монетизація субсидій має стати реінвестицією в енергоефективність 

За інформацією Управління комунікації та зв’язків з громадськістю
Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України