back

Обговорено перспективи розвитку фермерських господарств та впровадження земельної реформи в області

17-01-2012 | 15:33

Про перспективи розвитку фермерських господарств та впровадження земельної реформи йшлося на звітно-виборчій конференції Асоціації фермерів та приватних землевласників Чернігівської області, яка відбулася 17 січня. Участь у конференції взяли керівники та представники фермерських господарств області, заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку Олександр Шанойло, представники головного управління АПР та головного управління Держкомзему в області.

Зі звітом про роботу Асоціації в 2011 році виступив її голова Іван Якуб, після чого в режимі діалогу фермери з представниками влади обговорили актуальні проблеми, які заважають нормальному функціонуванню фермерських господарств.

Зокрема, питання стосувалися відкриття в м. Чернігові оптового продовольчого ринку та збуту сільгосппродукції, реєстрації\перереєстрації земельних ділянок, питання забезпечення дозволів в період посівної кампанії на перевезення добрив, палива, худоби та питання щодо реєстрації фермерських господарств тощо.

Звертаючись до присутніх, заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло зазначив: «Я сьогодні тут для того, щоб почути проблеми фермерів регіону, систематизувати їх та знайти шляхи їх вирішення».

Він відмітив, що всі проблеми порушені учасниками зборів є дуже важливими, а до їх вирішення потрібно підходити виважено та розумно.

Відповідаючи на питання присутніх щодо будівництва оптового ринку сільськогосподарської продукції Олександр Шанойло зазначив, що це питання є досить актуальним. Ринки такого типу вже відкриті в Києві, Львові, Донецьку. В зв’язку з тим, що географічне розташування Чернігівської області є досить вигідним, (а це і близькість до кордону з Російською Федерацією та Республікою Білорусь, і сусідство з Києвом та Київською областю), регіон внесений в реєстр перспективних територій для побудови такого типу ринків.

На запитання фермерів стосовно реєстрації та перереєстрації земельних ділянок, заступник голови ОДА повідомив, що днями було дане доручення відповідним структурам виправити складну ситуацію, яка склалася, визначити її причини та вжити всі заходи, для уникнення подібних проблем.

В свою чергу начальник обласного головного управління Держкомзему в області Дмитро Швед запевнив присутніх, що обмежень та протидії зі сторони влади при реєстрації фермерських господарств на території області не існує.

Також, він поінформував про хід земельної реформи в регіоні, про створення бази даних розподілу земельних ділянок, їх інвентаризацію, про запровадження системи «єдиного вікна» під час реєстрації земельної ділянки, реєстрації та видачі державного акта тощо.

Всі фермери отримали відповіді на поставлені запитання.

В ході конференції її учасники пропонували внести в земельне законодавство доповнення, які унеможливлять спекуляції земельними ресурсами.

Загалом фермери визнали, що вільний продаж земель сільськогосподарського призначення можна запроваджувати лише тоді, коли законодавча база, яка регулюватиме земельний ринок, буде відкоригована і висловили надію на те, що їх зауваження будуть враховані.