back

У прикордонних районах Чернігівщини буде посилено сигнал українського телебачення

19-08-2015 | 14:48

Протягом останніх двох років обласна влада неодноразово порушувала питання інформаційної безпеки Чернігівщини. Зокрема, наголошувалося про необхідність захисту українського телерадіопростору від ворожої пропаганди. Адже в населених пунктах поблизу українсько-російського кордону сигнал українського радіо й телебачення або слабкий, або взагалі відсутній. Натомість передавальні станції в Брянській області з сучасною апаратурою можуть передавати сигнал російського ТБ на десятки кілометрів вглиб території Чернігівщини. Особливо від цього потерпають Семенівський і Новгород-Сіверський райони.

Ця проблема стосується як аналогового мовлення, так і цифрового. Адже у прикордонній смузі впродовж усієї ділянки державного кордону з Росією наявний невпевнений прийом телесигналів українських телеканалів.

Чернігівська ОДА актуалізувала питання інформаційної безпеки перед столичною владою, звернувшись до уряду, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Держкомтелерадіо, Концерну РРТ. У зверненнях ішлося про необхідність комплексного розв’язання питання інформаційної безпеки прикордонних районів, зокрема – встановлення потужнішої апаратури для передачі аналогового та цифрового телесигналу, надання концерну РРТ ліцензії провайдера цифрової телемережі й подальше розгортання ним мережі мовлення, в тому числі – і у проблемних частинах Чернігівської області.

Один із варіантів розв’язання проблеми – встановлення додаткової потужнішої передавальної апаратури, яка поширюватиме сигнал на прикордонні території. Про це йшлося на засіданні комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення під головуванням заступника Міністра інформаційної політики Тетяни Попової. До роботи комісії, за дорученням керівництва області, долучився директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Андрій Подорван.

Комісія запропонувала безоплатно передати області кілька потужних передавачів. Однак для їх функціонування потрібно закупити додаткове обладнання (фідери і антени), а також оплату спожитої електроенергії. На ці потреби можуть бути використані кошти місцевих бюджетів. Інший шлях – ініціювати прийняття відповідної постанови Кабміну.

«Ми напрацювали один із варіантів посилення сигналу Першого національного на прикордонні райони. Встановивши потужний передавач у Холмах, ми практично удвічі збільшимо територію стійкого сигналу державного каналу, – сказав голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

До речі, обласною владою спільно з громадськими організаціями реалізується кілька проектів з інформаційної безпеки. Це і відстеження публікацій про події в області в російських ЗМІ, і їх подальше спростування, і проведення тренінгів з інформаційної безпеки для місцевих ЗМІ, і відповідні скоординовані дії органів влади в інформаційному просторі.



Прес-служба облдержадміністрації