back

Реформи економіки й соціального захисту в Україні — непопулярні, але життєво необхідні

19-12-2014 | 08:05

Щоб реалізувати програму дій, Уряду України вже найближчим часом доведеться прийняти низку важливих, часом непопулярних рішень.

Протягом двох років витрати державного апарату і державного сектору мають бути скорочені на 10%. Кількість податків шляхом злиття або скасування має зменшитись з 22 до 9. А сама фінансова та податкова звітність — приведена у відповідність до міжнародних стандартів й уніфікована.

Щоб вивести виплату зарплати із тіні, поетапно скорочуватимуть ставки ЄСВ — з 41% до 15%. Заборонивши на два роки перевірки малого й середнього бізнесу та запровадивши нульову декларацію, планують вдвічі зменшити ставку єдиного податку. Передбачається, що це дасть новий поштовх для розвитку підприємництва та виведе його із тіні.

Одним з пріоритетів програми є зміни у продовольчій політиці. «Україна повинна захопити лідерство на світових продовольчих ринках. У когось нафта й газ, а в нас — їжа», — наголосив Арсеній Яценюк. Для цього Уряд пропонує прийняти закони про довгострокову оренду землі та про локальні ринки, а також відновити програми компенсації процентної ставки по кредитах малим сільськогосподарським підприємствам.

Диверсифікація джерел енергопостачання, реорганізація НАК «Нафтогаз України» на три компанії, модернізація ГТС — ці заходи мають привести до енергонезалежності України. Про чи не найболючіший аспект реформування галузі Прем’єр-міністр зазначив: "Іншого варіанту, ніж підняття тарифів до ринку, не існує. Тому, хто може платити ринкову ціну — буде платити. Кому треба допомогти, держава через пільги і субсидії буде компенсовувати тарифи. Іншого шляху немає".

Завдання реформування соціальної сфери — перевести всіх на єдину систему пенсійного забезпечення і на єдині принципи нарахування і виплати пенсій. При цьому буде оптимізовано систему пільг: вони надаватимуться тільки тому, кому реально потрібні. Для цього планується прийняття закону про адресність і монетизацію пільг. Також має відбутися злиття соціальних фондів і зменшення витрат на їх утримання на 600 мільйонів гривень, ухвалено Трудовий кодекс.

У реформуванні системи охорони здоров’я уряд іде на безпрецедентний крок. До Парламенту вноситься закон про фактичне визнання всіх лікарських засобів та медичних препаратів, які пройшли реєстрацію в наступних країнах: Європейський Союз, США, Канада, Австралія і Японія. Це відміняємо бюрократичну і корупційну реєстрацію лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію і ліцензування в цих країнах.

До Парламенту буде внесено два ключових закони, про державне приватне партнерство і закон про заклади медичної охорони здоров'я та медичне обслуговування. В Україні буде введено повноцінне медичне страхування.

Країна потребує системних і докорінних змін. Зважаючи на нинішню політичну та економічну ситуацію, провести такі зміни самостійно держава не може, тому, залучаючи всі можливі внутрішні ресурси, сподівається і на суттєву міжнародну допомогу.


За матеріалами Секретаріату КМУ