back

Військово-патріотичне виховання як невід’ємна складова громадянського становлення учнів

05-12-2014 | 08:59

Саме під такою назвою з 3 по 4 грудня на базі Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою пройшов обласний семінар методистів районних (міських) методичних об’єднань, учителів загальноосвітніх шкіл-інтернатів І-ІІІ ст. з предмету «Захист Вітчизни». Участь у заході взяли більше 50 педагогів області, відповідальних працівників Управління освіти і науки облдержадміністрації, методистів Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

Відкриваючи роботу семінару, начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський зазначив, що основною метою проведення цього заходу є передусім обмін перспективним досвідом з викладання предмету «Захист Вітчизни» і організації патріотичного виховання, а також вироблення дієвих шляхів для покращення результативності викладання даної дисципліни.

Начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації детально проаналізував кадрове забезпечення викладання предмету «Захист Вітчизни» у навчальних закладах області та наголосив на важливості відновлення необхідної навчально-матеріальної бази для якісного навчання підростаючого покоління основам військової справи.

Звертаючись до освітян, Анатолій Заліський наголосив: «У зв’язку з тим, що зараз на сході України фактично іде неоголошена війна, надзвичайно важливим завданням є всіляка підтримка сплеску патріотичної активності свідомої учнівської та студентської молоді, яка різноманітними благодійними акціями та заходами прагне підтримати Збройні Сили України».

Наостанок він побажав усім учасникам плідної роботи, конструктивного і корисного спілкування у рамках семінару. Начальник Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Микола Шпак ознайомив присутніх з основними аспектами навчально-виховної діяльності очолюваного ним закладу. Усі присутні з цікавістю переглянули презентацію «Є така професія – Батьківщину захищати», де відображені основі досягненнями, буднями і святами вихованців ліцею.

Ліцеїсти у свою чергу підготували для гостей цікаві музичні та ліричні виступи, продемонструвавши, що вони є не тільки сильними і розумними майбутніми захисниками Батьківщини, а й талановитими, щирими та веселими юнаками.

Далі робота продовжилась у форматі «круглого» столу на тему «Організація військово-патріотичної роботи у школі: досвід, проблеми, пошуки», модератором якого виступив в.о. ректора Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Віктор Довбня.

Освітяни обговорили актуальні проблеми військово-патріотичного виховання в умовах сьогодення; проаналізували співпрацю школи та військових комісаріатів, військових частин щодо активізації військово-патріотичного виховання молоді; ознайомились з організацією і порядком проведення навчально-польових зборів у Чернігівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою та Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у навчальних закладах області; розкрили особливості і окреслили основні проблеми методичного та матеріально-технічного забезпечення викладання предмету «Захист Вітчизни».

У рамках проведення семінару учасники відвідали відкритий урок з предмета «Захист Вітчизни», майстер-клас «Вправи з початкових стрільб», оглянули навчальну базу ліцею та побували на екскурсії у кімнаті історії ліцею та музеї авіації і космонавтики Чернігівщини – справжній гордості колективу закладу.

На завершення першого дня на гостей закладу чекав справжній сюрприз: військово-спортивне свято до Дня Збройних Сил України. На півтори години спортивний зал ліцею перетворився на справжній військовий полігон, де пройшли захоплюючі змагання між командами І, ІІ та ІІІ рот.

Під час конкурсу строю і пісні команди намагались якомога оригінальніше презентувати свою команду глядачам. У змаганні «Бравий солдат» демонстрували свою вправність і швидкість під час складання і розбирання автомату Калашникова. Хто найвлучніше стріляє з пневматичного пістолету визначали під час конкурсу «Снайпер». Відмінну фізичну підготовку і волю до перемоги ліцеїстів оцінювали у конкурсі «У здоровому тілі здоровий дух». Яскравим свідченням злагодженості і твердості духу стала участь рот у комбінованій естафеті та перетягуванні канату. За свої спортивні досягнення в особистій і командній першості ліцеїсти нагородженні грамотами та солодкими подарунками. А всі глядачі отримали величезне задоволення та позитивні емоції від спортивного дійства.

Наступного дня учасники заходу обговорили і узагальнили пропозиції щодо Проекту навчальної програми Міністерства освіти і науки України «Захист Вітчизни» для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів та підбили підсумки семінару.



Управління освіти і науки ОДА