back

16-08-2013 14:45

20.12.2013

Звіт про періодичне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15.12.2008 № 431 «Про регулювання цін на дитяче харчування», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25.12.2008 за № 68/729.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департаменти економічного розвитку, агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Дане розпорядження підготовлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами і доповненнями).

Метою цього регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 у частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації по регулюванню цін (тарифів);

- реалізація політики ціноутворення в області на ринку дитячого харчування шляхом обмеження граничним рівнем рентабельності та торговельної надбавки;

- доступність придбання дитячого харчування всіма верствами населення області;

- недопущення необґрунтованого зростання цін на продукцію дитячого харчування.

Реалізація мети передбачає установлення економічно обґрунтованого граничного рівня рентабельності та торговельної надбавки на дитяче харчування, перерозподіл торговельних надбавок між оптово-збутовою ланкою і роздрібними підприємствами.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 20.11.2013 по 20.12.2013.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу результатів моніторингових досліджень, аналізу існуючої законодавчої та нормативно-правової бази у сфері ціноутворення.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності регуляторного акта є встановлення економічно обґрунтованих цін на продукцію дитячого харчування, упорядкування торговельних надбавок, зростання обсягів реалізації продукції дитячого харчування та доступність придбання дитячого харчування всім верствам населення.

Даним регуляторним актом встановлено граничний рівень:

- рентабельності виробництва дитячого харчування у розмірі 10 % до собівартості;

- торговельної надбавки до оптової ціни виробника з урахуванням знижок у розмірі:

на рідкі і пастоподібні молочні продукти та харчові концентрати 15 %,

на консерви овочеві, фруктові, м’ясні та сухі молочні продукти 20 %.

Контроль за встановленими рівнями рентабельності та торговельних надбавок здійснюється як державними органами, на які покладено ці функції (згідно з чинним законодавством), так і громадськими організаціями.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації в області відсутні суб’єкти господарювання, що провадять діяльність з виробництва дитячого харчування.

За даними аналізу цінової ситуації на ринку дитячого харчування, що проводиться Сектором в Чернігівській області Державної інспекції України з контролю за цінами, суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з торгівлі продуктами дитячого харчування, з моменту виконання заходів з повторного відстеження результативності даного розпорядження, фактичні рівні торговельних надбавок до оптової ціни виробника з урахуванням знижок не перевищували граничних рівнів, що встановлені даним регуляторним актом.

Показниками результативності регуляторного акта також є:

- сприяння стримуванню цін в області на такий соціальний вид продукції як дитяче харчування;

- можливість для всіх суб’єктів господарювання працювати в єдиному правовому полі.

Скарги від суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб пов’язані з виконанням вимог акта не надходили.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15.12.2008 № 431 «Про регулювання цін на дитяче харчування», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25.12.2008 за № 68/729, маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, обґрунтованості і стабільності цін, прозорості і гласності ціноутворення на ринку дитячого харчування; соціальний захист населення від необґрунтованого підвищення цін; забезпечення доступності придбання продуктів дитячого харчування малозабезпеченими верствами населення.

Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. У разі виникнення ситуації, коли встановлений граничний рівень рентабельності та торговельної надбавки стане економічно необґрунтованим, будуть внесені відповідні зміни. Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на кожні три роки, починаючи з дня виконання заходів з попереднього періодичного відстеження результативності даного акта (грудень 2016 року).


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

20.12.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09 грудня 2008 року № 425 «Про тарифи на платні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ічнянська центральна районна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25 грудня 2008 року за № 64/725.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 02 листопада 2013 року по 20 грудня 2013 року.

Тип відстеження

Періодичне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09 грудня 2008 року № 425 «Про тарифи на платні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ічнянська центральна районна лікарня», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25 грудня 2008 року за № 64/725, яким встановлено наступне.

З січня 2011 року по листопад 2013 року було надано платних послуг з проведення медичних оглядів працівників певних категорій, медичних оглядів для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, медичних оглядів для отримання посвідчення водія транспортних засобів, а також відповідних періодичних медичних оглядів, послуг з проведення профілактичних наркологічних та психіатричних медичних оглядів на загальну суму 554,0 тис. грн.

У встановлених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2007 рік та середня заробітна плата за 2008 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

З січня 2011 року по листопад 2013 року змінилися чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулось підвищення середніх посадових окладів медичних працівників на 42%;

- зросла вартість комунальних послуг та інших послуг сторонніх організацій: електроенергії за 1 кВт на 44,2%, природного газу за 1тис. куб.м на 48,8% тощо.

- підвищились закупівельні ціни на медикаменти, перев’язувальні матеріали та медичний інструментарій, необхідний для проведення медичних оглядів.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення вартості послуг в середньому на 38%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09 грудня 2008 року № 425 «Про тарифи на платні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ічнянська центральна районна лікарня», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25 грудня 2008 року за № 64/725, маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних послуг.

За даними комунального лікувально-профілактичного закладу «Ічнянська центральна районна лікарня» підвищення рівня заробітної плати, підвищення тарифів на комунальні послуги та енергоносії, зростання цін на медикаменти, матеріали потребує перегляду діючих тарифів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

20.12.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 листопада 2008 року № 411 «Про тарифи та платні послуги з проведення медичних оглядів працівників певних категорій, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Чернігівська обласна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 22 грудня 2008 року за № 63/724.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 02 листопада 2013 року по 20 грудня 2013 року.

Тип відстеження

Періодичне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 листопада 2008 року № 411 «Про тарифи та платні послуги з проведення медичних оглядів працівників певних категорій, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Чернігівська обласна лікарня», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 22 грудня 2008 року за № 63/724, яким встановлено наступне.

З листопада 2011 року по листопад 2013 року було надано платних послуг з проведення медичних оглядів працівників певних категорій на суму 4,6 тис. грн.

У встановлених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2007 рік та середня заробітна плата за 2008 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

З січня 2011 року по листопад 2013 року змінилися чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулось підвищення середніх посадових окладів медичних працівників на 46,2%;

- зросла вартість комунальних послуг та інших послуг сторонніх організацій: електроенергії за 1 кВт на 18,1%, водопостачання та водовідведення за 1 куб.м на 5 % тощо.

- підвищились закупівельні ціни на медикаменти, перев’язувальні матеріали та медичний інструментарій, необхідний для проведення медичних оглядів.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення вартості послуг в середньому на 27 %.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 листопада 2008 року № 411 «Про тарифи та платні послуги з проведення медичних оглядів працівників певних категорій, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом «Чернігівська обласна лікарня», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 22 грудня 2008 року за № 63/724, маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних послуг.

За даними комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівська обласна лікарня» підвищення рівня заробітної плати, підвищення тарифів на комунальні послуги та енергоносії, зростання цін на медикаменти, матеріали потребує перегляду діючих тарифів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

05.12.2013

Звіт про повторне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11.11.2011 № 386 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 31.05.2008 № 199», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 07.12.2011 за № 71/897.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Дане розпорядження підготовлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами і доповненнями), рекомендацій Громадської ради при обласній державній адміністрації щодо пошуку оптимального варіанту державного регулювання цін на продукти харчування (протокол від 30.05.2011), за результатами розгляду на засіданні комісії по цінах обласної державної адміністрації (протокол від 15.06.2011 № 2).

Проблема, яку планувалось розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягала у забезпеченні ефективного контролю за дотриманням державної дисципліни цін відповідно до його вимог та створенні рівних умов для всіх суб’єктів підприємницької діяльності.

Метою цього регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 у частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації по регулюванню цін (тарифів);

- посилення впливу обласної державної адміністрації на процес формування цін на продовольчі товари;

- встановлення економічно обґрунтованих торговельних надбавок на продовольчі товари;

- створення єдиних умов для всіх підприємств оптової та роздрібної торгівлі;

- сприяння стабілізації цін на основні продтовари, щодо яких запроваджено державне регулювання цін;

- створення прозорих умов функціонування ринку продовольчих товарів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 20.11.2013 по 04.12.2013.

5. Тип відстеження

Повторне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження, здійснено аналіз результатів моніторингу цін та торговельних надбавок на продовольчі товари.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу результатів моніторингових досліджень, аналізу існуючої законодавчої та нормативно-правової бази у сфері ціноутворення.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності регуляторного акта є сприяння забезпеченню стабільності та прозорості цін на продукти харчування, встановлення економічно обґрунтованих роздрібних цін на соціально значущі продовольчі товари, стабілізація фінансового стану підприємств.

Даним регуляторним актом внесені зміни до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31.05.2008 №199 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 03.06.2008 за №21/682, а саме: встановлення для всіх суб’єктів підприємницької діяльності граничного рівня торговельної надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості), незалежно від кількості перепродажів, що передують реалізації кінцевому споживачу на:

- хліб – 10 %;

- вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку, крім групи «Екстра», ковбаси варені вищого та першого ґатунку, сир (до 2,0 % жиру включно), крім сиру, фасованого у пластикові стаканчики, незалежно від вмісту жиру – для суб’єктів, які здійснюють торговельну діяльність у містах Чернігові, Ніжині, Прилуках – 10 %, в інших населених пунктах – 15 %;

- крупи, макаронні вироби першого ґатунку, молоко (пастеризоване, до 2,5 % жиру включно, фасоване у мішечки з поліетиленової плівки), масло вершкове вагове, м’ясо птиці (тушка), сметану (15,0 % жиру, фасовану у мішечки з поліетиленової плівки та вагову), яловичину, свинину – для суб’єктів, які здійснюють торговельну діяльність у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки – 12 %, в інших населених пунктах – 15 %;

- цукор білий кристалічний, борошно, олію соняшникову, яйця курячі – 15 %.

Контроль за встановленими рівнями торговельних надбавок здійснюється як державними органами, на які покладено ці функції (згідно з чинним законодавством), так і громадськими організаціями.

За даними моніторингу, що проводиться Сектором в Чернігівській області Державної інспекції України з контролю за цінами, з моменту набрання чинності даним розпорядженням, фактичні рівні торговельних надбавок до оптової ціни виробника на вищезазначені види продовольчих товарів не перевищували граничних рівнів торговельних надбавок, що встановлені даним регуляторним актом.

Показниками результативності регуляторного акта також є:

- збалансованість споживчого попиту та ринкової пропозиції;

- рівень роздрібних цін на продовольчі товари на споживчому ринку області;

- динаміка кількості суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується дія розпорядження;

- можливість для всіх суб’єктів господарювання працювати в єдиному правовому полі.

Скарги від суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб пов’язані з виконанням вимог акта не надходили.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації 11.11.2011 № 386 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 31.05.2008 № 199», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 07.12.2011 за № 71/897, маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, обґрунтованості і стабільності цін, прозорості і гласності ціноутворення на ринку продовольчих товарів; соціальний захист населення від необґрунтованого підвищення цін; забезпечення доступності придбання продуктів харчування масового вжитку (соціально значущих) малозабезпеченими верствами населення.

Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки починаючи з дня виконання заходів повторного відстеження результативності даного акта (грудень 2016 року).


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

25.11.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06 листопада 2013 року № 458 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Коропське районне бюро технічної інвентаризації Коропської районної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

з 22.11.2013 по 25.11.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 45,92 грн (з урахування ПДВ), для інших споживачів – 47,28 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради.

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 півріччя 2013 року становила 2136,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 3026,54 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%. Підприємство є платником податку на додану вартість.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис. грн

           ПДВ, тис. грн

 

4,2

1,0

              50,0


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

1,0

50,0

7

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

1,2

58,0

7

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

1,4

63,5

7


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 30 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 40 суб’єктів) і населення Коропського району (2012 рік – 860 чол., на 2013 рік прогнозується - 960чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Коропське районне бюро технічної інвентаризації» Коропської районної ради становив за 2012 рік – 195,00 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується – 225,00 грн (з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Коропську районну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІV квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІV квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

04.11.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

1.Вид та назва документа

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 14 жовтня 2011 року № 354 «Про граничні розміри плати за послуги ТОВ «Вісла ЛТД»», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 08 листопада 2011 року за № 67/893.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття розпорядження

Метою розроблення даного розпорядження є реалізація наданих обласній державній адміністрації повноважень щодо встановлення граничних розмірів плати за послуги, що надаються ринком з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а саме на виконання, постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями) та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (із змінами і доповненнями) і спрямоване на упорядкування та приведення плати за послуги ринка у відповідність до витрат з їх надання та недопущення надмірного та необґрунтованого підвищення плати за послуги.

