back

Майбутнє українських земель і аграріїв обговорювали у гетьманській столиці

16-09-2016 | 15:26

Вчора у місті Батурин відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Учасниками зустрічі стало безпрецедентно широке коло фахівців і зацікавлених означеною галуззю.

Народні депутати, урядовці, уповноважені фіскальної служби і дотичних до галузі міністерств разом із науковцями, представники громадських організацій, суб’єктів господарювання, фермерських господарств і виконавчої влади чотирьох областей понад три години поспіль працювали разом над двома питаннями.

У почасти гострій дискусії обговорювалися можливі формати регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення та державні механізми підвищення конкурентоздатності виробництва – пряма бюджетна підтримка і пільгові режими оподаткування.

На початку засідання до учасників зустрічі звернувся голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він поінформував присутніх про економічні та демографічні особливості нашого регіону, наголосивши на тому, що цьогоріч Чернігівщина планує вийти на чотири мільйони тонн урожаю зернових. Аграрний сектор є локомотивом економіки області з найбільшим експортним потенціалом. Відтак розвиток аграрного сектору є дуже важливим.

Голова ОДА закликав учасників засідання до пошуку таких законодавчих рішень, які не ускладнюватимуть адміністрування, зокрема, податків, і будуть зрозумілими та доступними для виконання навіть дрібними фермерськими господарствами.

«Зміни податкового законодавства і неясна ситуація на наступний рік тривожать аграріїв Чернігівщини і всієї країни, – сказав Валерій Куліч. – Питання навіть не в тому, що держава пропонує сільгоспвиробникам платити більший податок, а в тому, в яких формах держава це робить. Та система «розбивки» ПДВ, яка нині існує, не призводить до збільшення зборів, а лише ускладнює адміністрування цього податку для сільгосппідприємств, особливо – малих, які не мають змогу залучати високопрофесійних бухгалтерів. Тому є пропозиція до аграрного комітету і до Вас, пане міністре: давайте порахуємо, скільки держава хоче отримати надходжень від аграрного сектору, переведемо це на гектари і піднімемо фіксовану ставку. Хай це буде 300 гривень із гектару, але не буде людям мороки й ускладнення адміністрування».

У свою чергу міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий відзначив проблему «тіньового» обігу коштів й ухилення від сплати податків, а також виступив за якнайшвидший запуск ринку землі. Він наголосив на тому, що наразі мова не йде про, власне, продаж земель. Але висловив переконання у тому, що питання потребує врегулювання, наголосив на актуальності пошуку оптимального формату реалізації громадянами повного спектру прав щодо земель сільськогосподарського призначення.

Результатом роботи стало прийняття законотворцями до відома пропозицій, озвучених запрошеними експертами і представниками господарюючих суб’єктів галузі. Засідання не було закрите і продовжить свою роботу, але вже у звичному режимі.


Прес-служба облдержадміністрації