back

Чернігівщина та інвестиції

04-07-2014 | 15:24

Останні події у державі, зрозуміло, вплинули і на активність інвесторів. Чернігівська область також не є винятком у цій ситуації.

Більш того, інвестори кажуть, що наш «регіон ніколи не був дружнім» по відношенню до них. Інвестори не бачили у нас умов, які б спонукали вкладати гроші у розвиток області.

Тож за дорученням керівництва напрям розвитку економіки Чернігівщини кардинально змінено.

Виконавча влада почала створювати умови, при яких інвестори бачитимуть прозорість дій, відсутність корупції, а також отримуватимуть необхідну підтримку на всіх етапах реалізації своїх проектів.

Про це розповів директор Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації Олег Міщенко.

— До реорганізації Управління капітального будівництва займалося лише освоєнням державних коштів. Тепер же новостворений Департамент займається і залученням та супроводом інвестиційних проектів. Про це говорить і назва структурного підрозділу, — каже його очільник.

Як саме працюватиме схема залучення інвесторів?

Спочатку потенційні інвестори (підприємці, фонди або фізичні особи) із своїми пропозиціями щодо інвестиційних проектів звертаються до Координаційної ради при голові ОДА з питань інвестиційної діяльності.

Також вони можуть звернутися безпосередньо до Департаменту інвестиційного розвитку та капітального будівництва ОДА, який забезпечує повний супровід проектів.

Фахівці нададуть консультації щодо перспектив та проблем проекту, знайдуть необхідні статистичні дані. Також Департамент зможе підготувати експертний висновок щодо ефективності запропонованого проекту. Все це відбувається у співпраці з Координаційною радою при голові ОДА з питань інвестиційної діяльності, склад якої затверджено у червні. Очолює раду голова облдержадміністрації Володимир Івашко.

Паралельно послуги інвесторам надає комунальне підприємство «Центр державно-приватного партнерства». Він надає повний комплекс юридичних та експертних послуг. А саме — підготовка всіх документів для органів влади та місцевого самоврядування, оформлення дозвільних документів та техніко-економічних обґрунтувань та багато іншого. До того ж, центр забезпечує співпрацю з контролюючими органами та реалізує інформкампанії щодо підготовки громадської думки до реалізації проектів.

— Наша основна мета – створити умови для провадження інвестиційної діяльності в області, покращити інвестиційний клімат Чернігівської області. Всіляко сприяти взаємодії влади та самих інвесторів. Особлива увага приділяється спрощенню процесу взаємодії підприємців з державою, — наголошує Олег Міщенко.

— Департаментом вже зроблені перші практичні кроки. Так, 3 липня відбулася зустріч делегації Чернігівської ОДА з керівництвом Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine). Ми визначили напрямки спільної діяльності у сфері інвестиційного розвитку та державно-приватного партнерства. Розглянули можливості реалізації програми «Інвестиції в людей». А ще — обговорили співпрацю щодо розвитку партнерських відносин з країнами Катар і Кувейт. За результатами зустрічі підписано спільний Меморандум про співпрацю.

— Цього ж дня відбулася ще одна важлива зустріч — з керівництвом Українського представництва Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO). Ми домовилися про організацію співпраці у напрямі поліпшення екологічної ситуації і впровадженням енергозберігаючих технологій. Ще один напрям — залучення пільгового кредитування і інвестицій від NEFCO під такі проекти.

За словами Олега Міщенка, вже наступного тижня у Чернігові відбудеться зустріч керівництва Українського представництва NEFCO з керівниками зацікавлених служб та представниками бізнес кіл області.

NEFCO представить умови програм пільгового кредитування, розповість про успішно реалізовані проекти та надасть пояснення щодо процедури залучення кредитування та інвестицій по програмам «Чисте виробництво», «Енергозбереження» та «Демо».



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації