back

Для дітей з особливими потребами – кращий світовий досвід

24-05-2011 | 08:41

Чергове засідання координаційної ради у справах осіб з обмеженими фізичними можливостями під головуванням заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус 23 травня пройшло на базі Чернігівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Учасники засідання мали змогу не тільки дізнатися про використання кращого світового досвіду у Чернігівській та Сосницькій спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах І-ІІІ ступенів, а й пересвідчитися як він впроваджується на теренах однієї із шкіл.

Як розповіла завідуюча сектору інтернатних закладів, з питань колекційної освіти та реабілітації дітей-інвалідів управління освіти і науки облдержадміністрації Іннеса Веремійчик, у Чернігівській та Сосницькій спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах навчається та виховується 163 дітей (19 мають статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 103 – дитини-інваліда).

З метою покращення процесу реабілітації та соціалізації дітей з вадами зору і слуху педагогічні колективи спеціальних шкіл-інтернатів запроваджують у навчально-виховний процес кращий вітчизняний досвід у сфері спеціальної освіти.

Так, у Чернігівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті широко застосовують методику корекції зору у дітей, розроблену науковцями Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова Є.Синьовою, Л.Вавіною, С.Федоренко.

Навчальним закладом налагоджено тісну співпрацю з фахівцями Львівського навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору «Левеня» щодо практичного використання сучасних методів корекції вад зору у дітей.

У Сосницькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті навчально-виховний процес здійснюється із використанням білінгвістичного методу навчання глухих дітей за методиками вітчизняних сурдопедагогів К.Бойко, Г.Александрової, Е.Грози.

З 2001 року триває співпраця Сосницької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та голландського фонду проектів для дитячих закладів в Україні «ProForKids». Результатом спільної діяльності стала успішна реалізація двох проектів Матра «JUICE» (2001-2003 роки) та «Privet» (2005-2008 роки).

Завдяки цим проектам значно покращилась якість життя і навчання глухих та слабочуючих дітей, надано допомогу педагогічним працівникам у використанні інноваційних методів роботи з глухими дітьми, удосконаленні корекційної роботи, а також ранньому виявлення та інтервенції дітей з вадами слуху дошкільного віку.

Понад 7 років Чернігівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат співпрацює з інститутами «Sensis» та «Visio» (Королівство Нідерланди), що спеціалізуються у сфері дефектологічної освіти. Голландські колеги постійно надають педагогічним працівникам школи-інтернату практичну допомогу з питань організації навчання, корекції та реабілітації слабозорих дітей. Зокрема, на сьогодні в закладі успішно застосовується сучасна методика «Ін-сайт» для діагностування дітей, які мають вади зору.

З жовтня 2010 року на базі Чернігівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату впроваджується новий голландсько-український проект «На Сонці» (SUNSHINE) або “Покращення якості життя дітей з вадами зору», мета якого – розробка та реалізація індивідуальних, орієнтованих на дитину, навчальних планів, сприяння ранньому втручанню та соціалізації дітей у суспільство.

У роботі проекту беруть участь голландський приватний фонд «Royal Visio», благодійний фонд «ProForKids», науковці Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України, Інституту корекційної педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, педагогічний колектив Слов’янської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для сліпих та слабозорих дітей І-ІІІ ступенів (Донецька область), медичні працівники, батьки.

На думку Іннеси Веремійчик, вагомим результатом роботи є те, що випускники Чернігівської та Сосницької спеціальних шкіл-інтернатів вступають до професійно-технічних та вищих навчальних закладів як нашої області, так й інших регіонів.

Про підготовку спортсменів-інвалідів Чернігівщини до літніх Паралімпійських ігор 2012 року в Лондоні розповів Андрій Литвинець, начальник обласного центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

За словами Андрія Литвинця, наразі до літніх Паралімпійських ігор 2012 року в м. Лондоні готуються 6 спортсменів-інвалідів Чернігівщини.

В основному складі збірних команд України у цих іграх від нашої області братимуть участь 2 спортсмени – заслужений майстер спорту України з футболу серед спортсменів з наслідками ДЦП, дворазовий чемпіон та срібний призер Паралімпійських ігор Сергій Вакуленко та майстер спорту України міжнародного класу з настільного тенісу серед спортсменів з вадами розумового та фізичного розвитку, бронзова призерка Паралімпійських ігор в Австралії 2000 року Іванова Наталія.

Для якісної підготовки спортсменів діє відповідна програма, завдяки якій вони отримують додаткове харчування та необхідну спортивну екіпіровку.

Триває робота щодо покращення соціально-побутових умов спортсменів та їх тренерів.

Чернігівські плавці з вадами слуху Денис Бистревський, Анастасія Литвинова та Катерина Авраменко готуються до Дефлімпійських ігор 2013 року в Греції.

Після засідання члени координаційної ради оглянули навчальні кабінети та спальні школи-інтернату, побували в ігрових кімнатах, їдальні, тренажерному залі, фізкабінеті, бібліотеці.

Підбиваючи підсумки, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус висловила думку, з якою погодилися всі учасники наради, про те, що такі умови, які створені в Чернігівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті, повинні бути в усіх спеціальних навчальних закладах, адже вони сприяють всебічному розвитку дітей та допомагають їм, незважаючи на вади, жити повноцінним життям.













Управління у справах преси та інформації
облдержадміністрації