back

Віктор Тканко взяв участь у розширеному засіданні колегії прокуратури Чернігівської області

04-11-2011 | 16:30

4 листопада заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у розширеному засіданні колегії прокуратури Чернігівської області, на якому серед інших розглядалося питання додержання Закону України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року».

Виступаючи на засіданні, Віктор Тканко відмітив, що розгляд цього питання свідчить про важливість комплексного вирішення проблем соціального захисту дітей, а саме: питань якісної освіти, повноцінного сімейного виховання, належного фізичного і духовного розвитку, забезпечення житлом, оздоровлення.

«Питання безперешкодного доступу дітей з особливими потребами до закладів освіти є одним із головних завдань визначених Президентом України Віктором Януковичем на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини», - підкреслив він.

Віктор Тканко охарактеризував стан справ щодо соціального захисту дітей в області. Зокрема, він зазначив, що на базі офтальмологічного кабінету Чернігівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів кілька років поспіль ефективно проводиться профілактична, корекційно-реабілітаційна та оздоровчо-лікувальна робота з вихованцями інтернатних закладів області, які мають вади зору. З жовтня 2010 року в цьому закладі впроваджується новий нідерландсько-український проект «На Сонці», мета якого – розробка та реалізація індивідуальних, орієнтованих на дитину навчальних планів, сприяння ранньому втручанню та соціалізації дітей у суспільство. На базі школи-інтернату у наступному навчальному році планується відкрити навчально-реабілітаційний центр, де буде надаватись консультативна та реабілітаційна допомога не тільки вихованцям інтернатних закладів, а й учням інших навчальних закладів, які мають вади зору.

Робота медичної галузі області направлена на виконання завдань державної політики щодо зниження захворюваності, інвалідності та смертності дітей, збереження доступності та якості медичної допомоги, раціонального використання кадрового і матеріально-технічного потенціалу, підвищення фахової підготовки медичного персоналу, впровадження новітніх медико-організаційних технологій. Про соціально-економічне благополуччя суспільства та державну політику в питаннях охорони материнства та дитинства, свідчить смертність дітей першого року життя. За 9 місяців поточного року цей показник зменшився у порівнянні з 2010 роком на 4,8%.

В області продовжується активна робота щодо розширення мережі закладів "Лікарня доброзичлива до дитини" (на даний час в області налічується вже 15 таких закладів).

У 2011 році з метою забезпечення комплексної медико-психо-соціальної допомоги підліткам та молоді з питань збереження здоров’я, обумовлених специфікою підліткового віку на засадах добровільності, доступності та доброзичливості, за сприянням дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ", відкрито відділення медико-соціальної допомоги підліткам та молоді "Клініка, дружня до молоді" на базі обласної дитячої лікарні.

На постійному контролі перебуває стан організації роботи щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Віктор Тканко підкреслив, що внаслідок реалізації відповідної обласної цільової програми вдалося на 15 % збільшити кількість дітей, влаштованих до сімейного середовища (від 59 % у 2007 році до 73 % в поточному та зменшити майже в два рази кількість дітей в інтернатних закладах (з 982 до 565 осіб).

Ще одним важливим напрямом роботи обласної держадміністрації він назвав захист житлових та майнових прав посиротілих дітей та забезпечення житлом осіб з їх числа. В області відбулися певні зрушення у розв’язанні житлових проблем дітей цієї категорії. Порівняно з минулим роком втричі більше направлено охоронних листів з метою збереження житла. Активізована робота щодо постановки дітей на квартирний облік. На жаль, на Чернігівщині тільки 15% дітей мають житло.

Вирішення цього питання ускладнюється через відсутність у територіальних громад вільних житлових фондів, вкрай обмежених можливостей місцевих бюджетів та невизначеністю чинним законодавством органу влади, до компетенції якого віднесено координацію діяльності щодо здійснення соціального захисту такої категорії громадян.

Завершуючи свій виступ, Віктор Тканко наголосив, що органи влади області робитимуть все необхідне для створення належних умов для фізичного, інтелектуального і духовного розвитку дітей.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації