back

Готовність до осінньо-зимового періоду оцінювали на всеукраїнському рівні

13-10-2016 | 14:35

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради, що пройшла сьогодні, 13 жовтня, закликав місцеву владу розпочати опалювальний сезон відповідно до погодних умов та температурного режиму, а не до нормативних показників початку сезону, тобто 15 жовтня.

Не треба чекати, а необхідно забезпечити людям тепло в їх оселях, – така вимога Прем’єр-міністра до керівників усіх рівнів.

Він констатував, що Уряд вжив необхідні заходи для того, щоб теплопостачальні підприємства забезпечити всім необхідним для початку опалювального сезону. Зокрема, Камбін прийняв довгоочікувані зміни до постанов № 20 та № 217, що дозволить вирішувати накопичені роками проблеми в теплокомуненергетиці. Найближчим часом до Верховної Ради буде подано законопроект про реструктуризацію боргів підприємств теплоенергетики.

Також Володимир Гройсман повідомив, що державою передбачено 14,7 мільярда кубометрів газу, аби стабільно забезпечити опалювальний період. Він наголосив, що наразі НАК «Нафтогаз України» зобов’язаний виділити ліміти та забезпечити постачання газу. Для цього необхідно невідкладно заключити відповідні договори. Саме це питання і називали найпроблемнішим під час діалогу з очільником Уряду практично всі керівники областей. Адже НАК «Нафтогаз України» надто повільно йде назустріч регіональним підприємствам.

Доручення від Володимира Гройсмана отримав і голова «Укравтодору». Прем’єр-міністр висловив вимогу терміново проаналізувати підготовку снігоприбиральної техніки в усіх областях та забезпечити її стовідсоткову готовність.

Особливу увагу на нараді приділили питанню субсидій. Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко повідомив, що на сьогодні вже 5,5 мільйона господарств користуються субсидіями. Проте ця цифра прогнозно має зрости до 8,5-9 мільйонів.

Тож Володимир Гройсман закликав керівників облдержадміністрацій посилити роботу на місцях щодо призначення субсидій громадянам.

– Цільові показники, доведені до областей і міст, говорять про те, що у систему субсидій ми маємо залучити якомога більше громадян, які потребують цього захисту, – зазначив він. А також висловив переконання, що у місцевої влади є всі можливості для посилення цієї роботи:

– Кошти є, система максимально спрощена. Прошу, щоб по кожній області ці показники були виконані.

Під час селекторної наради очільник Уряду заслухав інформацію регіонів щодо готовності підприємств паливно-енергетичного комплексу, ЖКГ, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури до сталого проходження осінньо-зимового періоду 2016-2017 років та стан призначення населенню житлових субсидій.

Як доповів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко, станом на 13 жовтня в області у роботу включено 71% котелень, що забезпечують подачу тепла 557 об’єктам бюджетної сфери та 1523 житловим будинкам. Тобто наразі опалення підключено до 76% приміщень.

Під особливим контролем – питання розрахунків за спожиті енергоносії. Так, оплата підприємств теплоенергетики за спожитий газ склала 114%, що дозволили частково погасити борги попередніх років. Заборгованість зменшена до 63,1 мільйона гривень. До речі, під час селектору Чернігівську область названо серед кращих щодо погашення боргів.

Сергій Сергієнко також зазначив, що підприємствами галузі підготовлено необхідний запас матеріалів та обладнання для оперативної ліквідації аварійних ситуацій, готовність спеціалізованої техніки – практично на 100%.

Щодо субсидій: Чернігівщина – одна з небагатьох областей, які повністю зробили перепризначення субсидій населенню. Про це зауважили на нараді. Відзначили область і стосовно стовідсоткового повернення до держбюджету сум невикористаної субсидії за минулий опалювальний період.




Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації