back

До 81-х роковин Голодомору 1932-1933 років

17-11-2014 | 16:09

Голодомор — масовий штучно організований голод, влаштований комуністичним режимом у 1932-33 роках. Тоді вилучення продовольчих запасів у селян поєднувалось із широкими репресіями проти різних верств населення. Його наслідком стали смерті мільйонів людей. За підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України в Україні у 1932 – 1933 роках загинуло 3 мільйони 941 тисяча осіб.

Хлібозаготівельна кампанія 1931 року та голод, який охопив Україну весною 1932 року, загострив антикомуністичні настрої в українському суспільстві. За перші 7 місяців 1932 року органи ҐПУ (головне політичне управління) зафіксували в УРСР понад 900 масових протестних виступів.

Голодуючі селяни опиралися вивезенню хліба в рахунок заготівель, нападали на зерносховища, комори спиртзаводів та винокурень, де зберігалось, часто просто під відкритим небом, відібране у селян зерно.

Чернігівщиною також прокотилася потужна хвиля так званих «бабських бунтів». Зокрема, у селі Шестовиця Чернігівського району юрба з майже 500 жінок напала на бригаду, що вилучала майно у місцевого селянина, якого репресували як «куркуля».

Також в області масово з'являлися листівки, прокламації і анонімки з погрозами на адресу надто заповзятливих представників місцевої влади. Інша форма боротьби — зриви зборів з питань колективізації, розбір «усуспільненого» майна і худоби, колективні виходи з колгоспів тощо.

Збереглися відомості й про збройний опір колективізації, вбивства, побиття, підпали будинків активістів і найбільш запопадливих колгоспних керівників, міліціонерів. Так, у Писарівському лісі на Городнянщині навесні 1931 року зібралося 300–400 повстанців на чолі з колишнім більшовиком і червоним партизаном Якимом Рябченком. Повстання охопило Городнянський, Ріпкинський, Сновський, Менський та Сосницький райони і було придушене лише за допомогою дивізії внутрішніх військ та загону міліції.

У доповідній записці спецслужб у лютому 1932 року вказано про виявлення і ліквідацію в Чернігівській області 34-х (!) повстанських груп, 19-ти «бандгруп», арешт 224-х «терористів». Всього в області було заарештовано 7861 людину.

Врешті вияви збройного чи мирного протесту селян було придушено жорстокою репресивною машиною. Організований комуністичним режимом Голодомор став геноцидом, що завдав непоправних втрат українському народу, наслідки яких відчутні до сьогодні.

Цьогоріч під час заходів до 81-х роковин Голодомору 1932-1933 років будуть говорити і про масові селянські виступи і акції непокори, які передували голоду. Адже фактично комуністичний режим голодом вбивав свободу українців.

Громадський захід з нагоди Дня пам`яті жертв голодоморів в Україні у Чернігові проходитиме 22 листопада, початок о 15:45, місце проведення - біля П`ятницької церкви.


За матеріалами
Українського інституту
національної пам'яті