back

Сергій Журман: Ми повинні взяти на озброєння європейські правила життя і робити реформування медичної галузі під європейські стандарти

16-02-2015 | 16:20

Про це виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман говорив сьогодні, 16 лютого на розширеній нараді щодо проведення реформи та побудови нової системи охорони здоров’я в Україні.

У нараді взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, народний депутат України Олександр Черненко, радник Міністра охорони здоров’я, експерт Реанімаційного пакету реформ Зоряна Черненко, члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, голови районних рад та міські голови міст обласного значення, керівники обласних комунальних закладів охорони здоров’я, головні лікарі міських, центральних районних лікарень та районних центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Як відзначив у своєму виступі Сергій Журман, історія свідчить про те, що яку б благородну і далекоглядну ціль не несли реформи – територіальні, освітянські, медичні – вони так чи інакше у своїй більшості викликають певне неприйняття громадою.

І наша з вами основна мета – довести до людей необхідність і значущість цих реформ, показати людям їх позитивний бік.

Десятки тисяч жителів області працюють в медичній сфері. І, відповідно, кожен з них переживає, яким чином ця реформа відобразиться на його добробуті і роботі. Тому головне завдання керівників районних рад, головних лікарів – довести до людей, що головна мета цієї реформи – покращення медичного обслуговування, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації.

За його словами, нині Україна визначила свій шлях пріоритетного розвитку. Цей шлях – Європейський союз. Саме тому ми повинні взяти на озброєння і впровадити у себе саме європейські правила життя та реформування в тому числі і медичної галузі під європейські стандарти.

Сергій Журман наголосив: звісно, більшість існуючих проблем за один рік вирішити не вдасться, проте треба робити все задля того, щоб принаймні ці проблеми не відображалися на жителях Чернігівщини.

Він також поінформував присутніх, що передбачена законодавством медична субвенція – як, до речі, й освітянська – містить в собі багато суперечливих моментів. Проте керівництво області доводить до відома профільних міністрів існуючі проблеми і сподівається на допомогу.

Надзвичайно гостро стоїть проблема виділення коштів для лікування хворих на ниркову недостатність. Сергій Журман зазначив, що минулого тижня зустрічався з цього питання з Міністром охорони здоров’я та звертався за допомогою до народних депутатів України, обраних у Верховну Раду від Чернігівщини.

Найкращим виходом з положення він вважає закладення цих коштів при перерозподілі державного бюджету як цільових, наприклад, як на ліки хворим на цукровий діабет.

Другий варіант – виділення області додаткової дотації на послуги з гемодіалізу – в першу чергу це стосується послуг ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» – у розмірі 37 мільйонів гривень, близько 8 з яких – борг за минулий рік.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів України піднімав питання щодо виділення 400 мільйонів гривень на послуги з гемодіалізу по всій Україні та запевнив, що хворі без лікування не залишаться. Водночас Глава уряду наголосив на тому, що ця проблема повинна вирішуватися за рахунок місцевих бюджетів.

Проте, за словами Сергія Журмана, сьогодні після передачі на місця права адмініструвати і отримувати велику кількість податків, керівники на місцях по всій країні почали приймати популістські рішення. Зокрема, це стосується заниження розміру ставки податку на нерухомість, який тепер встановлюватимуть виключно місцеві громади.

Кошти від сплати цього податку передбачається спрямовувати на вирішення нагальних проблем. Однак через бажання окремих керівників бути гарними керівниками для громади, у четвертому кварталі бюджети можуть спорожніти. І знову доведеться звертатися до виконавчої гілки влади та просити субвенцію у столиці.

Я прошу голів районних рад та мерів міст при перерозподілі своїх бюджетів хоча б частково враховувати затрати, яких ви будете потребувати, - наголосив Сергій Журман.

Також він відзначив, що одночасно з децентралізацією мова йде і про оптимізацію. Оскільки чисельність населення неухильно зменшується, а кількість лікарів залишається такою ж самою.

Тому ми чекаємо ваших думок і пропозицій щодо такої оптимізації, яка б не нашкодила, з однієї сторони, галузі в плані надання медичних послуг, а з іншої, дозволила модернізувати існуючу медичну систему під європейські стандарти, - зауважив в.о. голови облдержадміністрації.

Радник Міністра охорони здоров’я, експерт Реанімаційного пакету реформ Зоряна Черненко зупинилася на основних аспектах медичної реформи, здійснення якої, за її словами, дозволить зробити медичну допомогу якісною, доступною та не корумпованою.

Обговорення побудови нової системи охорони здоров’я вийшло дуже жвавим та емоційним, оскільки присутні акцентували увагу на недоліках реформи. Проте з одним згодні були усі – систему требі міняти, а для цього чернігівські медики зі своїми думками та пропозиціями хочуть бути почутими у владних кабінетах Міністерства охорони здоров’я.



Прес-служба облдержадміністрації