back

Серпнева конференція педагогічних працівників області

29-08-2011 | 13:15

29 серпня відбулася традиційна серпнева конференція освітян області, участь у якій взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко та голова обласної ради Анатолій Мельник.

Окреслив підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2010-2011 навчальному році та визначив завдання на 2011-2012 навчальний рік начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

За його словами, у минулому навчальному році освітня галузь області функціонувала стабільно, організовано, вживалися конкретні заходи щодо поліпшення якості освіти, вирішення важливих проблем у багатьох її ланках.

Завдяки цілеспрямованим діям органів державної влади та місцевого самоврядування, педагогічним колективам вдалося зробити суттєві кроки на шляху до підвищення якості освіти, забезпечення її доступності та конкурентоспроможності випускника, модернізації всіх освітніх ланок, збільшення охоплення дітей дошкільною освітою, підвищення статусу вчителя.

При цьому основна увага приділяється програмно-цільовому підходу. Цьогоріч розпочато реалізацію чотирьох обласних програм: розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки, розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2015 року; «Шкільний автобус» на 2011-2015 роки; «Забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області ліцензійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки».

Як зазначив Анатолій Заліський, загалом в області реалізується 7 регіональних освітянських програм, які сприяють забезпеченню необхідних умов для здобуття якісної освіти і рівного доступу до неї дітей та молоді.

Серед основних напрямків роботи органів управління освітою, керівників та педагогічних колективів навчальних закладів області на шляху реформування системи освіти та її адаптації до вимог часу в 2011-2012 навчальному році визначено розширення мережі дошкільних навчальних закладів та відкриття додаткових типових груп на базі діючих дитячих садків відповідно до освітніх запитів населення та демографічних прогнозів, упровадження обов’язкової дошкільної освіти для дітей 5-річного віку, поліпшення умов утримання дітей у дошкільних навчальних закладах; покращення навчально-матеріальної бази опорних шкіл та підвищення ефективності функціонування освітніх округів тощо.

Зі своїм баченням роботи у новому навчальному році виступили представники освітніх закладів області.

З Днем незалежності України, новим навчальним роком та Днем знань учасників конференції привітав голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. Він відмітив, що цьогорічна конференція проходить у новому, більш конструктивному форматі, коли переосмислюються позиції, визначаються пріоритети, дебатуються основні засади розвитку та модернізації освітньої галузі Чернігівщини і запевнив присутніх, що всі зауваження і пропозиції, висловлені під час виступів освітян, будуть обов’язково враховані.

У своєму виступі керівник області наголосив на тому, що освіта населення справляє потужний вплив на рівень людського розвитку регіону. За даними Державної служби статистики України, де були враховані такі показники, як охоплення дітей дошкільним вихованням, початковою освітою, базовою та повною середньою освітою, чисельність студентів ВНЗ, частка осіб із вищою освітою – Чернігівщина протягом трьох останніх років демонструє стабільні показники підвищення цього рівня і входить до десятки кращих областей України.

Аналіз підсумків незалежного тестування також засвідчив, що результати випускників шкіл області відповідають, а з деяких предметів і перевищують середньодержавний показник рівня знань.

З метою виконання завдань, що постали у зв’язку з оголошенням 2011 року згідно з Указом Президента України Віктора Януковича роком освіти та інформаційного суспільства, облдержадміністрацією проводиться цілеспрямована робота по залученню коштів на будівництво та реконструкцію навчально-виховних закладів.

Володимир Хоменко акцентував увагу присутніх на тому, що сьогодні освітня галузь області перебуває у стані будівельної активності: триває будівництво нових та реконструкція діючих навчальних закладів у містах Прилуки та Носівка, селищі Седнів Чернігівського району, селах Нова Басань і Рудьківка Бобровицького, Мазеве семенівського, Григорівка Бахмацького районів. Такої кількості новобудов в освітянській сфері не спостерігалося упродовж останніх десяти років.

З початку року вже відкрито 9 дитячих садків, зокрема, у селі Вихвостів Городнянського району; підготовчі роботи щодо відкриття дошкільних навчальних закладів ведуться майже в усіх районах області

Очільник області підкреслив: сьогодні посилена увага місцевих органів влади прикута до розвитку дошкільної освіти як первинної складової системи безперервної освіти області.

Тільки протягом 2011 року в області розпочали свою діяльність іще 14 дошкільних навчальних закладів та 8 груп на базі діючих дитячих садків. Разом з тим, близько 40% дітей регіону ще не мають можливості відвідувати садки. Повномірна реалізація програми дошкільної освіти дасть можливість підняти рівень охоплення суспільним вихованням дошкільнят області найближчим часом до 70%, тож є над чим працювати.

Також Володимир Хоменко висловив переконання у тому, що створення в області освітніх округів та 115 опорних шкіл сприятиме більш ефективному використанню матеріально-технічних, кадрових, фінансових та управлінських ресурсів. За останні роки зроблено чимало для їх фінансування, але ще існує низка проблем, без вирішення яких не можна говорити про їх повноцінну діяльність та якісне надання освітніх послуг.

Це і організація належного підвозу до опорних шкіл, і ремонт близько 1200 км доріг, які ведуть до опорного закладу та знаходяться у незадовільному стані, і покращення матеріально-технічної бази закладів освіти. Тож першочерговим завданням органів влади на місцях є спрямування коштів місцевих бюджетів на покращення умов навчання і виховання в опорних школах.

Ще одна проблема, на якій зупинився голова облдержадміністрації – виконання обласної Програми енергозбереження, реалізація якої не тільки забезпечує поліпшення теплового режиму в учбових приміщеннях, а й дозволяє економити бюджетні кошти. Так, завдяки енергозберігаючим заходам, щорічні витрати вугілля в закладах освіти вдалося зменшити більш ніж на 7 тисяч тонн.

Значні результати економії досягнуто в закладах обласного підпорядкування, в яких було встановлено енергозберігаючі котельні, проведено заміну застарілих котлів на високоефективні, замінено віконні блоки, двері тощо.

Торкнувся Володимир Хоменко і проблем професійно-технічної освіти, зауваживши, що проблема із забезпеченням різних галузей економіки області кваліфікованими робітничими кадрами набуває сьогодні винятково важливого значення.

За його словами, на часі розробка регіональної цільової Програми розвитку професійно-технічної освіти на 2012-2015 роки, реалізація якої дасть можливість провести поетапне переоснащення навчально-матеріальної бази закладів профтехосвіти, а також сприятиме удосконаленню механізму управління професійно-технічною освітою та її фінансового забезпечення.

У переддень початку навчального року керівник області наголосив на важливості того, щоб першого вересня всі навчальні заклади області відкрили перед учнями двері до відремонтованих, охайних приміщень; всі учні, забезпечені підручниками та необхідним шкільним приладдям, зайшли до обладнаних класів і організовано розпочали новий навчальний рік.

«Тож зробити Перше вересня справжнім святом для наших дітей, сімей, всієї області – справа честі кожного з нас», - підкреслив Володимир Хоменко.

Учасників конференції також привітав голова обласної ради Анатолій Мельник, після чого керівники області вручили державні нагороди, відзнаки обласної державної адміністрації та обласної ради, а також паспорти від комп’ютерних комплексів опорним школам області для використання у навчально-виховному процесі.



















Прес-служба облдержадміністрації