back

Інвестиційний клімат Чернігівщини поліпшується – українці переконалися, а китайці – відчули

01-12-2016 | 08:39

У листопаді Чернігів відвідала делегація з провінції Цзянсу Китайської Народної Республіки. Представники компанії «WuxiDidaLocksCo. Ltd» шукали в області вільні промислові будівлі для облаштування підприємства з виробництва замків і дверних ручок. Керівник названої компанії Вей Чжи Цян сказав: «Чернігівщина вигідно розташована, продукцію звідси зручно поширювати не лише на український ринок, а й на ринки країн-сусідок». Місцева влада пропозицією зацікавилася, адже це – 100 нових робочих місць і надходження до бюджету.

Під час нинішніх перетворень у країні здатність конкурувати є особливо актуальною, бо це – шлях до зростання добробуту людей. А конкурентоздатність регіону – це вміння ефективно використовувати свої переваги й адаптуватися до викликів часу. Переваги області формуються через удосконалення інвестиційної, інноваційної, зовнішньоекономічної, виставково-ярмаркової діяльності та міжрегіонального співробітництва.

На початку цього року Чернігівська обласна рада затвердила п’ятирічну програму «Чернігівщина – конкурентоспроможний регіон», розроблену Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації разом із обласними підрозділами центральних органів виконавчої влади, райдержадміністраціями і виконкомами міськрад міст обласного значення. Мета цієї програми – підвищення інвестиційної привабливості та інвестиційної активності області. Результатом має стати зростання виробничого, наукового, природного і людського потенціалів.


Історії успіхів і нові промислові будівництва

Пріоритетними напрямами інвестування в області залишаються сільське господарство, промисловість і будівництво. Вони формують близько 85% обсягу інвестиційних вкладень. Найактивніше інвестували українські підприємства свої кошти – від 66,1% (2010 рік) до 78,7% (2014 рік) загального обсягу вкладень.

Найбільше прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) в економіку області вкладалося у 2007-2008 та у 2013 роках.

Іноземними інвесторами на Чернігівщині виступають представники 42 країн світу. Значний капітал внесено з Німеччини, Польщі та Кіпру. До найбільших інвесторів входять представники Вірґінських островів (Британія), Белізу, Туреччини, Болгарії, Китаю, Азербайджану, Італії.

У нашій області є приклади результативного застосування іноземного капіталу – так звані історії успіху. До них можна віднести ПрАТ «Тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки» – «Брітіш Америка Тобакко України» (німецькі інвестиції); ТОВ «Адам Компані» (грузинські інвестиції); ТОВ «Новофіл» – єдиний в Україні виробник оплетеної еластомірної нитки (італійські інвестиції); ТОВ «Агрікор-Холдинг» (кіпрські інвестиції); ТОВ «Пласт-бокс Україна» (польські інвестиції); ТОВ «Мейн Пак» (британські інвестиції); ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків» (болгарські інвестиції); завод із виробництва продуктів глибокого заморожування «Фортетті-Україна» (угорські та британські інвестиції).

ТОВ «Пласт-бокс Україна»


Продовжується реалізація таких інвестиційних проектів: будівництво елеватора місткістю 50 тисяч тонн у селі Велика Доч Борзнянського району (ТОВ «Чернігівський елеватор»); спорудження молочнотоварної ферми з багатофункціональним комплексом на 5460 голів у Красносільському Борзнянського району (ТОВ «Красносільське молоко»); будівництво молочнотоварного комплексу великої рогатої худоби на 700 дійних корів у селі Галиця Ніжинського району (ТОВ «КРОК-Агро»); створення агрокомплексу з 4-х напрямків: рослинництво, свинарський комплекс, розведення великої рогатої худоби й розширення діючого технічного комплексу в Корюківці та селі Наумівка Корюківського району (ТОВ «Китайсько-українська аграрна компанія «Фанда»); реконструкція свинотоварної ферми з вирощування до 12 тисяч голів свиней у селі Голінка Бахмацького району (СТОВ «Україна»).

Наразі суб’єкти господарювання в області активно залучають для розвитку виробництва позабюджетні ресурси, міжнародну технічну допомогу, гранти. Зокрема, Чернігівська облдержадміністрація виступає бенефіціаром таких проектів: ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ фаза», ПРООН «Clima East: збереження та стале використання торфовищ», ЄС «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», ЄС/SUDEP «Модернізація вуличного освітлення у м. Мена».

ТОВ «Чернігівський елеватор»


Китайсько-українська «Фанда» активізує діяльність

Наприкінці серпня Чернігівщину відвідав міністр комерції Китайської Народної Республіки, який інспектував корпорацію «Фанда». Він наголосив на необхідності інвестувати саме у сільське господарство області.

Китайсько-українська компанія «Фанда» вже три роки реалізує в Корюківському районі проект зі створення агрокомплексу. У планах – на двох сільгосппідприємствах, які їй належать («Імені Горького» і «Злагода»), розвиток рослинництва (інвестиції в нього становитимуть 17,5 мільйона доларів), створення свинарського комплексу (інвестиції – 12,5 мільйона доларів), розведення великої рогатої худоби (інвестиції – 25 мільйонів доларів), а також розширення діючого технічного комплексу.

Загальна сума інвестицій протягом 3–5 років складе понад 50 мільйонів доларів, буде створено 480 постійних і 1000 сезонних робочих місць. На базі цього проекту китайські інвестори розглядатимуть подальші інвестиції в сільське господарство України. Китайсько-українська аграрна компанія «Фанда» володіє капіталом у 7 мільйонів доларів, вона створена у 2013 році шляхом злиття китайської промислової корпорації «Хуан Фан Чюй» та української компанії «DaraGroup».

Кілька місяців тому також відбулася зустріч керівництва області з представниками провінції Хенань КНР, які прагнуть поновити інвестування у промисловість нашого регіону. Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, зокрема, розповів: «Китайська компанія, яка вже займається аграрним бізнесом у Корюківському районі, хоче його розширювати: будувати елеватор і переробне підприємство. Два роки тому підписано меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією і компанією «Хуан Фан Чюй». Цей меморандум дасть можливість залучити кошти Китайського державного банку економічного розвитку до фінансування названих проектів. Для нас це дуже важливо, і це – хороший сигнал для інвесторів з усього світу про те, що в економіку Чернігівщини можна інвестувати. Візити китайських промисловців є свідченням того, що відбуваються позитивні зміни як у країні, так і в області зокрема. Китайська сторона є дуже вибагливою і дійти до залучення реальних інвестицій у нашу економіку – це дуже тяжкий переговорний етап. Але це говорить про те, що ми рухаємося у вірному напрямку».


Іноземці бачать перспективи вкладання коштів

Із наявної інформації видно, що іноземні інвестори бачать перспективи вкладання коштів у виробництво на Чернігівщині, що наша область стає інвестиційно безпечнішою і привабливішою.

«Фанда» має в оренді 3700 гектарів землі, – розповідає директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Юлія Свириденко. – Це – не багато, бо це – початок, і паї, які власники готові здати в оренду, в області є. Попередні 2014-2015 роки були нестабільні, китайська сторона вивчала специфіку українського законодавства, ринок і тимчасово призупинила діяльність до стабілізації ситуації. А цьогоріч представники китайської державної корпорації Хуан Фан Чюй, співзасновники «Фанди» сказали, що відчули поліпшення інвестиційного клімату в Україні загалом і в Чернігівській області зокрема, тому хочуть продовжувати працювати».

Крім цього, є домовленість із Китайським державним банком економічного розвитку про капіталовкладення у будівництво нового комплексу. Цей об’єкт (на відміну від проекту в Корюківському районі) має фінансувати суто китайська компанія, це мають бути суто китайські інвестиції в область. Виходячи з цього, хочеться вірити, що інвестиційний клімат Чернігівщини став безпечнішим.

На фоні всієї країни Чернігівщина сьогодні займає сьоме місце за індексом промислового виробництва. Тут багато факторів, один із них – чимало підприємств почало виконувати замовлення Міністерства оборони.

До слова, китайські сільськогосподарські інвестиції, крім Чернігівщини, є лише у Білій Церкві. У Фастові китайське підприємство переробляє пластикові пляшки і виготовляє поліефірне волокно. В основному ж китайський капітал в Україні працює у торговельній галузі, яка дає мало робочих місць.


Обласна влада відкрита до співпраці

З початку цього року в області закладено кілька нових підприємств: зокрема, крохмальний завод на околиці Чернігова (підприємства «ВИМАЛ») і завод із виготовлення злакових пластівців у Михайло-Коцюбинському. Це – також внутрішня інвестиція, яка прийшла до нас зі столиці. Така спроба була і декілька років тому. Проте, тоді не вдалося знайти підтримку обласного керівництва. Були перепони на шляху реалізації цього інвестиційного проекту, незважаючи на можливість створення значної кількості робочих місць та участі у соціальних проектах.

Наразі ж голова Чернігівської ОДА відкритий до спілкування і готовий допомагати. Департаменти економічного і агропромислового розвитку також готові супроводжувати інвестиційні проекти різної складності. Тому компанія, яка розміщує замовлення на виготовлення продукції зі своєї сировини на різних підприємствах країни, таки наважилася на будівництво підприємства неподалік Чернігова. І вже за рік планує розпочати виробництво різноманітних пластівців і батончиків на власних виробничих потужностях у Михайло-Коцюбинському.

«Завдання виконавчої влади – не сприяння чомусь, а створення умов – прибирання перешкод, – переконана Юлія Свириденко – Сьогодні у Центрі надання адміністративних послуг можна легко і швидко зареєструвати підприємство без ходіння до голови чи ще кудись. Департамент економічного розвитку нині виконує багато життєво важливих функцій для економіки регіону: бере участь у процесі децентралізації влади, формує та подає на розгляд Мінрегіону перелік інвестиційних програм та проектів, фінансування яких передбачається здійснювати за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, координує реалізацію та супроводжує інвестиційні проекти, проводить навчання по державних закупівлях, веде діалог із підприємцями. Але хочеться, щоб необхідні для розвитку економіки рішення реалізовувалися ще швидше і щоб бюрократії було якомога менше».


Тим часом на державному рівні

Комплексний законопроект із поліпшення інвестиційного клімату в Україні представив перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на засіданні Кабінету Міністрів України. Документ розроблений спільно з Офісом ефективного регулювання і складається з чотирьох проектів законів України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні».

Пропонуються подальші спрощення, зокрема, процедури реєстрації, отримання дозволів на будівництво, реєстрації власності, одержання кредитів, оптимізація системи оподаткування й багато інших новацій. Законопроекти винесені на публічне обговорення, яке триватиме кілька тижнів. Крім цього, Кабмін скасував 367 застарілих обмежувальних нормативних актів і спростив умови роботи для аграріїв і телеком-ринку. Ці рішення полегшать роботу малого і середнього бізнесу, мінімізують корупційні ризики і заощадять мільярдні кошти. Очікується, що дні, коли розглядатимуться пакети важливих для бізнесу ініціатив, будуть проводитись в уряді регулярно.


Ганна ВИСОКОС