back

Забезпечити утилізацію небезпечних хімічних відходів

11-09-2014 | 15:47

11 вересня заступник голови обласної державної адміністрації Костянтин Лубенцов взяв участь у черговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка пройшла в режимі відеоконференції. Під час засідання обговорювалися пріоритетні та проблемні питання для країни, та області зокрема це – готовність адміністрацій до осінньо-зимового періоду та очищення території від хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) і вибухонебезпечних предметів.

Доповідаючи про стан поводження з небезпечними відходами, в тому числі з небезпечними пестицидами, Костянтин Лубенцов наголосив, що на Чернігівщині зроблено і робиться чимало.

- Екологічна ситуація в області наразі контрольована. Але є питання, що потребують вирішення, - підкреслив він.

Основними генераторами небезпечних відходів на території області є промислові переробні підприємства, а також підприємства нафтодобувної та нафтопереробної промисловості. Крім того, в регіоні функціонують об’єкти, на яких використовуються хімічні речовини І та ІІ класу небезпеки. При цьому щорічно утворюється близько 500 тонн небезпечних відходів, стан впливу яких на довкілля контролюється Держекоінспекцією.

Окрему категорію забруднень створюють побутові відходи. Агропромисловий комплекс використовує певну кількість хімічних речовин у вигляді мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Внесення міндобрив зростає, але воно стає більш балансованим, що зменшує тиск на природне середовище. Пестициди залишаються домінуючими у захисті рослин, але також знижується їх навантаження на 1 га ріллі. Зростають обсяги застосування біологічних препаратів.

Ще одну проблему, вирішення якої не під силу області, за словами заступника голови облдержадміністрації, складають непридатні до використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР). У вирішенні цього питання значна робота вже виконана. Так, протягом 2011-2012 років відкриті тендерні торги дозволили вивезти та знешкодити 1110,7 тонн цих небезпечних речовин. З них 679,9 тонни вивезено та утилізовано за рахунок Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, 430,8 тонни - за рахунок коштів державного фонду. Таким чином, негативне навантаження на довкілля вдалося зняти з території 14 адмінрайонів краю. У 2013 році ці роботи не велися через відсутність коштів.

На сьогодні ще 8 районів мають місця зберігання залишків непридатних пестицидів в кількості 268,6 тонни.

- Враховуючи, що значна кількість складів знаходиться в басейнах річок Дніпро та Десна, які є джерелами питного водопостачання, вкрай необхідно в якомога коротші терміни забезпечити утилізацію цих залишків. Попри всі труднощі економічної ситуації, без коштів державного бюджету нам не обійтися, - акцентував Костянтин Любенцов на завершення.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації