back

Підбито підсумки роботи Регіонального комітету з економічних реформ у 2011 році

27-01-2012 | 15:24

27 січня відбулося перше у цьому році засідання Регіонального Комітету з економічних реформ.

На початку засідання голова облдержадміністрації Володимир Хоменко поінформував присутніх про те, що на засіданні Національного комітету з економічних реформ, яке відбулось 11 січня цього року, було детально проаналізовано стан виконання Національного плану дій на 2011 рік по виконанню Програми економічних реформ. Зокрема, Глава держави зазначив, що Україна закінчила 2011 рік із позитивними показниками, хоча це ще не те зростання, на яке сподіваються громадяни нашої країни.

Також було наголошено, що тільки якісна модернізація України і реалізація ефективних реформ дозволять у 2012 році мінімізувати наслідки складної економічної ситуації у світі та приведуть до покращення життя громадян.

Йдеться, зокрема, про якісні реформи, які стосуються умов ведення бізнесу, залучення інвестицій, роботи системи управління.

А ефективне реформування країни можливе лише за умови системного діалогу влади та громадянського суспільства.

Президент України наголосив на важливості ведення в 2012 році конкретної роботи з передачі ширших функцій і повноважень регіонам, де буде здійснюватись більшість реформ.

Також на засіданні було розглянуто проект Національного плану на 2012 рік із впровадження Програми економічних реформ, який після його затвердження має стати головним документом для всієї вертикалі органів влади.

«Наші ж завдання на регіональному рівні ми визначили у Програмі економічного і соціального розвитку на 2012 рік. Тому кожному на своєму місці необхідно сконцентрувати зусилля на її реалізації», - зауважив голова облдержадміністрації.

Підсумки роботи Регіонального комітету з економічних реформ у 2011 році та основні завдання на 2012 рік підбив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк.

Він зазначив, що основним завданням Регіонального комітету з економічних реформ була і є концентрація зусиль на реалізації завдань Президентської Програми, заходів Національного плану дій щодо її втілення, напрацювання пропозицій щодо впровадження реформ на регіональному рівні.

Його діяльність відбувалась як у формі засідань робочих груп, яких проведено 45, так і безпосередньо пленарних, а також інших організаційних заходів, визначених щоквартальними планами роботи.

На офіційному сайті облдержадміністрації запроваджена рубрика про роботу комітету, яка постійно оновлюється.

Безумовно, найважливішою темою минулого року стала Програма «Чернігівщина-2015. Спільний шлях до добробуту», як регіональне втілення Президентської програми економічних реформ.

Вона визначила основні пріоритети розвитку регіону на перспективу, і стала базою для розроблення щорічних програм соціально-економічного розвитку.

З метою реалізації цього стратегічного документу за минулий рік розроблено облдержадміністрацією та прийнято обласною радою 34 регіональні цільові програми по різних напрямах. Окремі з них розглянуто на засіданнях Регіонального комітету.

І хоча у Національному плані дій на 2011 рік облдержадміністрація була визначена безпосереднім виконавцем лише по одному заходу, робота спільно з центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування тривала по всіх напрямах реформ.

Зокрема, по напряму «Регіональний розвиток і реформа міжбюджетних відносин» облдержадміністрацією надавались пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань регіональної політики, доопрацьовано проект Угоди щодо регіонального розвитку, який передбачає реалізацію спільних заходів по пріоритетних напрямах.

По напряму «Реформа медичного обслуговування» облдержадміністрацією розроблений проект плану реорганізації мережі закладів охорони здоров’я.

У сфері освіти з метою забезпечення збільшення мережі дошкільних навчальних закладів, відповідно до обласної Програми у минулому року відкрито 27 дошкільних навчальних закладів та 22 групи на базі діючих. Відповідно рівень охоплення дітей дошкільною освітою зріс до 60 %.

Здійснювався ремонт та поповнення сучасним обладнанням опорних шкіл, яких в області 115. За відповідною обласною програмою 35 таких закладів забезпечені сучасним мультимедійним обладнанням.

У сфері соціального захисту увага приділялась питанням реформування системи соціальної підтримки населення шляхом удосконалення механізмів надання допомог, пільг та субсидій.

З метою реалізації державної політики стосовно поліпшення соціального захисту дітей, забезпечення їх права на виховання у сімейному оточенні усиновлено 80 дітей, 248 дітей передано на виховання під опіку, піклування, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу влаштовані 52 дитини. В цілому сімейними формами виховання охоплено 74 % дітей зазначеної категорії.

Створено ще один дитячий будинок сімейного типу, тепер їх 11, а кількість прийомних сімей збільшилась зі 148-ми до 170-ти.

Однією з найгостріших проблем, що постійно перебуває у полі зору облдержадміністрації, залишається заборгованість із виплати заробітної плати.

Завдяки вжитим заходам протягом листопада-грудня вдалося погасити 8,5 млн грн заборгованості, а її загальна сума на 1 січня 2012 року була меншою, ніж на початку 2011 року на 6,6 % і складала 20,0 млн грн.

Скорочення боргів забезпечено 17-тьма територіями області, у тому числі на 9-тьма – до повної їх ліквідації. В цілому ж заборгованість відсутня у 15-ти районах.

В економічній сфері слід відмітити суттєве поліпшення ефективності роботи господарюючих суб’єктів, адже від цього безпосередньо залежить наповнення бюджетів.

Без перебільшення, рекордні здобутки продемонстрував аграрний сектор, де виробництво валової продукції зросло на 27,2 %. За цим показником область посіла 4 місце в Україні.

Чернігівщина зібрала близько 2,5 млн тонн зернових культур та понад 1,7 млн тонн картоплі, що вимагає подальшого розвитку зберігального господарства. Робота в цьому напрямі проводиться на прикладі ряду районів і триватиме надалі.

З метою розвитку тваринництва у 2011 році введено в дію чотири сучасних доїльних зали, всього ж на різних стадіях будівництва перебуває близько 60-ти таких об’єктів.

У промисловості забезпечено позитивну динаміку у переробній промисловості та виробництві і розподіленні електроенергії, газу та води.

Створено нові виробництва зі складання тролейбусів спільно з білоруськими машинобудівниками на базі ПрАТ «Чернігівський автозавод», по випуску тари і упаковки з пластмас ТОВ «Пласт-бокс – Україна».

У сфері зовнішньоекономічної діяльності за січень-листопад обсяги експортно-імпортних операцій товарами зросли на 40,4%, у тому числі експорт - на 27,5 %.

З метою поглиблення міжрегіонального співробітництва в області діє 43 угоди. У лютому 2011 року укладено Угоду про співпрацю з Курською областю Російської Федерації. В установленому порядку в МЗС України погоджені проекти угод про співпрацю з регіонами Європи, СНД та Азії. Продовжується робота щодо їх укладання.

Минулий рік характеризувався активізацією інвестиційної діяльності. Протягом січня-вересня в економіку області вкладено 1,36 млрд. гривень інвестицій в основний капітал, що на 27,6% вище рівня попереднього року. На 4,1% збільшився і обсяг прямих іноземних інвестицій, який склав 98,8 млн доларів США.

Серед визначених пріоритетів - розбудова об’єктів соціальної сфери, дорожньої інфраструктури та інженерних комунікацій.

За рахунок субвенцій з Державного бюджету здійснювалась реконструкція та добудова 14 шкіл, 9 медичних закладів, 7 об’єктів житлово-комунального господарства, 3 дошкільних дитячих закладів, будівництво спального комплексу обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів у м. Чернігові, ремонт шляхопроводів у Бахмачі, Ніжині, Носівці, 21,8 км комунальних доріг у 24-ох населених пунктах області.

Проведено також поточний ремонт автодороги Чернігів—Пакуль—КПП «Славутич»—Чорнобиль, завершено будівництво автодороги Каціри—Осіч у Бахмацькому районі та капітальний ремонт мостового переходу через р. Удай біля с. Журавка на автошляху Прилуки—Варва—Срібне—Обухове.

Зараз завершується формування Національного Плану дій на 2012 рік, до проекту якого, за словами начальника головного управління економіки облдержадміністрації Леоніда Подоляка, областю надано більше 40 пропозицій майже по всіх напрямках реформ.

Серед основних завдань буде продовження роботи щодо дерегуляції підприємницької діяльності та усунення адміністративних бар’єрів, удосконалення дозвільної системи та порядку надання адміністративних послуг.

Планується будівництво 10 сучасних доїльних залів, продовжиться розбудова зерно- та овочезберігального господарства, модернізація промислових об’єктів.

Амбітні плани і у соціальній сфері: відкрити шість нових шкіл, 18 дитячих садочків, провести реноваційні заходи та реконструкцію систем опалення у цілому ряді бюджетних закладів, встановити 10-ть сучасних твердопаливних котелень, а також перевести на використання альтернативних видів палива інтернатні установи.

Продовжаться роботи, спрямовані на поліпшення стану дорожньої інфраструктури та комунікацій.

Підсумовуючи роботу, що проводилась в регіоні протягом року, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко наголосив, що є як позитивні зрушення, так і певні „збої” в отриманні очікуваних результатів.

«На цей рік ми запланували чимало важливих завдань, ефективність реалізації яких залежатиме від рівня співпраці усіх гілок влади, суб’єктів господарювання, громадськості та відповідальності кожного», - підкреслив керівник області.









Прес-служба облдержадміністрації