back

Конструктивний діалог та ефективна співпраця між органами державної влади та науковцями – запорука економічного успіху Чернігівщини

21-05-2015 | 08:04

Наукова та інноваційна діяльність в Україні має важливе значення для її успішного економічного розвитку та підвищення авторитету на міжнародній арені. Головне завдання держави полягає у створенні сприятливих умов для мотивації праці творчої людини, зацікавленості наукових інвесторів і підприємців у впровадженні інновацій, а також всебічна підтримка впровадження інноваційних технологій, що сприятиме економічному зростанню нашої держави.

Саме тому питання взаємодії органів державної влади та науковців щодо впровадження новітніх технологій в економічний розвиток Чернігівщини обговорювали під час семінару-наради за участю першого заступника голови облдержадміністрації Леоніда Сахневича, керівництва структурних підрозділів адміністрації з викладачами закладу, що відбулась 20 травня у Чернігівському національному технологічному університеті.

Ректор ЧНТУ Сергій Шкарлет відкрив роботу семінару-наради та коротко ознайомив гостей з основними відомостями про заклад і ключовими аспектами його функціонування.

- Безумовно, наука в сучасному суспільстві відіграє важливу роль у багатьох галузях і сферах життя людей. Сьогодні ми зібрались у цій залі, щоб виробити спільну стратегію ефективної співпраці між науковцями та представниками органів державної влади для забезпечення ефективного розвитку Чернігівського регіону, – зазначив Леонід Сахневич.

Перший заступник голови облдержадміністрації проаналізував ключові економічні показники розвитку сільського господарства, будівництва, обсяг інвестицій, рівня заробітної плати і безробіття в області, а також наголосив на важливості об’єднання зусиль для подолання існуючих проблем і покращення соціально-економічного становища в нашій області.

— Основним гаслом Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року є «Чернігівщина – край для праці, життя та відпочинку. Тому сподіваюсь, що запропоновані вами, шановні учасники наради-семінару, новітні технології сприятимуть підвищенню рівня розвитку та конкурентоспроможності нашого регіону, – перший заступник голови облдержадміністрації.

У ході проведення заходу наковці університету ознайомили учасників з ключовими напрямами роботи, основними інноваційними розробками, проектами та технологіями в галузі будівництва, землевпорядкування, електроніки, інформатики та промислової екології, розробленими к лабораторіях навчального закладу. Наукові досягнення закладу активно впроваджуються як в Україні, так і закордоном.

Діапазон новітніх технологій, розроблених у стінах ЧНТУ, просто вражає. У наукових лабораторіях створені матеріали для виготовлення бронежилетів 5-го класу захисту, активно впроваджуються технології з використання альтернативних джерел енергії, є наукові розробки у сфері цифрового зв’язку, системи захисту інформації. Крім того, розроблені системи автоматизації управління процесам рослинництва, проект модернізації мережі міського пасажирського транспорту та створення мережі GNNS станцій у північному регіону України. Є у науковців закладу і напрацювання у сфері економічного освітлення будівель, створенні системи оперативного оповіщення, електронного голосування Mobile RADA та програми «Єдине інформаційне вікно». Є, навіть, досягнення у створенні мобільної інформаційної системи кардіодіагностики та портативного кардіографа – енцефалографа. Тобто, досягнення науковців можуть широко застосовуватись як у державних установах, корпоративному бізнесі і виробничих об’єднаннях, так і бути корисними для Збройних Силах України, Служби безпеки України, силових структурах та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

За підсумками проведення наради-семінару керівники структурних підрозділів висловили конкретні пропозиції щодо поглиблення конструктивної співпраці з науковцями у пріоритетних напрямах економічного розвитку регіону. Усі матеріали за підсумками проведення наради-семінару будуть опрацьовані та узагальнені.




За інформацією Управління освіти і науки ОДА