back

До 100-річчя початку Української революції 1917-1921 років

06-04-2017 | 10:20

Вчора у приміщенні Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського відбулася міжрегіональна науково-практична конференція «Українська революція 1917-1921 років: проблеми нового історичного бачення», присвячена 100-річчю початку Української революції 1917-1921 років.

Конференцію організовано Чернігівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського спільно з Українським інститутом національної пам’яті на виконання розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 14.02.2017 № 78 «Про відзначення в області 100-річчя подій Української революції
1917-1921 років».

Матеріали на конференцію надали більше двадцяти науковців, вчителів та учнів. Крім напрацювань освітян і науковців Чернігівщини були представлені матеріали з Миколаївського та Сумського обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

На початку конференції до учасників та слухачів курсів звернувся голова оргкомітету, проректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, доктор філософських наук, професор кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Віктор Довбня. Він звернув увагу на актуальність та важливість для сьогодення дослідження теми Української революції 1917-1921 років саме з точки зору нового історичного бачення.

Зі вступним словом виступив ректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, кандидат філософських наук, професор кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Анатолій Заліський, який відзначив вплив революційних подій 1917-1921 років на державотворчі, громадсько-політичні, культурні процеси в українському суспільстві, підкреслив важливість досліджень подій Української революції в освітньому та краєзнавчому дискурсі.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко зазначив, що вшанування історичної пам`яті про Українську революцію 1917-1921 років має бути державною політикою, закріпленою на законодавчому рівні.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних дисциплін і методики їх викладання ЧОІППО імені К. Д. Ушинського Михайло Коропатник висвітлив основних діячів революції, які представляли різні сили у подіях на політичній арені України.

Кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець розкрив малодосліджену сторінку періоду революції – діяльність «героїв» так званої Роїщенської Республіки, що діяла на Чернігівщині.

Кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри суспільних дисциплін і методики їх викладання ЧОІППО імені К. Д. Ушинського Олександр Мокрогуз розглянув маніпуляційні шляхи висвітлення у російських шкільних підручниках історії подій Української революції 1917-1921 років.

Інші науковці інституту представили власні дослідження з тем впливу подій Української революції 1917-1921 років на культурно-освітнє та повсякденне життя населення Чернігівської губернії, боротьби українців Кубані за рідномовне шкільництво в перші постреволюційні роки, питання вшанування пам`яті Т. Г. Шевченка в Україні в 1917-1919 роках тощо.

За результатами конференції передбачається створення електронного збірника, який буде розміщено на сайті Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського. Також досягнуто попередньої домовленості стосовно публікації статей чернігівських науковців та освітян в одному з фахових українських видань для вчителів суспільних дисциплін.

 

За інформацією Чернігівського обласного інституту

післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського