back

10-03-2016 14:13

Умови проведення обласного конкурсу рукописів місцевих авторів 2018 року

 

(Ці умови є витягами з Положення про відбір творів місцевих авторів для випуску друком в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної  та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки і наведені для загального ознайомлення. З офіційним текстом Положення можна ознайомитися тут)

Видавничий план випуску книжкової продукції в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки формується за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів, який полягає в оцінці та відборі Комісією кращих із запропонованих до включення у план рукописів, причому процес подання пропозицій є відкритим для всіх охочих і обмежується лише вимогами, встановленими пп. 10–21, 45 Положення.

Гонорари та інша винагорода авторам творів, які випускаються в рамках Програми, не виплачуються.

Книги, випущені в рамках Програми коштом обласного бюджету, не підлягають продажу.

Суб’єкт подання надає до Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації:

  • рукопис твору в електронному вигляді;
  • заяву на винесення рукопису на Конкурс, де зазначається назва рукопису, його вид за цільовим призначенням, жанр, контактні дані суб’єкта подання, засвідчується відповідність обмеженням, передбачених п.п. 10–21 цього Положення, згода з умовами Конкурсу, а також надається згода на обробку персональних даних;
  • мотиваційний лист з обґрунтуванням доцільності випуску рукопису в рамках Програми обсягом до 2000 знаків (1 аркуш А4);
  • анотацію на рукопис та короткі відомості про автора (авторський колектив, упорядників;
  • дві фахові рецензії на рукопис (для рукописів наукових видань);

До участі у Конкурсі приймаються рукописи місцевих авторів, тобто авторів, які проживають чи працюють (проживали чи працювали) на території Чернігівської області.

На Конкурс протягом року приймається лише один рукопис від одного й того самого суб’єкта подання (автора) чи авторських колективів, склад яких співпадає на 50% чи більше.

Книги одного й того ж автора можуть бути видані за результатами Конкурсу лише один раз протягом терміну дії Програми (2016–2020 роки), за винятком коли одна й та сама особа є членом різних авторських колективів (до складу хоча б одного з яких входить не менш ніж три особи).  

Твори, що були розглянуті Комісією у 2016-2017 роках і не були включені до Видавничого плану, приймаються на участь у Конкурсі у наступні роки виключно у новій редакції, зі змінами, правками, доповненнями чи скороченнями тощо

Заявки на участь у Конкурсі приймаються від фізичних чи юридичних осіб, які є власниками виключних майнових прав на рукописи, що подаються (далі — суб’єкти подання). Суб’єкти подання мають гарантувати, що подання ними рукописів на Конкурс не порушує будь-яким чином авторських прав третіх осіб. Суб’єкти подання зобов’язуються не передавати виключні майнові права на рукописи, які подають на Конкурс, іншим фізичним чи юридичним особам та/або не видавати відповідний рукопис за кошти інших джерел до оголошення рішення Комісії або (якщо цей рукопис вже включено до Видавничого плану) до видання твору в рамках Програми, не поінформувавши попередньо Комісію

На Конкурс не приймаються заявки чи пропозиції щодо випуску навчальних, рекламних видань, препринтів, авторефератів дисертацій, буклетів, карток, листівок, плакатів, періодичних видань, а також видань, які передбачають одноразове використання (книжки-розмальовки і т.п.).

Автор рукопису, який пропонується на Конкурс, погоджується з тим, що у разі видання цього рукопису в рамках Програми коштом обласного бюджету, електронна копія виданої книги після першої публічної презентації друкованого видання або через 45 днів після передачі авторських примірників суб’єкту подання (залежно від того, що станеться раніше) буде розміщена у вільному доступі у мережі Інтернет.

У разі виявлення фактів, які свідчать про порушення обмежень, встановлених пп. 10–21 Положення (рукопис не належить місцевому автору; рукопис не є завершеним на момент подання заявки на Конкурс, виключні майнові права на рукопис не належать суб'єкту подання; автор потребує виплати гонорару чи іншої винагороди; не подані всі передбачені документи або відсутній підпис на заяві; рукопис автора (авторського колективу) вже виходив в рамках Конкурсу у 2016-2017 роках; на Конкурс вже подано інший рукопис від того самого суб'єкта подання, автор відмовляється оприлюднювати електронну копію книги у разі виходу рукопису друком), твір знімається з розгляду Комісії, а вже включений до видавничого плану — вилучається з нього. У такому разі може бути скликане додаткове засідання Комісії для визначення твору, що увійде до видавничого плану на заміну вилученого, або ж вивільнені кошти можуть спрямовуватися на збільшення накладу інших творів.

У разі виявлення фактів, які свідчать про порушення обмежень, встановлених пп. 12, 19 Положення (виключні майнові права на рукопис не належать суб'єкту подання; винесення рукопису на Конкурс порушує авторські права третіх осіб), суб’єкт подання самостійно несе відповідальність за можливі порушення майнових прав третіх осіб.

Прийом рукописів на Конкурс 2018 року здійснюється до 15 травня 2018 року.

При оцінці рукописів, поданих на розгляд Комісії, перевага надається творам, що:

  • написані українською мовою;
  • за сукупністю своїх характеристик можуть бути охарактеризовані як найкращі зразки сучасної української художньої, документальної, публіцистичної літератури;
  • мають наукову новизну і є внеском у розвиток української науки у цілому;
  • популяризують сучасні наукові знання у цікавій та доступній для широкого кола громадян, зокрема молоді, формі;
  • є дебютними роботами молодих авторів (до 30 років), які виконані на високому рівні та свідчать про перспективність автора;
  • відповідають пріоритетам державної гуманітарної політики та політики у сфері національної пам’яті;
  • присвячені заповненню маловідомих і невідомих сторінок історії, культури, наукового життя Чернігівщини на високому літературному та науковому рівні, сприяють висвітленню біографії історичних постатей, життя, творча та/чи наукова діяльність яких тісно пов’язані з Чернігівщиною;
  • сприяють популяризації Чернігівської області, її досягнень, визначних місць тощо

Комісія не редагує і не доопрацьовує подані на її розгляд рукописи.

Суб’єкти подання у 30-денний строк після засідання Комісії, на якому було затверджено видавничий план, інформуються про включення чи невключення їх рукописів до видавничого плану.

Із загального накладу книги, випущеної в рамках Програми:

  • Суб’єктам подання передається по 10 примірників кожній особі, але не більше 50 авторських примірників на колектив авторів чи юридичну особу;
  • до 10% від накладу, але не більше 50 примірників, передається обласній організації Національної спілки письменників України для презентаційних заходів (у разі відповідного запиту в боку обласної організації НСПУ).

Решта накладу розповсюджується серед бібліотечних установ, а також, залежно від цільового призначення та читацької аудиторії твору, може передаватися закладам освіти, науки та культури, іншим установам, громадським організаціям, посольствам та консульствам України в інших державах, передаватися до бібліотек інших держав, а також розповсюджуватися на виставках чи інших масових заходах для забезпечення культурно-освітніх потреб населення, популяризації книжкової продукції Чернігівщини та підвищення рівня читацької активності.

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода