back

Куликівщина на фінішній прямій посівної кампанії

15-04-2016 | 08:13

Цьогорічна посівна радує аграріїв сприятливими погодними умовами. Передовиком як у старті посівної, так і її проведенні завжди був Куликівський район, до якого завітали директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хоботня та обласна преса для відстеження процесу перебігу посівних робіт.

Куликівський район один з найпотужніших районів Чернігівської області з розвинутим агропромисловим комплексом. Тут зосереджені як виробники сільськогосподарської продукції, так і її переробники. СФГ «Колос» – це багатогалузеве високорозвинуте агропромислове господарство. Нові форми та методи господарювання, застосування сучасних технологій у рослинництві і тваринництві дають можливість господарству бути рентабельним і посідати передові позиції в районі і області.

Делегацію зустрів заступник голови підприємства Віктор Зеленський, який зазначив, що господарство у повній мірі забезпечено ресурсами для повноцінного проведення і в оптимальні строки завершення весняно-польових робіт. На посівній задіяно більше 20 осіб, які обслуговують агрегати, забезпечують підвіз насіння тощо.

Віктор Зеленський продемонстрував поле на 217 гектарів, де посіяний ячмінь пивоварний та вже видніються перші дружні сходи. Окомірна оцінка стану посівів не викликає занепокоєння та дає надію на формування гарного майбутнього врожай.

Оскільки ранні ярі зернові вже посіяні, далі керівництво ознайомилося безпосередньо з процесом сівби соняшнику та льону. До речі, СФГ «Колос» є одним з небагатьох господарств області, яке займається виробництвом льону.

— Виробництвом льону-кучерявцю наше підприємство займається біля десяти років. Щорічно ми засіваємо 500-600 га даної культури. Льон вигідна культура з двох причин – насіння ми реалізуємо на ПАТ «Ніжинський жиркомбінат», а льоноволокно використовуємо як паливний матеріал для зерносушарки, — зазначив Віктор Зеленський.

Крім того, в господарстві планується посіяти 1500 гектарів соняшнику, 2000 — кукурудзи, 80 — ярої пшениці, 60 — сої. А також цього року вперше засіють 50 — квасолі.

Варто зауважити, що аграрний сектор району постійно розвивається. Цього року збільшено посівні площі зернових на 300 тис. га або на 13% за рахунок кукурудзи, пшениці та сої. Озимий клин повністю підживлено, внесено понад 100 кг мінеральних добрив на гектар.

Звичайно, відслідковуються і негативні моменти в роботі – це брак кредитних ресурсів, проблеми з розвитком тваринництва тощо.

Сергій Хоботня – директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації зазначив, що шляхом вирішення зазначених проблем в деякій мірі можуть стати програми розвитку – Програма фінансової підтримки підприємств АПК через механізм здешевлення кредитів та Програми підтримки галузі тваринництва.

Відрадним є той факт, що районна влада має порозуміння з сільгосптоваровиробниками, що позитивно відображається на розвиток сільських територій.Результатом чергової спільної роботи є нещодавнє відкриття дитячого садка «Пролісок» в селі Вересоч. У садочку облаштовано спальню кімнату, ігрову кімнату, їдальню, туалетну кімнату. Продукти постачають місцеві виробники. Обслуговує заклад 5 працівників.

Наразі до садочку ходить 16 дошкільнят, але планується подальший ремонт та реконструкція другого крила будівлі, щоб створити ще одну групу для дітей, адже в селі їх більше 50.

За повідомленням Департаменту АПР облдержадміністрації