4. Тип відстеження

Повторне.

5. Строк виконання відстеження

30 жовтня 2013 року – 04 листопада 2013 року

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність, дані результатів діяльності ТОВ «Вісла ЛТД» за 2012 рік та 9 місяців 2013 року.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показником результативності є державне регулювання шляхом запровадження граничного розміру плати за послуги, які надає ТОВ «Вісла ЛТД» і цим самим не дає можливості безпідставного зростання вартості цих послуг, що, як наслідок, призупиняє зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари.

Встановлені оптимальні тарифи за торгові місця за видами продукції і товарів забезпечують надання якісних послуг, покращення матеріально-технічного стану підприємства, своєчасність розрахунків з бюджетами різних рівнів та сторонніми організаціями за надані послуги.

Загальна площа ринку – 3127 кв.м. Загальна кількість торговельних місць на ринку становить 494,5.

Результати фінансово – господарської діяльності
(тис. грн)

 

2012 рік

9 місяців 2013 року

Обсяги доходу від надання послуг

485,6

367,2

Загальні витрати

495,6

356,0

Чистий прибуток/збиток

-10,0

+11,2


Перераховано до місцевого бюджету у 2012 році 24,3 тис.грн, за 9 місяців 2013 року – 18,4 тис. грн.

За час дії регуляторного акта були проведені значні роботи щодо поліпшення благоустрою території, забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану, підвищення якості обслуговування суб’єктів господарювання та відвідувачів ринку.

Скарг від суб’єктів господарювання та /або фізичних осіб за час дії регуляторного акта не надходило.

Діюча плата за послуги ТОВ «Вісла ЛТД» відповідає граничним рівням, встановленим даним розпорядженням.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14 жовтня 2011 року № 354 «Про граничні розміри плати за послуги ТОВ «Вісла ЛТД»», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 08 листопада 2011 року за № 67/893, маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації на послуги, що надаються ринками з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

28.10.2013

Звіт про періодичне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19.11.2008 № 400 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 09.12.2008 за № 60/721.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 19.11.2008 № 400 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах» підготовлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами і доповненнями).

Проблема, яку планувалось розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягала у встановленні економічно обґрунтованого граничного розміру торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємств громадського харчування міст Чернігова, Ніжина, Прилук.

Метою цього регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 у частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації по регулюванню цін (тарифів);

- встановлення економічно обґрунтованих торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування;

- забезпечення доступу до харчування ширшого кола учнів та студентів;

- недопущення необґрунтованого зростання цін на продукцію громадського харчування;

- стабільна, беззбиткова робота підприємств громадського харчування;

- якісне надання послуг громадського харчування;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємств.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 18.10.2013 по 28.10.2013.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження, використана існуюча законодавча та нормативно-правова база у сфері ціноутворення, здійснено порівняльний аналіз.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом порівняльного аналізу статистичної звітності підприємств громадського харчування міст Чернігова та Ніжина.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності регуляторного акта є встановлення економічно обґрунтованих цін на продукцію громадського харчування, зниження торговельних надбавок (націнок), зростання обсягів реалізації продукції громадського харчування, збільшення кількості учнів та студентів, охоплених харчуванням.

Даним регуляторним актом встановлені обмеження граничних рівнів торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується комунальними підприємствами міст Чернігова та Ніжина в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, у відсотках до ціни придбання у розмірі:

- 45 % на сировину та продукти для приготування продукції власного виробництва;

- 20 % на покупні товари (готова до споживання продукція галузей харчової промисловості та сільського господарства, яка реалізується підприємствами громадського харчування без кулінарної обробки).

Контроль за встановленими граничними рівнями торговельних надбавок (націнок) здійснюється як державними органами, на які покладено ці функції (згідно з чинним законодавством), так і громадськими організаціями.

За результатами фінансово-господарської діяльності підприємств, що реалізують продукцію громадського харчування за 2010 рік, враховуючи збитковість комунального підприємства комбінату шкільного харчування «Шкільний» (м. Прилуки), обласною державною адміністрацією було переглянуто граничні рівні торговельних надбавок (націнок) для даного підприємства та затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 16.02.2011 № 48 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 10.03.2011 за № 10/386, у розмірі:

- 50 % на сировину та продукти для приготування продукції власного виробництва;

- 25 % на покупні товари (готова до споживання продукція галузей харчової промисловості та сільського господарства, яка реалізується підприємствами громадського харчування без кулінарної обробки).

За даними підприємств, які реалізують продукцію громадського харчування, підвищення у 2010, 2011, 2012 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій призвело до збиткової діяльності окремих підприємств. У зв’язку з чим, по закінченню поточного фінансового року планується перегляд граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування для збиткових підприємств.

Показниками результативності регуляторного акта також є:

- збалансованість споживчого попиту та ринкової пропозиції;

- рівень роздрібних цін на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах;

- динаміка кількості суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується дія розпорядження;

- можливість для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність по наданню послуг громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, працювати в єдиному правовому полі.

Скарги від суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб пов’язані з виконанням вимог акта не надходили.

З моменту набрання чинності даного розпорядження жодне з підприємств, що реалізують продукцію громадського харчування, не перевищувало граничних рівнів торговельних надбавок (націнок).

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19.11.2008 № 400 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 09.12.2008 за № 60/721, маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації на продукцію громадського харчування, що реалізується комунальними підприємствами в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах та якість надання послуг.

Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів попереднього періодичного відстеження результативності даного акта (жовтень 2016 року).


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

24.10.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 04 жовтня 2013 року № 411 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

з 23.10.2013 по 24.10.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 36,57 грн (без урахування ПДВ), для інших споживачів – 38,31 грн (без урахування ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради.

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 півріччя 2013 року становила 1740,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2318,00 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%. Підприємство не є платником податку на додану вартість.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис. грн

           ПДВ, тис. грн

 

12,5

2,4

              -


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

0,5

2,4

5

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

0,6

3,1

5

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

0,7

3,7

5


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 16 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 10 суб’єктів) і населення Сосницького району (2012 рік - 1564 чол., на 2013 рік прогнозується - 1564 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Зодчий» бюро технічної інвентаризації Сосницької районної ради становив за 2012 рік – 180,00 грн (без ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується – 225,00 грн (без ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Сосницьку районну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІV квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІV квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

08.10.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

1.Вид та назва документа

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 21 вересня 2006 року № 351 «Про граничні розміри плати за послуги ринків», зареєстроване в Чернігівському обласному управлінні юстиції Міністерства юстиції України 05 жовтня 2006 року за № 32/617.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття розпорядження

Метою розроблення даного розпорядження є реалізація наданих облдержадміністрації повноважень щодо встановлення граничних розмірів плати за послуги, що надаються ринком з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а саме на виконання, постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями) та розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення» (із змінами і доповненнями) і спрямоване на упорядкування та приведення плати за послуги ринка у відповідність до витрат з їх надання та недопущення надмірного та необґрунтованого підвищення плати за ці послуги.

4. Тип відстеження

Періодичне.

5. Строк виконання відстеження

04 жовтня 2013року – 08 жовтня 2013 року

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність ринків споживчої кооперації Чернігівської обласної спілки споживчих товариств за 2011, 2012 роки та І квартал 2013 року.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показником результативності є державне регулювання шляхом запровадження граничних розмірів плати за послуги, які надаються ринками (разом з цим не забороняє адміністраціям ринків їх зменшувати, або взагалі надавати пільги по їх сплаті окремим категоріям населення) і цим самим не дає можливості безпідставного зростання вартості цих послуг, що, як наслідок, призупиняє зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари.

Плата за торгове місце за своїм економічним змістом є одним з видів тарифів за надання у тимчасове користування відповідним чином обладнаного місця для здійснення купівлі-продажу різноманітних товарів. Розмір тарифу за торгове місце повинен відшкодовувати витрати на створення і утримання ринку (торгових місць), сплату податку на додану вартість і інші податки, що сплачуються з доходу, а не з прибутку та забезпечувати цільову суму прибутку (рентабельність).

Контроль за встановленими граничними розмірами тарифів на послуги ринків здійснюється як державними органами, на які покладено ці функції (згідно з чинним законодавством), так і громадськими організаціями.

В даний час в системі споживчої кооперації області функціонує 12 ринків, на яких створено 5276 торговельних місць, загальна площа ринків складає 12,86405 га.

У ІІ півріччі 2010 року кооперативними ринками отримано доходу від надання платних послуг 3718 тис. грн, у 2011 році – 3576 тис. грн, у 2012 році – 2472 тис. грн, у І півріччі 2013 року – 1024 тис. грн.

До місцевого і державного бюджетів було перераховано податків і зборів:

- у ІІ півріччі 2010 року – 2824,5 тис. грн;

- у 2011 році – 3576 тис. грн;

- у 2012 році – 2472 тис. грн;

- у І півріччі 2013 – 1024 тис. грн.

Діюча плата за послуги ринків з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в системі споживчої кооперації області відповідає граничним рівням, затвердженим даним розпорядженням.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 вересня 2006 року № 351 «Про граничні розміри плати за послуги ринків», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції Міністерства юстиції України 05 жовтня 2006 року за № 32/617, маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації на послуги, що надаються ринками з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

01.10.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 вересня 2013 року № 391 «Про визнання таким, що втратило чинність розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25 червня 2008 року № 227».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про визнання таким, що втратило чинність розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25 червня 2008 року № 227» підготовлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 25 червня 2008 року № 227 «Про торговельну надбавку на вугілля, що реалізується ПП „Олефіренко С.В.”, м. Бахмач», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області від 03 липня 2008 року за № 26/687, затверджено торговельну надбавку на вугілля, що відпускається населенню для побутових потреб ПП «Олефіренко С.В.», м. Бахмач, на рівні 12 відсотків ціни франко станції одержувача.

ПП «Олефіренко С.В.» обласній державній адміністрації надано лист з проханням визнати розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25 червня 2008 року № 227 «Про торговельну надбавку на вугілля, що реалізується ПП „Олефіренко С.В.”, м. Бахмач» таким, що втратило чинність у зв’язку з припиненням діяльності з реалізації вугілля населенню.

Метою регуляторного акта є приведення у відповідність до вимог чинного законодавства власних нормативно-правових актів обласної державної адміністрації.

Строк виконання заходів з відстеження

25.09.2013 по 30.09.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- приведення у відповідність нормативно-правових актів обласної державної адміністрації до вимог діючого законодавства у сфері державного регулювання ціноутворення у сфері встановлення торгівельних (постачальницько-збутових) надбавок на паливно-енергетичні ресурси (в т.ч. вугілля), що відпускається населенню для побутових потреб.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Основні показники результативності запропонованого регуляторного акту:

Розмір надходжень до Державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов’язаних з дією акта – не передбачається.

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта – відсутні.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта – інформування про розпорядження голови обласної державної адміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (http://www.cg.gov.ua/).

Скарги від суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язані з виконанням вимог акта не надходило.

Враховуючи, що проектом розпорядження передбачено визнати таким, що втратив чинність регуляторний акт голови обласної державної адміністрації, проведення повторного та періодичного відстеження вбачається недоцільним.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

26.09.2013

Звіт про відстеження результативності
регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 22.10.2008 № 363 «Про встановлення граничного розміру плати за проживання у гуртожитках (крім студентських гуртожитків) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які не перебувають у сімейних відносинах», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12.11.2008 за № 49/710.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Метою цього регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, власників гуртожитків та мешканців гуртожитків, а саме:

- виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями) в частині реалізації повноважень облдержадміністрації з регулювання цін (тарифів);

- встановлення економічно обґрунтованої плати за послуги з проживання в гуртожитках (крім студентських гуртожитків) в межах Чернігівської області;

- забезпечення беззбиткової роботи гуртожитків;

- упередження необґрунтованого зростання розміру плати за проживання в гуртожитках та підвищення якості обслуговування;

- уникнення соціальної напруги серед населення;

- здійснення контролю за правильністю формування та застосування плати за вказані послуги;

- забезпечення стабільності надходжень коштів до бюджету.

4. Строк виконання заходів з відстеження

20.09.2013 – 24.09.2013

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність, показники фінансово-господарської діяльності підприємств, на балансі яких є гуртожитки.

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- встановлення економічно обґрунтованої плати за послуги проживання в гуртожитках (крім студентських гуртожитків) в межах Чернігівської області;

- забезпечення якісних послуг та беззбиткова робота гуртожитків.

Даним регуляторним актом запроваджено граничну плату за проживання в гуртожитках (крім студентських гуртожитків) в межах Чернігівської області громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які не перебувають у сімейних відносинах, в розмірі 120 грн. за 1 ліжко-місце на місяць (з урахуванням ПДВ). Конкретний розмір плати встановлюється власником гуртожитку, виходячи з економічної доцільності, в межах граничного з урахуванням фактично понесених витрат, але в межах нормативних.

Встановлення граничної плати дозволило упередити необґрунтоване зростання розміру плати за проживання у гуртожитках.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота гуртожитків, якість послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови облдержадміністрації від 22.10.2008 № 363 «Про встановлення граничного розміру плати за проживання у гуртожитках (крім студентських гуртожитків) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які не перебувають у сімейних відносинах», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12.11.2008 за № 49/710 маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, якість послуг.

За даними підприємств які мають на балансі гуртожитки, підвищення у 2011, 2012, 2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій призвело до збиткової діяльності гуртожитків.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

18.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

1.Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 18 листопада 2008 року № 399 «Про граничні розміри плати за послуги ринків КП “Паркування та ринок” Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 09 грудня 2008 року за № 59/720.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Метою розроблення даного розпорядження є реалізація наданих облдержадміністрації повноважень щодо встановлення граничних розмірів плати за послуги, що надаються ринком з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а саме на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» зі змінами та доповненнями, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення» зі змінами і доповненнями і спрямоване на упорядкування та приведення плати за послуги ринка у відповідність до витрат з їх надання та недопущення надмірного та необґрунтованого підвищення плати за ці послуги.

Головна ціль даного регуляторного акта – встановлення оптимальних тарифів за торгові місця за видами продукції і товарів, а також затвердження плати за послуги КП “Паркування та ринок” Чернігівської міської ради на рівні, який забезпечить повне відшкодування витрат, беззбиткове функціонування, допоможе розв’язати проблему надання якісних послуг та буде прийнятним для суб’єктів, що здійснюють свою діяльність на території ринку.

Слід зазначити, що в умовах ринкової економіки, кожне підприємство прагне встановити оптимальний рівень плати за послуги. Так, суб’єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність на території ринку, здебільшого мають свою торговельну мережу, розміщену на інших ринках міста, що дозволяє їм обирати кращі умови для своєї діяльності, а також дає змогу покупцям обирати більш якісні та зручні послуги.

При завищених рівнях плати послуги не будуть користуватись попитом, продавці будуть шукати інші місця реалізації продукції на стихійних ринках або у конкурентів.

Прийняття запропонованих тарифів дає можливість забезпечити збереження робочих місць як складової соціального захисту населення, допомагає розв’язати проблему надання якісних послуг та збільшити відрахування до бюджетів різних рівнів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

20.08.2013 - 18.09.2013

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність, дані результатів діяльності КП “Паркування та ринок” Чернігівської міської ради за ІІ півріччя 2010 року, 2011 рік, 2012 рік та І півріччя 2013 року.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показником результативності є державне регулювання шляхом запровадження граничного розміру плати за послуги, які надає КП “Паркування та ринок” Чернігівської міської ради і цим самим не дає можливості безпідставного зростання вартості цих послуг, що, як наслідок, призупиняє зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари. Встановлені оптимальні тарифи за торгові місця за видами продукції і товарів забезпечують надання якісних послуг, покращення матеріально-технічного стану підприємства, своєчасність розрахунків з бюджетами різних рівнів та сторонніми організаціями за надані послуги.

Загальна кількість торговельних місць на ринку становить 1300.

Обсяг доходу КП «Паркування та ринок» Чернігівської міської ради від плати за послуги ринків за ІІ півріччя 2010 року склав 51,2 тис. грн., фактична собівартість послуг ринку становила 117,06 тис. грн., перераховано до місцевого бюджету 152,1 тис. грн., збитки підприємства становили 65,9 тис. грн.

В період 2011, 2012 років та І півріччя 2013 року послуги, що регулюються розпорядженням голови обласної державної адміністрації, не надавалися.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 листопада 2008 року №399 «Про граничні розміри плати за послуги ринків КП “Паркування та ринок” Чернігівської міської ради», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 09 грудня 2008 року за № 59/720 маємо позитивний вплив – забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації на послуги, що надаються ринками з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

12.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 04 вересня 2013 року № 367 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

11.09.2013 по 12.09.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 45,20 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 47,89 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 3625,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 3080,20 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%, а також згідно рішення Чернігівської обласної ради відраховується частина прибутку в розмірі 5% до обласного бюджету. Підприємство є платником ПДВ.


Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на
прибуток,
тис. грн

ПДВ,
тис. грн

 

Частина чистого прибутку,
тис. грн

 

3,8

1,0

116,3

0,2


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

1,2

116,3

7

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

1,3

127,9

7

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

1,4

140,7

7


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 170 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 175 суб’єктів) і населення м. Новгород-Сіверський, Новгород-Сіверського та Семенівського районів (2012 рік – 2692 чол. на 2013 рік прогнозується - 2700 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Новгород-Сіверське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради становив 2012 рік - 139,00 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 185,00 грн (з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Чернігівську обласну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

12.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27 серпня 2013 року № 348 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється Корюківським районним комунальним підприємством “Рампа”».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється Корюківським районним комунальним підприємством “Рампа”» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються Корюківським районним комунальним підприємством «Рампа» та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота Корюківського районного комунального підприємства «Рампа»;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги Корюківського районного комунального підприємства «Рампа» та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

з 11.09.2013 по 12.09.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 37,94 грн (без урахування ПДВ), для інших споживачів – 40,19 грн (без урахування ПДВ), що здійснюються Корюківським районним комунальним підприємством «Рампа».

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота Корюківського районного комунального підприємства «Рампа», зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності Корюківського районного комунального підприємства «Рампа».

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 1876,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2769,00 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%. Підприємство не є платником податку на додану вартість.


Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис. грн

Дивіденди податку
на прибуток,
тис. грн

Податок на дивіденди, тис. грн

 

5,6

1,1

      0,3

0,1


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

1,5

-

4

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

2,2

-

4

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

2,7

-

4


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на Корюківське районне комунальне підприємство «Рампа» та суб'єктів господарювання (2012 рік – 78 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 148 суб’єктів) і населення Корюківського району (2012 рік - 1187 чол. на 2013 рік прогнозується – 1187 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає Корюківське районне комунальне підприємство «Рампа».

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна Корюківського районного комунального підприємства «Рампа» становив 2012 рік - 200,00 грн (без ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 246,00 грн (без ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Корюківську районну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

12.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 02 вересня 2013 року № 364 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

11.09.2013 по 12.09.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 46,54 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 48,84 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 2633,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2970,00 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%, а також згідно рішення Чернігівської обласної ради відраховується частина прибутку в розмірі 10% до обласного бюджету. Підприємство є платником ПДВ.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на
прибуток,
тис. грн

ПДВ,
тис. грн

 

Податок на доходи з фізичних осіб, тис. грн

Частина чистого прибутку,
тис. грн

 

29,3

6,9

468,6

      212,4

2,9


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

222,2

468,6

39

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

233,0

492,0

39

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

245,0

517,0

39


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 1220 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 610 суб’єктів) і населення м. Ніжин, Ніжинського, Бобровицького, Борзнянського та Козелецького районів (2012 рік – 33710 чол. на 2013 рік прогнозується - 16200 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради становив 2012 рік - 265,64 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 342,68 грн (з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Чернігівську обласну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

10.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови облдержадміністрації від 26.08.2008 №307 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 30.09.2005 №273», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17.09.2008 за №37/698.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта:

Реалізація державної політики ціноутворення на ринку перевезення пасажирів автобусами (які працюють у звичайному режимі руху) у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.

Забезпечення населення області таким соціально важливим видом послуг.

Недопущення дестабілізації на внутрішньообласному ринку пасажирських перевезень.

4. Строк виконання заходів з відстеження

03.09.2013-10.09.2013

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних:

Статистична звітність, інформація Чернігівської обласної асоціації підприємств автомобільного транспорту «Чернігівтрансавто» щодо переліку суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють пасажирські перевезення у внутрішньообласному сполученні; рівнів фактично діючих тарифів.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта:

Встановлення тарифів на автоперевезення пасажирів у приміському і міжміському внутрішньообласному сполученні на рівні 0,20 грн за 1 км проїзду в автобусах для приміських перевезень і 0,25 грн – для міжміських перевезень в загальному режимі руху забезпечує включення до тарифів на пасажирські перевезення витрат на необхідному рівні в умовах Чернігівської області з великою площею, малою щільністю населення, високим показником пільгових пасажирів, що прямо пропорційно впливає на транспортну роботу одиниці рухомого складу, яка є основним чинником рівня тарифів.

Це також має позитивну результативність у частині задоволення підприємницького інтересу та стимулювання розвитку внутрішньообласного транспорту, зокрема, отримання підприємствами можливості оновлення рухомого складу, а також користування послугами населенням за економічно обґрунтованими цінами

Тарифи застосовуються суб’єктами господарювання усіх форм власності, що здійснюють перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні на території Чернігівської області.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

Впровадження даного регуляторного акта має позитивний вплив у сенсі збереження ринку такої соціально важливої послуги, як пасажирські автоперевезення на маршрутах загального користування в межах Чернігівської області, та забезпечення стабільної роботи пасажирського автотранспорту.

Враховуючи вищевикладене, розпорядження голови облдержадміністрації від 26.08.2008 №307 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 30.09.2005 №273», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17.09.2008 за №37/698, вважаємо за необхідне залишити без змін. Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. Періодичні відстеження планується здійснювати раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта – до 10.09.2016.

У разі виникнення ситуації, коли встановлені тарифи стануть економічно недоцільними, будуть внесені відповідні зміни.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

03.09.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 серпня 2008 року №308 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів для отримання посвідчення водія транспортних засобів, а також відповідні періодичні огляди, що надаються Чернігівською міською лікарнею № 4 Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 вересня 2008 року за №38/699.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 02 вересня 2013 року по 03 вересня 2013 року.

Тип відстеження

Періодичне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 серпня 2008 року №308 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів для отримання посвідчення водія транспортних засобів, а також відповідні періодичні огляди, що надаються Чернігівською міською лікарнею № 4 Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 вересня 2008 року за №38/699, яким встановлено наступне.

З дати проведення заходів з повторного відстеження (липень 2011 рік) по липень 2013 року (включно) було надано платних послуг з проведення профілактичних медичних оглядів для отримання посвідчення водія транспортних засобів, а також відповідних періодичних оглядів на суму 18,2 тис. грн, зазначені послуги отримали 627 осіб.

У встановлених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2007 рік та середня заробітна плата за 2008 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

З вересня 2011 по липень 2013 року зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулось підвищення середніх посадових окладів медичних працівників на 74,4%.

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 №524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та інших послуг сторонніх організацій: - електроенергії на 21,1%, теплопостачання на 28,1%, водопостачання та водовідведення на 5,0% тощо.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 28,5%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 серпня 2008 року №308 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів для отримання посвідчення водія транспортних засобів, а також відповідні періодичні огляди, що надаються Чернігівською міською лікарнею № 4 Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 вересня 2008 року за №38/699, маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних стоматологічних послуг.

За даними Чернігівської міської лікарні № 4 Чернігівської міської ради підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності перегляду даних тарифів.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

16.08.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12 серпня 2013 року № 325 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством “Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації”».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством “Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації”» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами і доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації» та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації»;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації» та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

15.08.2013 по 16.08.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод. З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 45,26 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 48,41 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації».

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації», зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації».

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 2521,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2530,00 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, із змінами і доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%. Підприємство є платником ПДВ.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис.грн

          ПДВ, тис.грн

 

5,1

1,0

             60,9


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

30,1

60,9

6

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

31,7

63,5

6

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

33,6

65,4

6

Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації»  та суб'єктів господарювання (І квартал 2013 року - 2 суб’єкти, на 2013 рік прогнозується  35 суб’єктів) і населення Городнянського району (І квартал 2013 рік - 279 чол. на 2013 рік прогнозується - 997 чол.), які є споживачами послуг  цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації».

Середній розмір  послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна  комунального підприємства «Городнянське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації» становив за І квартал 2013 ріку - 276,16 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 301,96 грн (з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Городнянську районну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та  за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

 

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.

 
Перший заступник голови обласної
державної адміністрації
М.І. Стрілець

12.08.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 липня 2011 року № 254 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ніжинський наркологічний диспансер», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за №35/861.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 липня 2011 року № 254 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ніжинський наркологічний диспансер», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за №35/861, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями), від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» (із змінами і доповненнями), розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (із змінами і доповненнями).

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 06 серпня 2013 року по 12 серпня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 липня 2011 року № 254 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ніжинський наркологічний диспансер», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за №35/861, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з серпня 2011 року по червень 2013 року (включно) було надано платних медичних послуг населенню на загальну суму 301,9 тис.грн.

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2010 рік та середня заробітна плата за 2011 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами і доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок) медичних працівників на 26,4%;

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та енергоносіїв: електроенергії на 20%, водопостачання та водовідведення на 6,3%, теплопостачання на 44,6% тощо.

Згідно планових показників результативності регуляторного акта при повторному відстеженні передбачалось, що кількість осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта становитиме 11000 осіб, фактичний показник становив 12050 осіб.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 30%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 липня 2011 року № 254 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ніжинський наркологічний диспансер», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за №35/861, маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних послуг.

За даними обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Ніжинський наркологічний диспансер» підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх розміру.


Перший заступник голови обласної
державної адміністрації
М.І. Стрілець

12.08.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 липня 2011 року № 249 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів, що надаються госпрозрахунковим центром Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за № 34/860.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 липня 2011 року №249 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів, що надаються госпрозрахунковим центром Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за № 34/860, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями), від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» (із змінами і доповненнями), розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (із змінами і доповненнями).

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 06 серпня 2013 року по 12 серпня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 липня 2011 року № 249 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів, що надаються госпрозрахунковим центром Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за № 34/860, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з серпня 2011 року по липень 2013 року (включно) госпрозрахунковим центром Чернігівської міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради було надано платних послуг з проведення профілактичних медичних оглядів на загальну суму 3225,3 тис.грн.

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2010 рік та середня заробітна плата за 2011 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами і доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок) медичних працівників на 26,4%;

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та енергоносіїв: електроенергії на 36,5%, водопостачання та водовідведення на 4,8%, теплопостачання на 50,7% тощо.

Згідно планових показників результативності регуляторного акта при повторному відстеженні передбачалось, що кількість осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта становитиме 22900 осіб, фактичний показник становив 22152 осіб.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 30%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 19 липня 2011 року № 249 «Про тарифи на платні послуги з проведення профілактичних медичних оглядів, що надаються госпрозрахунковим центром Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 12 серпня 2011 року за № 34/860 маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних послуг.

За даними Чернігівської міської лікарні №1 Чернігівської міської ради підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх розміру.


Перший заступник голови обласної
державної адміністрації
М.І. Стрілець

09.08.2013

Звіт
про базове відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 липня 2013 року № 297 «Про тарифи на платні послуги, що надаються комунальним закладом «Куликівська центральна районна лікарня» Куликівської районної ради Чернігівської області».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації 17 липня 2013 року № 297 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Чернігівською міською лікарнею №2 Чернігівської міської ради» підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами і доповненнями), від 17 вересня 1996 року № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» (зі змінами і доповненнями), від 23 травня 2001 року №559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» (зі змінами і доповненнями), наказів: Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 31 січня 2013 року № 65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2013 року за № 308/22840, Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113 (зі змінами і доповненнями), від 20 жовтня 1999 року № 252 «Про затвердження Порядку видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 листопада 1999 року за № 768/4061 (зі змінами і доповненнями), від 17 січня 2002 року №12 «Про затвердження Інструкції про проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01 лютого 2002 року за № 94/6382 (зі змінами і доповненнями), від 28 листопада 1997 року № 339 «Про вдосконалення системи профілактичних протиалкогольних та протинаркотичних заходів та обов’язкових профілактичних наркологічних оглядів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 грудня 1997 року за № 586/2390 (зі змінами і доповненнями), від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2002 року за № 639/6927 та розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (зі змінами і доповненнями).

Регульовані тарифи торкаються тільки тих медичних послуг, що надаються державними і комунальними медичними закладами.

Для недержавного сектору охорони здоров'я, в сучасних економічних умовах, що склалися в Україні в цілому та конкретно по Чернігівській області, характерні великі коливання цін на медичні послуги, як в різних медичних закладах, центрах, так і їх розходження з офіційними статистичними даними. Різниця в тарифах на однакові медичні послуги становить від 30% до 60%.

Головна ціль даного регуляторного акта – надання якісних послуг з медичного обстеження за економічно обґрунтованими тарифами фізичним та юридичним особам, а також:

- використання повноважень облдержадміністрації щодо недопущення необгрунтованого зростання вартості медичних послуг;

- залучення альтернативних та дозволених законодавством джерел фінансування лікувального закладу.

В умовах конкуренції з недержавним сектором охорони здоров'я, державні лікувально-профілактичні заклади мають використовувати найновітніші світові досягнення медичної науки і практики для успішного вирішення проблем діагностики, профілактики та лікування виявлених захворювань. Крім того є необхідність своєчасного проведення підвищення кваліфікації персоналу, поліпшення необхідного рівня матеріально-технічного забезпечення та інших показників, які гарантують надання якісної допомоги населенню Куликівського району та усім бажаючим отримати послуги. Виконання цих завдань можливе лише за умови наявності необхідних коштів, одним з джерел їх надходження є платні медичні послуги.

Строк виконання заходів з відстеження

З 07 серпня 2013 року по 09 серпня 2013 року.

Тип відстеження

Базове

Методи одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта, забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті в рубриці - «Регуляторна діяльність» на сторінці – «Проекти регуляторних актів» (http://cg.gov.ua/index.php?id=2023&tp=1&pg=single_page.php). В ході обговорення пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу від суб’єктів господарювання та громадян не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних медичних послуг;

- збільшення кількості осіб, бажаючих отримати медичні послуги;

- надходження до бюджетів всіх рівнів.

Прийняття цього регуляторного акта дозволить лікарні залучити для розвитку додаткові кошти і поліпшити матеріально - технічну базу, що дає можливість обладнати лікарню сучасним обладнанням, інструментами, своєчасно проводити поточний ремонт приміщень.

Наслідком дії регуляторного акта є встановлення оптимального рівня тарифів на платні медичні послуги, впровадження нових сучасних технологій діагностики і лікування збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів та інше.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основними показниками результативності дії регуляторного акта є стабільне функціонування та достатнє фінансування лікарні для забезпечення населення якісними медичними послугами за економічно обґрунтованими тарифами. Дія регуляторного акта поширюється на комунальний заклад «Куликівська центральна районна лікарня» Куликівської районної ради Чернігівської області, фізичних осіб, суб’єктів господарювання незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, які є користувачами зазначених медичних послуг.

Кількісні показники результативності акта також є:

Надходження до державного та місцевого бюджетів, кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на які поширюватиметься дія акта наведені в таблиці 1:

Таблиця 1

Показник

Надходження до     місцевого бюджету

Надходження до
спеціальних фондів

Кількість осіб, на які поширюється дія акта

Кількість суб’єктів господарю-вання

Одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

одиниць

Базове   значення  
(визначається   при базовому відстеженні результативності)

-

6,0

10000

35

Повторне значення
(при повторному відстеженні результативності через 1-2 роки з дня набрання чинності)

-

7,5

11000

43

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності через 3 роки з дня виконання заходів повторного відстеження)

-

9,0

12000

50


Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Куликівську райдержадміністрацію.

Крім того зі змістом розпорядження голови обласної державної адміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність», «Реєстр діючих регуляторних актів» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності закладу, інформації державними органами, на які покладено контролюючи функції, за результатами проведених перевірок (за наявності).

Проведення повторного відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватись не пізніше двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння показників базового та повторного відстеження. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року та кожні наступні 3 роки).


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

06.08.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 липня 2013 року № 310 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюється комунальним підприємством «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюються комунальним підприємством «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (зі змінами та доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами та доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Носівське районне бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

05.08.2013 по 06.08.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 45,04 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 46,82 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради.

Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 3245,80 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 3083,38 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, зі змінами та доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%. Підприємство є платником ПДВ.


Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис.грн

          ПДВ, тис.грн

 

7,7

1,5

             81,7


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

45,5

81,7

6

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

47,8

85,8

6

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

50,2

90,1

6


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік - 34 суб’єкти, на 2013 рік прогнозується 285 суб’єктів) і населення Носівського району (2012 рік - 2643 чол. на 2013 рік прогнозується - 1615 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Носівське бюро технічної інвентаризації» Носівської районної ради становив за 2012 рік - 206,48 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 286,42 грн (з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Носівську районну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

31.07.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2011 року № 244 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Прилуцький наркологічний диспансер», зареєстроване в Головному управлінні юстиції 29 липня 2011 року за № 19/845.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2011 року № 244 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Прилуцький наркологічний диспансер», зареєстроване в Головному управлінні юстиції 29 липня 2011 року за №19/845, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями), від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» (із змінами і доповненнями), розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (із змінами і доповненнями).

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 15 липня 2013 року по 31 липня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2011 року № 244 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Прилуцький наркологічний диспансер», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції 29 липня 2011 року за № 19/845, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з серпня 2011 року по червень 2013 року (включно) було надано платних медичних послуг населенню на загальну суму 335,3 тис.грн.

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2010 рік та середня заробітна плата за 2011 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами і доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок) медичних працівників на 26,4%;

- відбулося встановлення з 01.01.2010 року надбавки за вислугу років медичним працівникам в розмірі від 10% до 30%, в залежності від стажу роботи;

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Згідно планових показників результативності регуляторного акта при повторному відстеженні передбачалось, що кількість осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта становитиме 11000 осіб, фактичний показник становив 12325 осіб.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 23,5%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2011 року № 244 «Про тарифи на платні послуги, що надаються обласним комунальним лікувально-профілактичним закладом «Прилуцький наркологічний диспансер», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції 29 липня 2011 року за № 19/845 маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних стоматологічних послуг.

За даними обласного комунального лікувально-профілактичного закладу «Прилуцький наркологічний диспансер» підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх розміру.


26.07.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2013 року № 301 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюються комунальним підприємством «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюються комунальним підприємством «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (зі змінами та доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами та доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень обласної державної адміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

25.07.2013 по 26.07.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 46,66 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 49,43 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради. Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 2000,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2388,83 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, зі змінами та доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 19%, а також згідно рішення Чернігівської обласної ради відраховується частина прибутку в розмірі 10% до обласного бюджету. Підприємство є платником ПДВ.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис.грн

ПДВ,
тис.грн

Податок
на доходи з фізичних осіб,
тис.грн

Частина чистого прибутку,
тис.грн

 

16,6

3,9

150,5

69,5

1,7


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

75,1

150,5

13

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

80,0

160,0

13

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

84,5

168,0

13


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 1722 суб’єкти, на 2013 рік прогнозується 1730 суб’єктів) і населення м. Прилуки, Прилуцького, Бахмацького, Варвинського, Срібнянського та Талалаївського районів (2012 рік – 6106 чол. на 2013 рік прогнозується - 6200 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Прилуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради становив за 2012 рік -152,00 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 214,00 грн ( з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Чернігівську обласну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови облдержадміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

26.07.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 18 липня 2013 року № 300 «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюються комунальним підприємством «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про тарифи на інвентаризацію нерухомого майна, що здійснюються комунальним підприємством «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради» підготовлено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (зі змінами та доповненнями), постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами та доповненнями).

З 01 січня 2013 року набрали чинності зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та інших законодавчих актів України. З цього часу повноваження щодо державної реєстрації прав власності покладено на органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, або нотаріусів. За проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень справляється державне мито, у розмірах, встановлених Декретом Кабінету Міністрів «Про державне мито». У зв’язку з чим змінилась структура послуг бюро технічної інвентаризації.

Діючі на сьогодні нормативно-правові акти, які врегульовують вирішення питань у сфері житлово-комунального господарства, передбачають основним пріоритетом забезпечення споживачів якісними послугами відповідно до встановлених норм і правил, зокрема послугами по технічній інвентаризації нерухомого майна.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованого розміру плати за послуги, які надаються комунальним підприємством «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів господарювання та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» в частині реалізації повноважень облдержадміністрації щодо регулювання цін (тарифів);

- приведення тарифів у відповідність до змін внесених у Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;

- встановлення економічно обгрунтованих тарифів;

- стабільна беззбиткова робота комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради;

- покращення умов праці та підвищення рівня якості послуг, що надаються;

- збільшення пропускної можливості за рахунок вдосконалення технічної бази підприємства;

- збільшення надходжень до бюджету від сплачених підприємством податків та соціальних платежів;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

Реалізація мети передбачає встановлення економічно обгрунтованого тарифу на послуги комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та надання якісних послуг з технічної інвентаризації нерухомого майна.

Строк виконання заходів з відстеження

25.07.2013 по 26.07.2013

Тип відстеження

Базове.

Метод одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувався статистичний метод.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті облдержадміністрації в Інтернеті.

В ході обговорення зауважень та пропозицій не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних послуг по технічній інвентаризації нерухомого майна споживачами;

Даним регуляторним актом запроваджено тарифи на інвентаризацію нерухомого майна за одну норму часу для населення – 45,71 грн (з урахуванням ПДВ), для інших споживачів – 48,42 грн (з урахуванням ПДВ), що здійснюються комунальним підприємством «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради. Встановлення нових тарифів на послуги технічної інвентаризації дозволить стабілізувати фінансово-господарську діяльність підприємства, що в свою чергу, надасть можливість підприємству одержати прибуток, за рахунок чого буде можливо здійснювати вкладання коштів в розвиток підприємства, поліпшення якості та кількості послуг, що надаються.

Кількісні та якісні значення показників результативності

Показниками результативності розпорядження є стабільна, беззбиткова робота комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, зростання обсягів послуг, що надаються, збільшення надходжень до бюджету, надання якісних послуг та отримання прибутку.

Надання послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна - основний вид діяльності комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Фактична середня основна заробітна плата за 1 квартал 2013 року становила 2618,00 грн. В проектних тарифах закладено середню основну заробітну плату 2807,00 грн відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» та згідно Галузевої угоди між Міністерством з питань житлового-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2010-2012 роки, зі змінами та доповненнями.

При проведенні відстеження результативності регуляторного акта зазначений рівень заробітної плати вважатиметься базовим з урахуванням змін рівня мінімальної заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, передбачених Галузевою угодою.

В даний час, підприємство працює на загальній системі обліку і звітності і є платником податку на прибуток на загальних підставах – 21%, а також згідно рішення Чернігівської обласної ради відраховується частина прибутку в розмірі 15% до обласного бюджету. Підприємство є платником ПДВ.

Прогнозне значення показників результативності регуляторного акта.

Заплановано надходжень до Державного, місцевого
бюджетів в розрахунку на 2013 рік

Отримання прибутку, тис. грн

Податок на прибуток, тис.грн

ПДВ,
тис.грн

 

35

30

450


Показник

Надходження до місцевого та обласного бюджету

Надходження до Державного бюджету

Кількість зайнятих

одиниці виміру

тис. грн

тис. грн

осіб

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

30

450

43

Повторне значення (при повторному відстеженні результативності  через 1-2 роки з дня набрання чинності)

40

480

43

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності  один раз на кожні  три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження)

50

630

43


Кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюється дія акта.

Дія регуляторного акта поширюється на комунальне підприємство «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та суб'єктів господарювання (2012 рік – 4528 суб’єктів, на 2013 рік прогнозується 5207 суб’єктів) і населення м. Чернігова, Менського, Ріпкинського, Щорського та Куликівського районів (2012 рік – 11645 чол. на 2013 рік прогнозується - 11645 чол.), які є споживачами послуг цього підприємства.

Середній розмір послуг які надає комунальне підприємство «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

Середній розмір послуг з проведення технічної інвентаризації нерухомого майна комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради становив за 2012 рік - 228,00 грн (з ПДВ), на 2013 рік з урахуванням підвищення прогнозується - 278,00 грн ( з ПДВ).

Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови обласної державної адміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Чернігівську обласну раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови обласної державної адміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www.cg.gov.ua) в розділах «Регуляторна діяльність» або «Поточна діяльність», «Розпорядження голови ОДА».

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта.

Скарги від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб пов’язаними з виконанням вимог акта не надходило.

Підприємство має забезпечити обов'язкове ведення кількісного обліку прийнятих замовлень на виконання робіт з інвентаризації, в тому числі окремий облік за терміновими замовленнями.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства та за результатами перевірок інформації контролюючих органів (за наявності).

Повторне відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснено не пізніше, двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння базового та повторного відстеження.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року) та кожні наступні 3 роки.


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

25.07.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 липня 2013 року № 295 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Чернігівською міською лікарнею № 2 Чернігівської міської ради».

Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації 17 липня 2013 року № 295 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Чернігівською міською лікарнею № 2 Чернігівської міської ради» підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами і доповненнями), від 17 вересня 1996 року № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» (зі змінами і доповненнями), наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 31 січня 2013 року № 65/80 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2013 року за № 308/22840, Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 року за № 846/14113 (зі змінами і доповненнями), Міністерства охорони здоров’я України від 20 жовтня 1999 року № 252 «Про затвердження Порядку видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 листопада 1999 року за № 768/4061 (зі змінами і доповненнями) та розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за № 14/599 (зі змінами і доповненнями).

Регульовані тарифи торкаються тільки тих медичних послуг, що надаються державними і комунальними медичними закладами.

Для недержавного сектору охорони здоров'я, в сучасних економічних умовах, що склалися в Україні в цілому та конкретно по Чернігівській області, характерні великі коливання цін на медичні послуги, як в різних медичних закладах, центрах, так і їх розходження з офіційними статистичними даними. Різниця в тарифах на однакові медичні послуги становить від 30% до 60%.

Головна ціль даного регуляторного акта – надання якісних послуг з медичного обстеження за економічно обґрунтованими тарифами фізичним та юридичним особам, а також:

- використання повноважень обласної державної адміністрації щодо недопущення необґрунтованого зростання вартості медичних послуг;

- залучення альтернативних та дозволених законодавством джерел фінансування лікувального закладу.

В умовах конкуренції з недержавним сектором охорони здоров'я, державні лікувально-профілактичні заклади мають використовувати найновітніші світові досягнення медичної науки і практики для успішного вирішення проблем діагностики, профілактики та лікування виявлених захворювань. Крім того є необхідність своєчасного проведення підвищення кваліфікації персоналу, поліпшення необхідного рівня матеріально-технічного забезпечення та інших показників, які гарантують надання якісної допомоги населенню м. Чернігова та усім бажаючим отримати послуги. Виконання цих завдань можливе лише за умови наявності необхідних коштів, одним з джерел їх надходження є платні медичні послуги.

Строк виконання заходів з відстеження

з 24 липня 2013 року по 25 липня 2013 року

Тип відстеження

Базове

Методи одержання результатів відстеження

Для проведення базового відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта, забезпечено оприлюднення проекту розпорядження та аналізу регуляторного впливу на офіційному сайті обласної державної адміністрації в Інтернеті в рубриці - «Регуляторна діяльність» на сторінці – «Проекти регуляторних актів» (http://cg.gov.ua/index.php?id=2023&tp=1&pg=single_page.php). В ході обговорення пропозицій та зауважень до проекту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу від суб’єктів господарювання та громадян не надходило.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Серед показників результативності впровадження регуляторного акта є:

- отримання своєчасних та якісних медичних послуг;

- збільшення кількості осіб, бажаючих отримати медичні послуги;

- надходження до бюджетів всіх рівнів.

Прийняття цього регуляторного акта дозволить лікарні залучити для розвитку додаткові кошти і поліпшити матеріально - технічну базу, що дає можливість обладнати лікарню сучасним обладнанням, інструментами, своєчасно проводити поточний ремонт приміщень.

Наслідком дії регуляторного акта є встановлення оптимального рівня тарифів на платні медичні послуги, впровадження нових сучасних технологій діагностики і лікування збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів та інше.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основними показниками результативності дії регуляторного акта є стабільне функціонування та достатнє фінансування лікарні для забезпечення населення якісними медичними послугами за економічно обґрунтованими тарифами. Дія регуляторного акта поширюється на Чернігівську міську лікарню № 2 Чернігівської міської ради, фізичних осіб, суб’єктів господарювання незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, які є користувачами зазначених медичних послуг.

Кількісні показники результативності акта також є:

Надходження до державного та місцевого бюджетів, кількість суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб, на які поширюватиметься дія акта наведені в таблиці 1:

Таблиця 1

Показник

Надходження до місцевого бюджету

Надходження до спеціальних фондів

Кількість осіб, на які поширюється дія акта

Кількість суб’єктів господарю-вання

Одиниці виміру

тис. грн

Тис. грн

осіб

одиниць

Базове значення
(визначається при базовому відстеженні результативності)

25,1

6,0

6937

40

Повторне значення
(при повторному відстеженні результативності через 1-2 роки з дня набрання чинності)

27,6

6,6

7630

45

Періодичне значення
(при періодичному відстеженні результативності через 3 роки з дня виконання заходів повторного відстеження)

37,7

9,0

8100

48


Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат не передбачених законодавством України.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб про розпорядження голови облдержадміністрації буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації та доведенням до відома через Чернігівську міську раду.

Крім того зі змістом розпорядження голови обласної державної адміністрації можна ознайомитися на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (www. cg.gov.ua).

Відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься шляхом аналізу фінансово-господарської діяльності закладу, інформацій державних органів, на які покладено контролюючі функції, за результатами проведених перевірок (за наявності).

Проведення повторного відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватись не пізніше двох років після набрання чинності регуляторного акта (ІІІ квартал 2015 року), за результатами якого можливо здійснити порівняння показників базового та повторного відстеження. У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін.

Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності цього акта (ІІІ квартал 2018 року та кожні наступні 3 роки).


Заступник голови обласної
державної адміністрації
О.М. Шанойло

26.06.2013

Звіт про відстеження результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 25 червня 2008 року № 227 «Про торговельну надбавку на вугілля, що реалізується ПП «Олефіренко С.В.», м. Бахмач», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 03 липня 2008 року за № 26/687.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта:

Метою розроблення даного розпорядження є реалізація наданих обласній державній адміністрації повноважень щодо встановлення нормативу торговельної надбавки на вугілля, а саме на виконання, постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями) та розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення» (із змінами і доповненнями) і спрямоване на реалізацію державної політики ціноутворення на паливно-енергетичному ринку, сприяння безперебійному забезпеченню населення соціально важливими видами палива, недопущення дестабілізації на паливно-енергетичному ринку області.

4. Строк виконання заходів з відстеження

21.06.2013-26.06.2013.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних:

Департаментом економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації направлено лист ПП «Олефіренко С.В.» стосовно надання інформації щодо діяльності з реалізації вугілля, в тому числі для населення. Згідно даних ПП «Олефіренко С.В.» підприємець не реалізовує вугілля населенню у зв’язку з припиненням даного виду діяльності.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта:

За даними ПП «Олефіренко С.В.», м. Бахмач вугілля для побутових потреб населенню не реалізовувалось.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта щодо торговельної надбавки на вугілля, що відпускається населенню для побутових потреб ПП «Олефіренко С.В.», м. Бахмач не проводилось у зв’язку з тим що, ПП «Олефіренко С.В.» припинив діяльність з реалізації вугілля населенню.

У зв’язку з припиненням діяльності ПП «Олефіренко С.В.» з реалізації вугілля населенню для побутових потреб є доцільним визнати даний регуляторний акт таким, що втратив чинність.


Перший заступник голови обласної
державної адміністрації
М.І. Стрілець

12.06.2013

Звіт про періодичне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31.05.2008 № 199 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 3 червня 2008 року за № 21/682.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департаменти економічного та агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Розпорядження прийняте у відповідності до повноважень, наданих обласній державній адміністрації згідно постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями), від 13 лютого 2008 року № 55 «Про заходи щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку зерна та продуктів його переробки у 2007/08 маркетинговому році», від 26 березня 2008 року № 276 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», з метою:

- упорядкування і приведення розпоряджень голови обласної державної адміністрації у відповідність до вимог чинного законодавства;

- стабілізації ситуації на споживчому ринку;

- недопущення необґрунтованого зростання цін на основні продовольчі товари;

- забезпечення доступу до цих товарів всім верствам населення незалежно від рівня їх грошових доходів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

29 травня 2013 року – 12 червня 2013 року.

5. Тип відстеження

Періодичне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення періодичного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження (при здійсненні аналізу були використані дані моніторингу середніх роздрібних цін та середніх рівнів торговельних надбавок в області та по Україні, який проводиться Сектором в Чернігівській області Державної інспекції України з контролю за цінами, дані органів статистики про рівень інфляції та індексів споживчих цін на продовольчі товари), використана існуюча законодавча та нормативно-правова база у сфері ціноутворення, здійснено порівняльний аналіз.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом порівняльного аналізу таких даних: інформації органів статистики про рівень інфляції та індексів цін, моніторингу цін на соціально значущі товари; моніторингу цін на основні продовольчі товари, який проводиться спеціалістами відділу кон’юнктури ринків та ціноутворення Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації; моніторингу цін Держцінінспекції України; інших даних органів виконавчої влади з питань діяльності суб’єктів господарювання та положень чинних нормативно-правових актів.

На виконання змін та доповнень, внесених до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями), за умови розширення повноважень щодо регулювання цін до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 31 травня 2008 року № 199 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 3 червня 2008 року за № 21/682, вносились зміни та доповнення розпорядженнями голови обласної державної адміністрації від 20 січня 2009 року № 10 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 31 травня 2008 року № 199», зареєстрованим в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 05 лютого 2009 року за № 3/732, від 20 квітня 2011 року № 142 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстрованим в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 22 квітня 2011 року за № 15/841, та від 11 листопада 2011 року № 386 «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 31.05.2008 № 199», зареєстрованим в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 07 грудня 2011 року за № 71/897.

З метою врегулювання проблемних питань, враховуючи регуляторний вплив зазначених розпоряджень на суб’єктів господарювання, з метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень, а також забезпечення балансу інтересів усіх зацікавлених сторін при підготовці цих проектів було забезпечено їх оприлюднення та аналізи їх регуляторних впливів в Інтернеті на офіційному сайті обласної державної адміністрації.

У процесі обговорення суб’єкти господарювання виклали своє бачення оптимального поєднання інтересів усіх зацікавлених сторін, зокрема стосовно предмету та розміру державного регулювання. Проекти розпоряджень були доопрацьовані з урахуванням наданих пропозицій.

У зв’язку з цим, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 31 травня 2008 року № 199 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації» (із змінами і доповненнями) зменшується вірогідність порушень його вимог суб’єктами господарювання, що у підсумку сприяє досягненню мети державного регулювання, збереженню помірного рівня граничних торговельних надбавок, стримуванню інфляційних процесів та дає змогу населенню області і в подальшому заощаджувати на придбанні основних продовольчих товарів.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Політика ціноутворення спрямована на забезпечення:

- рівних економічних умов і стимулів для розвитку всіх форм власності, економічної самостійності підприємств, організацій і адміністративно-територіальних регіонів України;

- соціальних гарантій, у першу чергу, для низькооплачуваних і малозабезпечених громадян;

- створення необхідних економічних гарантій для виробників тощо.

Необхідність прийняття розпорядження щодо встановлення граничних рівнів торговельних надбавок на окремі види продуктів харчування виникла у зв’язку з нестабільною ціновою ситуацією на продовольчому ринку, з метою зниження цін на продукти харчування в області та посилення контролю за рівнем торговельних надбавок.

Даним розпорядженням встановлені обмеження граничних рівнів:

- рентабельності виробництва борошна, хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків в розмірі 5% та хліба вагою більш як 500 грамів простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів – 10%;

- торговельних надбавок до оптової ціни виробника (митної вартості), незалежно від кількості перепродажів, що передують реалізації кінцевому споживачу в межах 10-15 %%;

- декларується зміна оптово-відпускних цін за визначеним Урядом переліком продовольчих товарів.

З моменту набрання чинності даного розпорядження, у зв’язку із забезпеченням стабільної цінової ситуації на ринку хліба, жодне з базових хлібопекарських підприємств не застосовувало граничного рівня рентабельності виробництва хліба масових сортів. Максимальний розмір рентабельності, який був застосований це 5,43 % (ІІІ кв. 2009). Більшість з видів хліба масового вжитку впродовж зазначеного періоду залишаються збитковими. Аналогічна ситуація і з хлібами для діабетиків. Граничний рівень рентабельності жодне підприємство не застосовує. Максимальний розмір – навіть не досягає 1,0 %. Борошномельні підприємства, у зв’язку з недопущенням підвищення цін на борошно, і, як наслідок, на хліба масового вжитку, не застосовують граничного рівня рентабельності виробництва борошна. Максимальний розмір був зафіксований у ІІІ кв. 2012 року 4,1 % на борошно житнє обдирне.


Порівняльний аналіз середніх торговельних надбавок на окремі види продуктів харчування

№ з/п

Назва товару

Од. вим.

Середня торговельна надбавка / граничний рівень згідно з розпорядженням,
%, станом на

+/- відсоткових пунктів, 31.05.2013 до 30.05.2010

30.05.2010

31.05.2013

1

Хліб житньо-пшеничний

кг

7,4

8,6

+1,2

2

Хліб з борошна пшеничного І/ґ

кг

7,3

-

-

3

Хліб з борошна пшеничного в/ґ

кг

9,6

9,4

-0,2

4

Борошно пшеничне в/ґ

кг

11,7

10,9

-0,8

5

Вермішель

кг

12,2

9,8

-2,4

6

Крупа манна

кг

13,3

10,4

-2,9

7

Крупа гречана

кг

10,0

8,5

-1,5

8

Рис

кг

12,9

9,3

-3,6

9

Цукор

кг

8,6

8,3

-0,3

10

Олія соняшникова

л

12,6

11,6

-1,0

11

Молоко

л

11,8

11,6

-0,2

12

Сметана

кг

11,8

12,7

+0,9

13

Масло вершкове

кг

12,2

12,8

+0,6

14

Сир кисломолочний

кг

8,7

18,0

+9,3

15

Ковбаси варені І/ґ

кг

12,6

9,9

-2,7

16

Яловичина

кг

9,4

-

-

17

М’ясо птиці (кури)

кг

13,2

11,1

-2,1

18

Яйця курячі

дес.

13,0

7,4

-5,6


За період дії розпорядження (при дослідженні цінових процесів на підприємствах торгівлі та споживчих ринках Чернігівської області) спостерігалось зниження середніх рівнів торговельних надбавок з 30.05.2010 по 31.05.2013 від 0,2 % до 5,6 % на більшість продуктів харчування, моніторинг цін на які проводиться. Однак, середні рівні роздрібних цін зросли за рахунок збільшення оптово-відпускних цін виробників основних продовольчих товарів. Динаміка зміни цін в області, за вказаний період, практично відтворює загальнодержавну картину.

Головними показникам результативності даного регуляторного акта є стабільність і прозорість оптових та роздрібних цін на продукти харчування та рівнів торговельних надбавок на них, досягнення збалансованості системи цін. Його реалізація не потребувала додаткових витрат із бюджету. Дія акту поширюється на всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на продовольчому ринку області, незалежно від організаційно-правової форми і форм власності.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Державна цінова політика є складовою частиною загальної економічної і соціальної політики України, вона ґрунтується на принципах сучасного розвитку ринкових відносин та проводиться Кабінетом Міністрів України певною мірою через їх регулювання. Кабінет Міністрів України визначає перелік товарів, робіт і послуг на які запроваджується державне регулювання цін (тарифів) та повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання, встановлення цін (тарифів).

Дія розпорядження спрямована на посилення впливу обласної державної адміністрації на процес формування цін на регульовані види продукції.

Результатом його впровадження є забезпечення:

- обґрунтованості і стабільності цін;

- прозорості і гласності ціноутворення на ринку продовольчих товарів;

- доступності придбання малозабезпеченими верствами населення продуктів харчування масового вжитку;

- соціального захисту населення від необґрунтованого зростання цін на основні види продуктів харчування;

- зменшення кількості перепродажу продуктів;

- конкуренції у сфері виробництва та реалізації продовольчої продукції.

Досягнення визначених цілей регуляторного акта забезпечується, також, шляхом:

- притягнення до відповідальності, спеціально уповноваженим органом, суб’єктів господарювання за встановлення економічно необґрунтованих цін на основні види продовольчих товарів;

- здійснення нагляду та контролю за дотриманням порядку формування, встановлення та застосування цін на регульовані види продукції.

Дане розпорядження визначає єдиний для всіх суб’єктів господарювання механізм державного регулювання і дозволяє підприємствам-виробникам та торгівлі на продовольчому ринку області визначати ціни, виходячи із економічно обґрунтованих витрат, з урахуванням граничних рівнів рентабельності та торговельних надбавок. Дозволяє забезпечувати населення основними продовольчими товарами за доступним, економічно обґрунтованим рівнем цін, упередження та припинення порушень у сфері ціноутворення, недопущення фактів неправомірного завищення рентабельності та отримання надприбутків, а також створювати прозорі умови функціонування споживчого ринку області та економічні гарантії для всіх суб’єктів підприємницької діяльності і споживачів.

Встановлення граничних торговельних надбавок дозволяє скорочувати кількість посередників при проходженні товару від виробника до споживача, тим самим спонукаючи торговельні підприємства співпрацювати безпосередньо з виробниками продуктів харчування, що має позитивний вплив на оптимізацію товарозабезпечення підприємств торгівлі та зменшення непродуктивних витрат.

Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. Періодичне відстеження планується здійснювати один раз на три роки з дня виконання заходів повторного відстеження результативності даного акта.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

28.05.2013

Звіт про відстеження результативності
регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 05 травня 2011 року № 157 «Про граничні розміри плати за послуги ТОВ «РМК-Росток», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 30 травня 2011 року за № 16/842.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Метою розроблення даного розпорядження є реалізація наданих облдержадміністрації повноважень щодо встановлення граничних розмірів плати за послуги, що надаються ринком з продажу продовольчих та непродовольчих товарів, а саме на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» зі змінами та доповненнями, розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення» зі змінами і доповненнями і спрямоване на упорядкування та приведення плати за послуги ринка у відповідність до витрат з їх надання та недопущення надмірного та необґрунтованого підвищення плати за ці послуги.

