21-02-2011 13:34

27.08.2015

Діалог миру розпочали з Чернігова

Спілка жінок України разом з Урядом Великої Британії запровадили у нашій країні програму «Миротворення в Україні: жіноче обличчя миру». Ця миротворча програма має на меті започаткувати діалог між жінками-активістами з різних регіонів країни та створити майданчик, де вони зможуть висловити свої побоювання, обмінятися баченнями перспектив, а також обговорити наболілі проблеми. Програма складається із циклу семінарів, що проходитимуть у 16 регіонах України до березня наступного року.

Перша така зустріч у рамках програми відбулась сьогодні, 27 серпня, у Чернігові на базі обласної організації Спілки жінок України та підприємства «Навчально-методичний центр профспілок». У ній взяли участь жінки-громадські діячі, переселенці, волонтери, представники органів виконавчої влади, а також представниці Запорізької, Кіровоградської, Рівненської та Миколаївської областей.

— Одним із найбільш руйнівних наслідків нинішнього конфлікту є те, що він роз’єднав громади та сім’ї по всій країні. Налагодження діалогу — єдина можливість подолати ворожнечу і недовіру між різними елементами українського суспільства. І саме жінки здатні допомогти досягнути цієї мети, — вважає голова Спілки жінок України Леокадія Герасименко.

Привітав учасників семінару на древній Чернігівській землі перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич.

— Обласна державна адміністрація надає всіляку підтримку воїнам, які захищають територіальну цілісність держави, переселенцям з окупованих територій, сім’ям загиблих. Досить велику допомогу у вирішенні цих питань надають 30 волонтерських організацій Чернігівщини. Варто зазначити, що більшість волонтерів саме жінки. Я сподіваюсь, що цей захід сприятиме вирішенню тих проблем, які є сьогодні, — підкреслив Леонід Сахневич.

Протягом двох днів, саме стільки триватиме семінар у Чернігові, учасники заходу обговорять цілу низку актуальних тем. Це, зокрема, роль жінок у розв’язанні конфлікту в Україні та примирення людей з різних регіонів; співпраця між представниками влади та громадськими організаціями задля сприяння миротворчим процесам; волонтерський рух та родини переселенців та багато інших актуальних питань.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

29.12.2014

Міжвідомча рада

26 грудня в облдержадміністрації відбулось засідання Міжвідомчої ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї та протидії торгівлі людьми.

Відкрила засідання директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту Оксана Сердюк. Було розглянуто два основних питання: виклики щодо реалізації гендерної політики в сучасних умовах та попередження насильства в сім'ї.

Представники громадських організацій та державних установ соціального спрямування оприлюднили результати і статистичні показники своєї діяльності, розробивши майбутні стратегії і завдання.


Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА



02.12.2014

Круглий стіл на тему «Протидія насильству в сім’ї»

В рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» 26 листопада на базі факультету господарського права і соціального забезпечення Навчально-наукового інституту права і соціальних технологій Чернігівського національного технологічного університету відбувся круглий стіл на тему «Протидія насильству в сім’ї: реалії і перспективи у світі та в Україні», в якому взяли участь представники Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, обласного та Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласної та міської організацій Спілки жінок України, науковці та студентська молодь.

Вітаючи учасників засідання круглого столу, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сердюк О.С. наголосила на важливості питання, яке обговорюється на засіданні круглого столу. Адже насильство наносить величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності і дотримання людських прав. Вона також зазначила, що досягнення позитивних результатів у протидії насильству в сім’ї, щодо жінок, дітей можливе тільки за умови соціального партнерства державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості. Для удосконалення механізму протидії насильству в українських сім’ях Урядом схвалено законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Позицію жіночих громадських організацій, які спрямовують свою діяльність на вирішення проблеми насильства в сім’ї, висловила голова обласної організації Спілки жінок України Дорожкіна І.В. Вона звернула увагу присутніх на досвід європейських країн щодо протидії домашньому насильству, надання допомоги з боку держави жінкам та дітям, які зазнали насильства в сім’ї.

Головний спеціаліст Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Велько Ю.В. акцентувала увагу присутніх на тому, що насильство буде існувати доти, поки не зміниться ставлення оточуючих до проблеми насильства. Ознайомила присутніх з результатами анкетування «Проблема насильства в сім’ї. Як її подолати?», яке проведено серед учнівської та студентської молоді віком від 15 до 25 років.

Окрему увагу соціально-психологічним технологіям роботи з жінками-жертвами насильства в сім’ї та чоловіками-кривдниками приділено у виступі Кальницької К.О., голови Чернігівського відділення Асоціації політичних психологів України, доцента кафедри соціальних наук і технологій Чернігівського національного технологічного університету.

В обговоренні заявленої тематики заходу взяли участь директор Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Кузнецова-Молодчая Т.С., голова громадської організації «Спілка жінок м. Чернігова» Канюка Л.І., завідувач кафедри соціальних наук і технологій Чернігівського національного технологічного університету, професор Тополь О.В., практичний психолог Чистенко І.Г., інші учасники заходу.




Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА



08.08.2013

Із Франції до Чернігова завітали учасниці міжнародної організації ділових і професійних жінок BPW Європи. 5 серпня 2013 року Амелі Леклерк, віце-президент організації, фахівець із розвитку туристичної діяльності та бізнесу, Маріанна Платтнер, голова комітету наставництва BPW Європи, представник програми менторства BPW, Агнес Тонідікінс, професійний перукар-стиліст, зустрілися із представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості, а саме, з директором Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сердюк О.С., начальником відділу з питань сім’ї та гендерної політики Департаменту Нагорною Р.В., начальником Управління стратегічного розвитку міста і туризму Чернігівської міської ради Атрощенко Б.Ф., головою обласної організації Спілки жінок України Дорожкіною І.В., головою обласної благодійної організації „АРАТТА” Філатовою В.О. В ході зустрічі учасники обговорювали всесвітньо важливі і болісні проблеми суспільства: торгівля людьми, домашнє насилля та гендерна нерівність, питання прав і можливостей працюючих жінок. Також гості Чернігова ознайомилися з напрямками розвитку туризму на Чернігівщині. Представники Франції та України обмінялися досвідом, з’ясувавши, як державними структурами в Україні та Франції регулюються спірні ситуації у родинах, яка законодавча база існує, які реформи плануються у майбутньому. Учасниці організації BPW Європи порадили активно використовувати рекламу міських переваг, таких як комфортабельні готелі, розважальні заклади, парки культури та відпочинку у засобах масової інформації та мережі ІНТЕРНЕТ, продовжувати розвиток туризму у мальовничому і багатому на історичні та культурні пам’ятки чернігівському краї.


23.04.2013

Засідання круглого столу
«Медіа – підтримка просування гендерної рівності в місцевих громадах»

Чи є взаємозв’язок забезпечення ґендерної рівності та соціально-економічного розвитку держави? Як на наше життя впливають невикорінні ґендерні стереотипи? Як висвітлення проблеми гендерної рівності у ЗМІ впливає на формування ґендерної свідомості?

На ці та інші питання намагались знайти відповідь учасники круглого столу «Медіа–підтримка просування гендерної рівності в місцевих громадах», який провели Департамент сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та Чернігівська обласна організація Спілки жінок України днями в приміщенні підприємства «Навчально – методичний центр» профспілок.

Метою проведення цього заходу є обговорення питань щодо розширення співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ у напрямку впровадження гендерних підходів у різних сферах життєдіяльності місцевих громад, здійснення впливу на громадську думку щодо подолання гендерних стереотипів, формування сучасної гендерної культури, зокрема, у молодіжному середовищі.

Засідання круглого столу відкрила Сердюк Оксана - директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, яка зазначила, що важлива роль у зміні ставлення суспільства до проблеми гендерної рівності, формуванні в регіоні державної політики в сфері забезпечення рівності прав жінок і чоловіків належить засобам масової інформації. Вона підкреслила, що прийнята Комплексна обласна програма підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року дозволить забезпечити формування на регіональному рівні цілісної системи комплексних заходів, спрямованих на впровадження гендерних підходів в усі сфери життєдіяльності суспільства.

Про роль громадських жіночих організацій в просуванні гендерної рівності в засобах масової інформації розповіла присутнім Дорожкіна Ірина - директор підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України.

Ковальчук Володимир ознайомив учасників заходу з результатами досліджень щодо трансформації сучасних ґендерних стереотипів у молодіжному середовищі, проведених шляхом опитування студентів вищих навчальних закладів міст Чернігова та Ніжина.

43% юнаків та дівчат вважають, що поведінка сучасної молоді щодо визнання ґендерної рівності змінилась у кращий бік порівняно зі старшими поколіннями. Проте 68% опитаних зазначили, що в сучасному молодіжному середовищі ще продовжують існувати ґендерні стереотипи. Тільки кожна третя молода людина вважає, що сучасний шлюб є ґендерно рівноправним.

На засіданні круглого столу виступили та взяли участь в обговоренні: Лариса Юда, заступник директора інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, радник голови облдержадміністрації з гендерних питань; Світлана Задорожна, кандидат економічних наук, доцент Чернігівського державного технологічного університету; Тетяна Бойко, директор агенції стратегічних комунікацій “Прайм Медіа”, куратор проекту “Чиста політика”; Олена Мухіна, лікар акушер-гінеколог міського Центру планування сім'ї; Олена Яковчук, заступник директора з виховної роботи Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29.

У ході обговорення учасниками підкреслювалося значення ґендерної просвіти журналістів, оскільки в повсякденному житті нерідкими є випадки поверхового висвітлення проблеми гендерної рівності у ЗМІ, які великою мірою впливають на формування ґендерної свідомості суспільства. Крім того, наголошувалось на необхідності використання новітніх засобів масової комунікації — соціальних мереж для просування ідеї ґендерного рівноправ'я. Особливо актуальним це є для молоді.

У роботі круглого столу взяли участь представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, засобів масової інформації, освітяни, викладачі та студенти вищих навчальних закладів.

За повідомленням Департаменту сім’ї,
молоді та спорту облдержадміністрації
 

*****


Архів Події 2010-2012 роки


*****


ГО Активне Суспільство України