back

Залучення сучасних технологій та фінансових ресурсів в агропромисловий комплекс області

18-12-2014 | 15:57

Шляхи підвищення ефективності роботи АПК області обговорили під час науково-практичної конференції «Ефективні (інноваційні) технології аграрного виробництва та можливості залучення безповоротних коштів для його розвитку», яка відбулась 18 грудня у Департаменті агропромислового розвитку ОДА.

У конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Римма Олексенко, заступники голів та начальники управлінь агропромислового розвитку РДА, представники агробізнесу, науково-дослідних сільськогосподарських установ та вищих аграрних навчальних закладів.

Костянтин Лубенцов зазначив, що умови цього року дозволили аграріям області отримати рекордні врожаї зернових і олійних культур. Незважаючи на надзвичайно складні метеорологічні умови, вдалося також провести посів озимих зернових.

– Впровадження інноваційних технологій є одним із ключових факторів підвищення конкурентоспроможності АПК області. Адже вони є основним джерелом, за рахунок якого можуть зростати прибутки аграрних підприємств, – наголосив заступник голови ОДА.

Під час конференції були презентовані біостимулятори росту рослин виробництва державного підприємства «Міжвідомчий науково-технологічний центр «Агробіотех» НАН України. Про особливості та досвід їх застосування аграріїв області ознайомив директор центру, професор Сергій Пономаренко.

Про ефективні технології агровиробництва та можливості залучення додаткових безповоротних коштів через механізми Кіотського протоколу розповів керівник інформаційно-аналітичного центру корпорації «Агро-Союз», професор Микола Павлишин.

Питання можливості використання фінансових ресурсів іноземних комерційних структур та організацій аграріями Чернігівщини були порушені у виступі експерта Програм міжнародної співраці Дмитра Дейниченко. Зокрема, він оголосив перелік міжнародних комерційних банків, корпорацій, фінасових установ, торгових та дипломатичних місій інших держав, які мають можливість кредитувати українських селян або пропонують участь у різних грантах, програмах та проектах — страхування врожаю, купівлі техніки, підвищення енергоефективності та екологічності виробництва тощо.

Не оминули учасники зібрання і питання підготовки кадрів для аграрного сектору області. Про можливості співпраці Сумського національного аграрного університету з аграріями Чернігівщини розповів проректор з навчальної роботи Валерій Жмайлов.

На завершення зустрічі, Костянтин Лубенцов запросив всіх аграріїв Чернігівщини до спільного напрацювання шляхів з вирішення всіх розглянутих питань.

– Аграрна країна – в майбутньому впливова країна, – підкреслив він.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації