back

Органічна продукція Чернігівщини курсує на західний ринок

06-11-2014 | 11:40

Делегація сільгоспвиробників органічної продукції та продукції медоваріння Чернігівщини за сприяння Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації взяла участь у виставці – ярмарку, що проходила з 31 жовтня по 01 листопада у м. Львів на оптовому ринку сільськогосподарської продукції «Шувар». Свою продукцію представляли ПрАТ «Етнопродукт» та ФГ «Макишинський сад» Городнянського району, СОК «Надія» Куликівського району, ПАФ «Тарасівка» та ФСГ «Золотий Пармен» Коропського району, медовар ПП «Вовнянко».

Слід зазначити, що Чернігівщина не стоїть осторонь розвитку українського ринку органічних продуктів. У нас успішно працюють 8 операторів органічного виробництва, які сертифіковані згідно міжнародних нормативів Органік Стандарт. У Львові на виставці - ярмарку вони представили широкий асортимент продукції, яка дуже зацікавила потенційних покупців та реалізаторів.

Особливу увагу відвідувачів виставки привернула продукція ПАФ «Тарасівка», яка по праву може пишатись справжнім селянським вершковим маслом, в тому числі топленим, шоколадним, з зеленню та часником, з насінням льону. Дегустація масла з незвичайним житнім хлібом – це родзинка нашої експозиції, до якої вишиковувалась черга.Окрасою експозиції стала продукція ПрАТ «Етнопродукт». Симпатичні пляшечки з органічним молоком, кефіром, сметаною та йогуртом не залишили байдужими відвідувачів виставки.

ФГ «Макишинський сад» та ФСГ «Золотий пармен» зацікавили західного покупця своєю зерновою та круп’яною продукцією: крупою гречаною та пшеничною, насінням льону та голозерного ячменю.

Готовність громадян споживати якісну продукцію підтверджується їх бажанням купувати органічну картоплю, буряк, капусту, моркву за цінами дещо вищими за ті, які склались на асортимент борщового набору на ринку «Шувар». Саме такі органічні овочі були представлені на виставці-ярмарку сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Надія».

ПП «Вовнянко» неодноразово брав участь у різноманітних виставках-ярмарках. Західний регіон для нього був привабливим, але далеким. Львів’яни вражені різноманітністю продукції медоваріння, її якістю та естетичним оформленням. Тому налагодження торгівельних відносин у цьому регіоні у найближчій перспективі є реальним для підприємця.

Потенційні покупці охоче цікавились виробниками органічної продукції, вони мали можливість придбати друковані рекламні буклети.

Ігор Плотиця, директор ТзОВ «РСП «Шувар» впевнений, що контакти та переговори під час проведення заходу дають підстави для налагодження нових напрямків співпраці, що будуть корисними і для виробників Чернігівщини, і для споживачів Західного регіону України.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Римма Олексенко вважає, що важливе значення для розвитку ринку органічної продукції має налагодження стабільного її збуту. Це можливо тільки тоді, коли покупець розумітиме, що таке органічна продукція та чітко знатиме мотивацію до її споживання. Тому, політика Департаменту спрямована як на підтримку виробників органічної продукції, так і доведення інформації до споживачів щодо корисності споживання органічної продукції для здоров’я людини.

В ході цілоденного безпосереднього спілкування з відвідувачами виставки – ярмарки встановлено, що покупець на ринку «Шувар» у цілому готовий споживати органічну продукцію, обізнаний з особливостями її виробництва та із задоволенням буде її купувати.

Приємно те, що до нашої виставкової експозиції проявлено щирий інтерес всеукраїнських та місцевих засобів масової інформації – телевізійних каналів та друкованих видань, львів’ян, представників інших держав. Кожний з них мав бажання підтримати виробників органічної продукції Чернігівщини, вони висловлювали сподівання, що наша продукція у найближчі часи з’явиться у торгівельних мережах Західного регіону.


Довідково:

Сьогодні вже багато говорять про органічну продукцію, але не всі знають що це таке. Важливим є те, що сировина, з якої виготовляються органічні продукти, вирощується в екологічних умовах, адже в ґрунт протягом 3-х років забороняється додавати речовини хімічного походження Після цього сировина надходить на переробку, де заборонено використовувати барвники, консерванти, підсилювачі смаку, ароматизатори та інші хімічні добавки.

Коли вживається термін «органічний продукт», завжди мається на увазі «сертифікований органічний продукт». Виробнику сертифікація надає документальне підтвердження його діяльності відповідно до певних встановлених вимог та можливість реалізувати свою продукцію зі спеціальною ціновою надбавкою, а споживачу надає впевненості, що даний продукт дійсно був вирощений за тими правилами чи стандартами, які він очікує. З 2007 року сертифікацію в Україні проводить спеціальний орган -Органік Стандарт, який з 2009 року має міжнародну акредитацію, що дає право сертифікувати органічне виробництво за постановою Ради ЄС 834/2007 та приватними стандартами Асоціації БІОЛайн.



Департамент агропромислового розвитку ОДА