back

З виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у Борзнянському районі

22-07-2011 | 19:45

На котельнях підприємств комунальної теплоенергетики засоби обліку повинні бути встановлені до 1 вересня цього року, на об’єктах бюджетної сфери – до 1 грудня.

Тримати на особистому контролі це та ряд інших питань доручив головам райдержадміністрацій та міським головам Володимир Хоменко під час проведення виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у Борзнянському районі.

Доповідаючи про впровадження енергоефективних заходів та використання альтернативних видів палива в області, начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віктор Геращенко, зокрема, зазначив, що на виконання завдань Програми енергоефективності Чернігівської області на 2009-2015 роки в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами на впровадження енергоефективних заходів використано 80,6 млн грн., що дає можливість економити щорічно 21,6 тис.тонн умовного палива на загальну суму 30,8 млн гривень.

В цілому на підприємствах промисловості та паливно-енергетичного комплексу видатки на запровадження енергоефективних заходів становили майже 36,2 млн грн. Це забезпечить щорічну економію енергоресурсів на рівні 13,1 тис.тонн умовного палива або 18,2 млн грн.

Актуальним залишалося питання запровадження енергоефективних заходів у житлово-комунальному господарстві та бюджетній сфері. За 2010 рік у житлово-комунальному господарстві виконані енергоефективні заходи на загальну суму 38,7 млн грн. Це забезпечить щорічну економію 7,1 тис.тонн умовного палива або 5,9 млн гривень.

Більше 300 тис.грн з місцевих бюджетів було використано на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення та встановлення енергоефективних освітлювальних приладів, що забезпечить щорічно економію майже 500 тис.кВт.год електроенергії.

На запровадження енергоефективних заходів у бюджетній сфері за 2010 рік було витрачено 5,7 млн грн. Запроваджені заходи забезпечать щорічну економію 1,4 тис.тонн умовного палива або 3,8 млн гривень.

За рахунок коштів проведено реконструкцію, будівництво та ремонт систем теплопостачання на 22 об’єктах, в тому числі на 4 об'єктах замінено газові котли на сучасні твердопаливні та електричні котли.

Віктор Геращенко зазначив, що в області є резерви щодо підвищення рівня енергоефективності, проте вони використовуються не в повній мірі.

Зокрема, на низькому рівні знаходиться робота щодо використання на котельнях бюджетної сфери торф’яного палива та відходів деревообробки, обсяги яких в області значні.

Із загальної кількості джерел теплопостачання об’єктів бюджетної сфери 30% мають коефіцієнт корисної дії менше 80%.

У комунальній теплоенергетиці 197 котлів (25%) експлуатуються більше 20 років, потребують заміни 112 км (29%) теплових мереж. У водопровідно-каналізаційному господарстві потребують заміни 703 км (40%) водопровідних мереж, 312 км (43%) мереж водовідведення, 25% насосних агрегатів.

Роботи щодо впровадження енергоефективних заходів та виконання програми енергоефективності області будуть продовжені у 2011 році.

Відповідно до Державної цільової економічної програми енергоефективності планується залучити до 5 млн грн для переведення об’єктів бюджетної сфери на альтернативні види палива.

В цілому у 2011 році за рахунок впровадження енергоефективних заходів в усіх сферах суспільного виробництва очікується річна економія енергоресурсів на рівні 35 тис.тонн умовного палива.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко акцентував увагу присутніх на посиленні роботи по запровадженню енергоефективних заходів, спрямованих на збільшення використання альтернативних та місцевих видів палива.

«У кожному районі по кожному бюджетному закладу маємо бачити конкретну програму по забезпеченню енергоносіями», - підкреслив керівник області.

Також на засіданні Колегії розглянуто стан виконання актів і доручень Президента України, кабінету Міністрів України з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати в області у I півріччі 2011 року.

Очільник області наголосив: через послаблення уваги з боку органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, ще недостатньо вживаються заходи щодо прискорення ліквідації боргів із заробітної плати, потребує суттєвої активізації робота з контролюючими та правоохоронними органами у напрямі притягнення до відповідальності порушників трудового законодавства, які продовжують продукувати борги із заробітної плати.

До позитивних тенденцій можна віднести повне погашення заборгованості у 8 районах та зменшення загальної кількості підприємств боржників з 94 до 78.

Але якщо на 1 січня цього року заборгованість складала 21,4 млн.гривень, то станом на 1 липня ця цифра зросла до 27,3 млн. гривень.

Володимир Хоменко підкреслив: зрозуміло, що є об’єктивні труднощі з погашенням боргів працівникам збанкрутілих та призупинивши свою економічну діяльність підприємств, проте майже половина – це борги економічно активних підприємств, що є неприпустимим .

Розмір заборгованості по містах Чернігів, Ніжин та Прилуки сумарно складає 24 млн. грн. або 88% від загальної суми боргу. У Борзнянському, Менському, Ріпкинському, Семенівському районах процес погашення боргів із заробітної плати практично призупинився і набуває критичного характеру.

За словами голови облдержадміністрації, причина цього – у відчутті безкарності з боку керівників підприємств-боржників на місцях і недостатня співпраця місцевих держадміністрацій та виконкомів міських рад з профспілками, роботодавцями, державними контролюючими та правоохоронними органами.

З метою термінового усунення відставань та недоліків, підвищення вимогливості до кадрів, відповідальних за цю ділянку роботи, на місцях необхідно забезпечити жорсткий персональний контроль за першочерговим фінансуванням видатків на оплату праці працівникам бюджетної сфери, звернувши особливу увагу на своєчасну виплату поточної заробітної плати та недопущення простроченої кредиторської заборгованості із зазначених виплат.

Голова облдержадміністрації наголосив: до тих керівників, у яких зберігатиметься найгірший стан справ із ліквідацією заборгованості із виплати заробітної плати, обов’язково будуть зроблені відповідні організаційні висновки.





Прес-служба облдержадміністрації