back

Як працює програма медичних гарантій у Чернігівській області

16-09-2020 | 12:22

У Чернігівській області 75 медичних закладів уклали договори на обслуговування населення за програмою медичних гарантій на суму 1 мільярд 760 мільйонів. Понад 900 мільйонів вже перераховано на рахунки медустанов. Серед лідерів Чернігівщини – Обласна лікарня та Чернігівський медичний центр сучасної онкології. Про це повідомили під час брифінгу Національної служби здоров’я України «Робота Програми медичних гарантій у Північному регіоні: що змінилось за 5 місяців для лікарів та пацієнтів».

Зміни у медицині здійснюються в інтересах пацієнта. Щоб отримати спеціалізовану медичну допомогу безоплатно, пацієнту потрібно мати направлення свого сімейного або лікуючого лікаря. Що ж до екстреної допомоги, то її пацієнту нададуть без направлення чи декларації з лікарем, - нагадала директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Також вона підкреслила, що медичний заклад не має права відмовити у наданні медичної допомоги, якщо у пацієнта є електронне направлення. Якщо пацієнту безпідставно відмовляють у наданні медичної послуги або вимагають гроші за послуги, які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій, це є порушенням договору (між НСЗУ та закладом). У такому разі пацієнт може звернутися до контакт-центру за номером 16-77 або залишити скаргу на сайті НСЗУ.

Директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна озвучила проблемні питання щодо надання медичної допомоги хворим на коронавірус.

Вона наголосила, що важливо чітко дотримуватися клінічного маршруту пацієнта з COVID-19 при госпіталізації до медичних закладів. Адже НСЗУ постійно моніторить завантаженість лікарень. Певні медичні заклади перевантажені такими пацієнтами, водночас інші – з незначною кількістю пацієнтів. Контроль за дотриманням маршрутів – відповідальність місцевої влади, яка у регіонах має раціонально сформувати маршрут таких пацієнтів. Щоб усі ресурси використовувалися рівномірно.

Нагадаємо, що у вересні в області задіяні 11 закладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19: дев’ять лікарень першої хвилі та 2 другої. Загалом 554 ліжкомісця, з них інфекційних – 282, перепрофільованих – 272. В разі необхідності будуть розгорнуті ліжка у інших лікарнях. Крім того, питання забезпечення медичних працівників необхідними засобами захисту на постійному контролі Чернігівської ОДА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації