back

У Чернігові відкрито рентген-операційну, оснащену сучасним рентгенангіографічним комплексом

19-07-2011 | 14:08

Продовженням низки добрих справ, що здійснюються в області на ознаменування 20-річчя незалежності України, назвав голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко відкриття ще одного модернізованого осередку надання сучасної медичної допомоги жителям Чернігівської області – рентген-операційної, обладнаної новітньою кардіо-апаратурою на базі центру серцево-судинної хірургії Чернігівської міської лікарні №2.

Перед процедурою урочистого відкриття у лікарні відкрилася науково-практична конференція «Впровадження високих хірургічних технологій та інноваційних направлень розвитку в лікуванні серцево-судинних захворювань». У роботі конференції взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор, начальник організаційно-лікувального управління АМН України Василь Лазоришинець та член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор, керівник відділу інтервенційної кардіології ННЦ «Інститут кардіології ім. академіка М.Д.Стражеска» АМН України Юрій Соколов.

Виступаючи на відкритті конференції, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко повідомив присутнім, що в рамках програми розвитку кардіохірургічної служби Міністерством охорони здоров’я України було виділено для області діагностично-лікувальний ангіографічний комплекс «Allura -10» виробництва концерну «Philips» (Нідерланди). Чернігівська область стала третьою у списку регіонів України, в яких використовується система «Allura 10» після міста Одеси та Закарпатської області.

В стислі строки підготовлено площі та проведено монтаж агіографічного комплексу. Введення в експлуатацію цього сучасного обладнання дасть можливість проводити своєчасну діагностику серцево-судинних захворювань та рятувати життя багатьом хворим, що потребують невідкладної допомоги. Ангіограф працюватиме у цілодобовому режимі і прийматиме жителів не лише обласного центру, а й усього регіону.

До липня цього року для обстеження коронарних судин серця, хворі повинні були звертатися до столичних або й закордонних кардіологічних центрів.

На початку місяця в цьому відділенні було виконано перше хірургічне лікування інфаркту міокарда із застосуванням високих хірургічних технологій, до яких належить і ангіограф.

«Приємно засвідчити, що чернігівські лікарі ще на один крок наблизилися до світових стандартів у лікуванні інфаркту міокарда.

Проте, щоб зберегти життя і здоров’я хворих на серцево-судинну патологію, має бути тісна співпраця лікарів первинної ланки, лікарів швидкої медичної допомоги, кардіологів та кардіохірургів. Сподіваємося, що встановлення цього сучасного обладнання значно підвищить якість надання спеціалізованої медичної допомоги жителям Чернігівщини», - наголосив керівник області.

Він висловив подяку член-кореспонденту АМН України, доктору медичних наук, професору Василю Лазоришинцю, а також провідним фахівцям інституту кардіології імені академіка Стражеска, які допомогли у підготовці бригади спеціалістів для роботи із сучасним ангіографом.

Володимир Хоменко також повідомив, що зараз за дорученням облдержадміністрації розробляється обласна програма по запобіганню та лікуванню серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, яку планується у вересні подати на розгляд сесії обласної ради.

За його словами, на виконання доручень Президента України та Уряду щодо запровадження глобальних соціальних реформ в області проводиться робота, спрямована на реорганізацію системи охорони здоров’я регіону, забезпечення конституційних прав громадян на якісну і доступну медичну допомогу.

За останні роки введено в дію лікувальний корпус Коропської ЦРЛ, відділення нейрохірургії обласної лікарні, відділення комп’ютерної томографії в онкодиспансері, відділення гемодіалізу на базі Прилуцької ЦМЛ та пологове відділення цієї лікарні. Відновлено приміщення Сосницької дитячої консультації. У Чернігівських міськлікарнях №2 і 2 встановлено нові резонансні томографи.

З метою наближення медичної допомоги до жителів віддалених районів вже в цьому році в Ніжині було відкрито відділення для лікування ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни, а 7 липня – відділення амбулаторного гемодіалізу обласної лікарні на базі Ніжинської міськлікарні.

«Сьогодні ми відкриваємо нову рентген-операційну, в якій встановлено найсучасніше обладнання вартістю 9,5 мільйонів гривень. Переконаний у необхідності продовження цієї роботи і надалі. Ми плануємо створити в області центри по наданню спеціалізованої медичної допомоги, оснастити їх сучасним діагностично-лікувальним обладнанням та забезпечити висококваліфікованими спеціалістами. Це дозволить надавати ефективну медичну допомогу кожному жителю області в потрібний час, в потрібному місці, в необхідному обсязі та з мінімальними витратами», - зауважив очільник області.

Після відкриття ангіографу, присутні мали змогу ознайомитися з роботою нового обладнання та поспілкуватися з медичним і технічним персоналом рентген-операційної.



















Прес-служба облдержадміністрації