Головна ціль даного регуляторного акта – встановлення оптимальних тарифів за торгові місця за видами продукції і товарів, а також затвердження плати за послуги ТОВ «РМК-Росток» на рівні, який забезпечить повне відшкодування витрат, беззбиткове функціонування, допоможе розв’язати проблему надання якісних послуг та буде прийнятним для суб’єктів, що здійснюють свою діяльність на території ринку.

Слід зазначити, що в умовах ринкової економіки, кожне підприємство прагне встановити оптимальний рівень плати за послуги. Так, суб’єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність на території ринку, здебільшого мають свою торговельну мережу, розміщену на інших ринках міста, що дозволяє їм обирати кращі умови для своєї діяльності, а також дає змогу покупцям обирати більш якісні та зручні послуги.

При завищених рівнях плати послуги не будуть користуватись попитом, продавці будуть шукати інші місця реалізації продукції на стихійних ринках або у конкурентів.

Прийняття запропонованих тарифів дає можливість забезпечити збереження робочих місць як складової соціального захисту населення, допомагає розв’язати проблему надання якісних послуг та збільшити відрахування до бюджетів різних рівнів.

4. Строк виконання заходів з відстеження

23 травня 2013 року – 27 травня 2013 року

5. Тип відстеження

Повторне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність, дані результатів діяльності за 2011, 2012 роки та 1 квартал 2013 року ТОВ «РМК -Росток».

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Показником результативності є державне регулювання шляхом запровадження граничного розміру плати за послуги, які надає ТОВ «РМК-Росток» і цим самим не дає можливості безпідставного зростання вартості цих послуг, що, як наслідок, призупиняє зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари.

Встановлені оптимальні тарифи за торгові місця за видами продукції і товарів забезпечують надання якісних послуг, покращення матеріально-технічного стану підприємства, своєчасність розрахунків з бюджетами різних рівнів та сторонніми організаціями за надані послуги.


Найменування

2011 рік

2012 рік

1 квартал
2013 року

Обсяг доходу від наданих
послуг, тис. грн (без ПДВ)

541,5

821,9

108,4

Собівартість наданих послуг (без ПДВ)

496,4

756,8

99,9

Надходження до
бюджету, тис. грн

412,9

224,4

57,1

Прибуток, тис. грн

45,1

65,1

8,5

Рентабельність,%

9,0

8,6

8,5


За час дії регуляторного акта були проведені значні роботи щодо поліпшення благоустрою території, забезпечення належного санітарно-гігієнічного стану, підвищення якості обслуговування суб’єктів господарювання та відвідувачів ринку:

- встановлено 19 додаткових торгових місць з металопрофілю для суб’єктів господарювання;

- проведено ямковий ремонт асфальтного та твердого покриття;

- додатково підключено до електромереж 35 торгових місць;

- на території ринку встановлено відеофіксування;

- розпочато будівництво дороги у 2012 році для додаткового виїзду на вулицю Щорса;

- проведено освітлення на території оптового ринку.

Керівництвом ТОВ «РМК-Росток» вживаються заходи по залученню до співпраці місцевих виробників, що призвело до зниження цін на сільськогосподарську продукцію на 15-20%. Налагоджено співпрацю з підприємцями Чернівців, Запоріжжя та інших регіонів з продажу фруктів та овочів.

Діюча плата за послуги ТОВ «РМК-Росток» з продажу продовольчих та непродовольчих товарів відповідає граничним рівням, встановленим даним розпорядженням.

Скарг від суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб за час дії регуляторного акта не надходило.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним від запровадження розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 05 травня 2011 року №157 «Про граничні розміри плати за послуги ТОВ «РМК-Росток», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 30 травня 2011 року за № 16/842 маємо позитивний вплив, а саме: забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації на послуги, що надаються ринками з продажу продовольчих та непродовольчих товарів.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

29.04.2013

Звіт про періодичне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта – розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14.04.2008 № 141 «Про норматив рентабельності на дрова для населення», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25.04.2008 за № 13/674.

2. Виконавець заходів з періодичного відстеження – Департамент економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта:

• Реалізація державної політики ціноутворення на ринку палива, що реалізується населенню.

• Забезпечення населення області таким соціально важливим видом палива як дрова.

• Недопущення дестабілізації на внутрішньообласному ринку палива.

• Соціальний захист населення від необгрунтованого підвищення цін на паливо, забезпечення доступності придбання дров малозабезпеченим верствам населення.

4. Строк виконання заходів з відстеження – 10.04.2013-29.04.2013.

5. Тип відстеження – періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження – статистичний метод.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних:

Відстеження результативності цього регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу статистичної звітності, а також звітності підприємств, які відпускають дрова населенню для побутових потреб.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта:

Встановлення нормативу рентабельності на дрова на рівні не вище 5 відсотків сприяє стримуванню цін в області на такий соціальний вид палива для населення як дрова, забезпеченню рівних умов для учасників ринку.

Рентабельність реалізації дров паливних для населення по лісгоспах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства в середньому склала за 2010 рік 0,8 %, 2011 рік – 1,2 %, 2012 рік – 0,8 %, за І квартал 2013 року – 1,0 %.

Реалізація дров паливних також слугувала поповненню державного та місцевого бюджету:


Реалізація дров паливних для населення

2010

2011

2012

І кв. 2013

тис. м3

млн грн

тис. м3

млн грн

тис. м3

млн грн

тис. м3

млн грн

95,7

3,1

88,3

5,4

102,8

6,9

20,5

1,4


Сплата податків
млн грн

 

2010

2011

2012

І кв. 2013

до державного бюджету

26,9

31,1

29,5

8,6

до місцевого бюджету

12,6

17,3

19,7

5,7


9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

Впровадження даного регуляторного акта позитивно впливає на цінову ситуацію на паливному ринку, сприяє захисту малозабезпечених верств населення від необгрунтованого підвищення цін на дрова, доступності їх придбання, можливості отримання пільг і субсидій.

Враховуючи вищевикладене, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14.04.2008 № 141 «Про норматив рентабельності на дрова для населення», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 25.04.2008 за № 13/674, вважаємо за необхідне залишити без змін. Зазначений регуляторний акт не має визначеного строку дії. Періодичні відстеження планується здійснювати раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з періодичного відстеження результативності цього акта (наступне – 29.04.2016).

У разі виникнення ситуації, коли встановлений норматив рентабельності стане економічно необґрунтованим, будуть внесені відповідні зміни.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

26.04.2013

Звіт про повторне відстеження
результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20 квітня 2011 року № 142 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстроване в Головному управлінню юстиції у Чернігівській області 22 квітня 2011 року за № 15/841.

2. Виконавець заходів з відстеження

Департаменти економічного та агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

3. Цілі прийняття акта

Розпорядження прийняте з метою стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку області, упорядкування і приведення розпоряджень голови обласної державної адміністрації у відповідність до вимог чинного законодавства, недопущення необґрунтованого зростання цін на основні продовольчі товари, забезпечення доступу до цих товарів всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів, а також створення прозорих умов при встановленні виробниками та реалізаторами оптово-відпускних цін на свою продукцію.

Дане розпорядження прийняте на виконання постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (із змінами і доповненнями) та від 09 лютого 2011 року № 168 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань ціноутворення на окремі види продовольчих товарів».

Даний метод державного регулювання цін на конкретний перелік продовольчих товарів, шляхом декларування їх зміни передбачає індивідуальний підхід до кожного виробника з урахуванням конкретних умов виробництва певного виду товару та фінансового стану підприємства. Це покладає взаємну відповідальність на господарюючих суб’єктів та органи державної влади за наслідки проведення цінової політики в регіоні, що сприяє поглибленню взаєморозуміння між ними.

Запровадження даного розпорядження забезпечує ефективний контроль за дотриманням державної дисципліни цін відповідно до його вимог. Завдяки декларуванню зміни оптово-відпускних цін на відповідний перелік продовольства органи влади мають вичерпну інформацію щодо причин зміни цін, а отже можливість оперативно впливати на процеси функціонування регіонального споживчого ринку, вживати заходів по недопущенню погіршення соціально-економічної ситуації в регіоні.

4. Строк виконання заходів з відстеження

29 березня 2013 року – 26 квітня 2013 року.

5. Тип відстеження

Повторне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність підприємств, дані суб’єктів господарювання щодо їх господарської діяльності, а також результати моніторингових досліджень контролюючих органів.

За період дії регуляторного акта, з 28 квітня 2011 року по 29 березня 2013 року, зауважень та пропозицій не надходило.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності

Державна цінова політика є складовою частиною загальної економічної і соціальної політики України, вона ґрунтується на принципах сучасного розвитку ринкових відносин та проводиться Кабінетом Міністрів України певною мірою через їх регулювання. Кабінет Міністрів України визначає перелік товарів, робіт і послуг, на які запроваджується державне регулювання цін (тарифів) та повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання, встановлення цін (тарифів).

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (зі змінами та доповненнями) проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20 квітня 2011 року № 142 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстрованого в Головному управлінню юстиції у Чернігівській області 22 квітня 2011 року за № 15/841, яким встановлено, що результатом впровадження даного розпорядження голови обласної державної адміністрації є:

- захист малозабезпечених верств населення від необґрунтованого підвищення цін та перебоїв у забезпеченні споживчого ринку продуктами харчування першої необхідності;

- забезпечення конкуренції у сфері виробництва та реалізації продовольчої продукції.

Виконання вимог регуляторного акта не потребує від суб’єктів господарювання, на яких він поширюється, додаткових витрат, не передбачених законодавством України. Нагляд за дотриманням вимог розпорядження також не потребує створення додаткових систем контролю. Відстеження його дії здійснюється за результатами постійного моніторингу цін, який проводиться органами виконавчої влади, органами держстатистики та Держцінінспекції України.

Даним розпорядженням внесені зміни до розпоряджень голови обласної державної адміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Головному управлінню юстиції у Чернігівській області 30 травня 2006 року за № 14/599, та від 31 травня 2008 року № 199 «Про внесення змін до деяких розпоряджень голови облдержадміністрації», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 03 червня 2008 року № 21/682, а саме:

- встановлено граничний рівень рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини, в розмірі 10 %;

- внесено зміни до переліку соціально важливих продовольчих товарів, на які поширюється державне регулювання, шляхом декларування зміни оптово-відпускних цін (перелік викладено в редакції «борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у поліетиленову плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотків, яйця курячі, цукор білий кристалічний, олію соняшникову»);

- уточнено визначення позиції «м’ясо птиці», на яке поширюється державне регулювання шляхом встановлення граничних рівнів торговельних надбавок – «м’ясо птиці (тушка)».

Зазначений розмір рентабельності дозволяє суб’єктам господарювання здійснювати прибуткову діяльність з пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, водночас забезпечуючи населенню помірний рівень цін на них.

У період з 28 квітня 2011 року по 01 квітня 2013 року рентабельність пакування (фасування) продовольчих товарів, без урахування вартості сировини, на ТОВ «Маріца» становила 4 %.

Враховуючи специфіку даного механізму регулювання цін – декларування зміни оптово-відпускних цін позитивно впливає на фінансово-економічні результати діяльності суб’єктів господарювання – підприємств переробних галузей, оскільки у разі доведення обґрунтованості зростання власних витрат на виробництво продукції вони отримують дозвіл на підвищення цін.

У період з 28 квітня 2011 року по 01 квітня 2013 року погоджено 11 та 57 декларацій зміни оптово-відпускних цін суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва продовольчих товарів та їх реалізації відповідно.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Цілями державного регулювання є забезпечення обґрунтованості і стабільності цін, прозорості і гласності ціноутворення на ринку продовольчих товарів, соціальний захист населення від необґрунтованого підвищення цін, забезпечення доступності придбання продуктів харчування масового вжитку (соціально значимих) малозабезпеченими верствами населення. Від впровадження даного розпорядження маємо позитивний вплив на цінову ситуацію на споживчому ринку, зменшення соціальної напруги, захист малозабезпечених верств населення від необґрунтованого підвищення цін на продукти харчування першої необхідності.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

22.03.2013

Звіт
про повторне відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №57 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Сосницькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 13/839.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку, управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №57 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Сосницькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 13/839, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», зі змінами та доповненнями, від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», зі змінами та доповненнями, розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за №14/599, зі змінами та доповненнями.

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації ортопедичних стоматологічних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 01 березня 2013 року по 22 березня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №57 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Сосницькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 13/839, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з березня 2011 року по лютий 2013 року (включно) було надано платних ортопедичних стоматологічних послуг населенню на загальну суму 88,4 тис.грн.

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2009 рік та середня заробітна плата за 2010 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок) медичних працівників на 30,0%, в тому числі лікарів – на 36,8%, середнього медперсоналу – на 29,3%, молодшого – на 22,1%;

- відбулося встановлення з 01.01.2010 року надбавки за вислугу років медичним працівникам в розмірі від 10% до 30%, в залежності від стажу роботи;

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 №524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та енергоносіїв: електроенергії на 45,4%, водопостачання 26,1%, водовідведення 39,9%, газопостачання на 51,1% тощо.

Згідно планових показників результативності регуляторного акта при повторному відстеженні передбачалось, що кількість осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта становитиме 105 осіб, фактичний показник становив 139 осіб.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 40,6%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №57 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Сосницькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 13/839 маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних стоматологічних послуг.

За даними Сосницької центральної районної лікарні підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх розміру.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

22.03.2013

Звіт
про повторне відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №56 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом Семенівська центральна районна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 12/838.

Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку, управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №56 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом Семенівська центральна районна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 12/838, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», зі змінами та доповненнями, від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», зі змінами та доповненнями, розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за №14/599, зі змінами та доповненнями.

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації ортопедичних стоматологічних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 25 лютого 2013 року по 22 березня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №56 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом Семенівська центральна районна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 12/838, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з березня 2011 року по лютий 2013 року (включно) було надано платних ортопедичних стоматологічних послуг населенню на загальну суму 280,3 тис.грн.

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2009 рік та середня заробітна плата за 2010 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулося підвищення посадових окладів (тарифних ставок) медичних працівників на 30,0%, в тому числі лікарів – на 36,8%, середнього медперсоналу – на 29,3%, молодшого – на 22,1%;

- відбулося встановлення з 01 січня 2010 року надбавки за вислугу років медичним працівникам в розмірі від 10% до 30%, в залежності від стажу роботи;

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року №524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та енергоносіїв: електроенергії на 45,4%, водопостачання 26,1%, водовідведення 39,9%, газопостачання на 51,1% тощо.

Згідно планових показників результативності регуляторного акта при повторному відстеженні передбачалось, що кількість осіб, на яких поширюватиметься дія регуляторного акта становитиме 306 осіб, фактичний показник становив 400 осіб. Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 34,5%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21 лютого 2011 року №56 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються комунальним лікувально-профілактичним закладом Семенівська центральна районна лікарня», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 18 березня 2011 року за № 12/838 маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних стоматологічних послуг.

За даними Семенівської центральної районної лікарні підвищення у 2011-2013 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх розміру.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

06.03.2013

Звіт
про повторне відстеження результативності регуляторного акта

1. Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16 лютого 2011 року №48 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 10 березня 2011 року за № 10/836.

2. Назва виконавця заходів з відстеження

Департамент економічного розвитку обласної державної адміністрації.

3. Ціні прийняття акта

Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 16 лютого 2011 року №48 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний» підготовлено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», із змінами і доповненнями.

Проблема, яку планувалось розв’язати з прийняттям даного розпорядження, полягає у встановленні економічно обґрунтованих граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний», та у забезпеченні беззбиткової фінансово-господарської діяльності підприємства.

Метою цього регуляторного акта є врегулювання інтересів влади, суб’єктів підприємницької діяльності та населення, а саме:

- виконання постанови Кабінету Міністрів України №1548 в частині реалізації повноважень облдержадміністрації по регулюванню цін (тарифів);

- встановлення економічно обґрунтованої націнки на продукцію громадського харчування;

- недопущення необґрунтованого зростання цін на продукцію громадського харчування;

- стабільна, беззбиткова робота підприємства громадського харчування;

- якісне надання послуг громадського харчувння;

- отримання додаткових коштів на оновлення та реконструкцію основних фондів підприємства.

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 22.02.2013 – до 06.03.2013

5. Тип відстеження

Повторне.

6. Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

При здійсненні аналізу була використана статистична звітність комунального підприємства Прилуцької міської ради комбінату шкільного харчування «Шкільний».

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Показниками результативності регуляторного акта є встановлення економічно обґрунтованих цін на продукцію громадського харчування, зниження націнок. Даним регуляторним актом запроваджено встановлення на продукцію громадського харчування, що реалізується комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний» граничних розмірів торговельних надбавок (націнок) у відсотках до ціни придбання у розмірі:

- націнка на сировину та продукти для приготування продукції власного виробництва - 50;

- надбавка на покупні товари (готова до споживання продукція галузей харчової промисловості та сільського господарства, яка реалізується підприємством громадського харчування без кулінарної обробки) – 25.

За даними комунального підприємства Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний»:

 

2011 рік

2012 рік

- обсяг товарообороту 

12265,4 тис. грн.            

11919,8 тис. грн

-  обсяг доходу

11816,0 тис. грн

11743,0 тис. грн

- обсяг витрати

11758,0 тис. грн 

12438,0 тис. грн

- чистий прибуток

+ 58,0 тис. грн               

- 695,0 тис. грн

- рентабельність

   0,5 %

       -

- надходження до Державного бюджету

204,7 тис. грн.                

76,4 тис. грн.

- надходження до місцевого бюджету

18,0 тис. грн.

  -

- кількість дітей, що обслуговуються   комбінатом

5490 осіб

5423 осіб

Скарг від отримувачів послуг за час дії регуляторного акту не надходило.

Підвищення у 2012 році рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями щодо рівня мінімальної заробітної плати), підвищення тарифів на комунальні послуги призвело до отримання збитку у фінансово-господарської діяльності комбінату за 2012 рік.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16 лютого 2011 року №48 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах комунальним підприємством Прилуцької міської ради комбінатом шкільного харчування «Шкільний», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 10 березня 2011 року за № 10/836 маємо позитивний вплив - забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, якість надання послуг.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

05.02.2013

Звіт
про відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06 січня 2011 року № 2 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Щорською центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 31 січня 2011 року за №4/830.

Виконавець заходів з відстеження

Головне управління економіки, управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06 січня 2011 року № 2 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Щорською центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 31 січня 2011 року за №4/830 підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», зі змінами та доповненнями, від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», зі змінами та доповненнями, розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за №14/599, (зі змінами та доповненнями).

Цілі прийняття регуляторного акта:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації медичних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 14 січня 2013 року по 05 лютого 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Метод одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови облдержадміністрації від 06 січня 2011 року № 2 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Щорською центральною районною лікарнею», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 31 січня 2011 року за №4/830, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з січня 2011 року по грудень 2012 року (включно) було надано платних послуг з проведення медичних оглядів працівників певних категорій, профілактичних медичних оглядів для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, медичні огляди для отримання посвідчення водія транспортних засобів, профілактичних наркологічних та психіатричних медичних оглядів, профілактичних медичних оглядів окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб на загальну суму 348,7 тис. грн.

Діючі тарифи були затверджені на підставі наданих матеріалів щодо собівартості даних послуг за 2010 рік, виходячи з фактичних видатків закладу за 2009 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулось підвищення середніх посадових окладів: лікарського персоналу на 46,1%, середнього медичного персоналу на 42,1%, молодшого медичного персоналу на 24,1%.

- з 01 січня 2010 року встановлена надбавка за вислугу років медичним працівникам в розмірі від 10% до 30%, в залежності від стажу роботи;

- згідно постанови Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року №524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та інших послуг сторонніх організацій: газопостачання на 34,2%, електроенергії на 38,5%, водопостачання та водовідведення на 56,4% тощо.

Проведені розрахунки показали що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 44,1%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови облдержадміністрації від 06 січня 2011 року № 2 «Про тарифи на платні послуги, що надаються Щорською центральною районною лікарнею», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 31 січня 2011 року за №4/830, маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних послуг.

За даними Щорської центральної районної лікарні підвищення у 2011-2012 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, потребує подальшого перегляду даних тарифів та внесення змін щодо їх рівнів.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

22.01.2013

Звіт
про повторне відстеження результативності регуляторного акта

Вид та назва регуляторного акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 грудня 2010 року №453 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Бахмацькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 січня 2011 року за № 2/828.

Назва виконавця заходів з відстеження

Головне управління економіки, управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Цілі прийняття акта

Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 грудня 2010 року №453 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Бахмацькою центральною районною лікарнею», зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 січня 2011 року за №2/828, підготовлено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)», зі змінами та доповненнями, від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти», зі змінами та доповненнями, розпорядження голови облдержадміністрації від 17 травня 2006 року № 216 «Про ціноутворення», зареєстрованого в Чернігівському обласному управлінні юстиції 30 травня 2006 року за №14/599, зі змінами та доповненнями.

Цілі прийняття:

- встановлення тарифів в економічно обґрунтованому розмірі на ринку реалізації ортопедичних стоматологічних послуг;

- забезпечення доступності послуг для всіх верств населення незалежно від рівня їх грошових доходів;

- захист інтересів споживачів.

Строк виконання заходів з відстеження

з 14 січня 2013 року по 21 січня 2013 року.

Тип відстеження

Повторне

Методи одержання результатів відстеження

Під час проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта був застосований статистичний метод одержання результатів відстеження.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Для проведення повторного відстеження використовувалась статистична звітність закладу, звітність про надходження коштів.

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» проведено аналіз ефективності дії розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 грудня 2010 року №453 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Бахмацькою центральною районною лікарнею », зареєстроване в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 січня 2011 року за № 2/828, яким встановлено наступне.

За період дії розпорядження з січня 2011 року по грудень 2012 року (включно) було надано платних ортопедичних стоматологічних послуг населенню на загальну суму 241,4 тис. грн, зазначені послуги отримала 241 особа (базове значення 420 осіб).

В затверджених тарифах враховані накладні витрати, розраховані на основі фактичних витрат закладу за 2009 рік та середня заробітна плата за 2010 рік. Заробітна плата, яка включена в собівартість платних послуг, розрахована згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05 жовтня 2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (із змінами та доповненнями).

За період дії тарифів зазнали об’єктивних змін основні чинники формування собівартості платних послуг:

- відбулось підвищення середніх посадових окладів: лікарського персоналу на 46,1%, середнього медичного персоналу на 42,1%, молодшого медичного персоналу на 24,1%.

- відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 №524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» медичним працівникам виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки;

- зросла вартість комунальних послуг та інших послуг сторонніх організацій: - електроенергії на 19,8%, теплопостачання на 47,9%, газопостачання на 35,1% тощо.

Проведені розрахунки показали, що зростання вказаних витрат вплинуло на збільшення собівартості послуг в середньому на 32,5%.

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

У зв’язку з вищевикладеним, від запровадження розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 грудня 2010 року №453 «Про тарифи на платні ортопедичні стоматологічні послуги, що надаються Бахмацькою центральною районною лікарнею», зареєстрованого в Головному управлінні юстиції у Чернігівській області 17 січня 2011 року за №2/828 маємо забезпечення дотримання державної дисципліни цін, стабілізацію цінової ситуації, надання якісних медичних стоматологічних послуг.

За даними Бахмацькою центральною районною лікарнею підвищення у 2011-2012 роках рівня мінімальної заробітної плати (приведення заробітної плати у відповідність з Урядовими рішеннями), підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання цін на матеріали та послуги сторонніх організацій, призводить до необхідності перегляду даних тарифів та внесення змін щодо підвищення їх розміру.

В.о. заступника голови
обласної державної адміністрації
Л.П. Подоляк

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода