back

Ключові аспекти розвитку галузі освіти та завдання на майбутнє

26-08-2014 | 11:05

Про це говорили 22 серпня на Колегії Міністерства освіти і науки України. Цьогоріч засідання Колегії пройшло у режимі відеоконференції з областями. Тема колегії — підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2013/2014 навчальному році та завдання на наступний навчальний рік.

Традиційно до роботи Колегії долучились представники Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти, Національної академії педагогічних наук України, профспілки працівників освіти всеукраїнського та обласного рівня, науковці та ректори вищих навчальних закладів України.

За останні понад 60 років навчальний рік в Україні ще ніколи не починався у таких важких умовах. Це зумовлено військовою агресією з боку Росії та складною економічною ситуацією. Найтяжче зараз освітянам Донбасу. Адже необхідно відновити зруйновані навчальні заклади і розпочати навчання 1 вересня, — підкреслив міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

Освітяни звернули увагу на особливості влаштування у навчальні заклади переселенців із зони АТО та окупованого Криму. Важливою є економія коштів, енергетичних та матеріальних ресурсів у закладах освіти. Серед низки порушених питань — надзвичайно низькі зарплати освітян та недостатня наповнюваність шкіл.

Наразі у багатьох регіонах готуються рішення щодо можливих змін у структурі навчального року, зокрема — впровадження шестиденного навчального тижня. Такі вимушені заходи обов’язково узгоджуватимуться з батьками та відповідатимуть чинному законодавству, санітарним нормам і правилам.

Необхідно зробити все, аби уникнути скорочення мережі дошкільних та позашкільних навчальних закладів, — наголосив по завершенні Колегії заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман, — Також потребує змін та доповнень обласна програма «Шкільний автобус».







За повідомленням Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації