back

Бути безробітним і одночасно працювати не вийде

23-07-2020 | 16:38

Про це попереджають у Державній службі зайнятості.

Непоодинокими є випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, проте паралельно отримують дохід. Іноді це трапляється через недостатню правову обізнаність, але частіше – усвідомлено.

За словами начальника юридичного відділу Чернігівського обласного центру зайнятості Марини Чаус, якщо виявиться, що особа, зареєстрована як безробітна, працює та отримує дохід, з неї буде стягнуто незаконно отримані кошти та, можливо, застосовані штрафні санкції. Протягом I півріччя 2020 року в Чернігівській області виявлено 42 особи, які неправомірно отримали кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття майже на 165 тисяч гривень. Добровільно вони відшкодували понад 109 тисяч. До суду поданий один позов на суму близько 28 тисяч гривень. Решта відшкодовувань у процесі повернення.

Як правило, інформація про виконання робіт за винагороду надходить від органів Пенсійного фонду або податкової. Відповідно до Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», розширено можливості встановлення дійсного майнового стану та фактів отримання доходу за здійснення тієї чи іншої діяльності.

У разі неповернення коштів у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку відповідно до чинного законодавства. За певних обставин отримувачі незаконної допомоги по безробіттю можуть понести кримінальну відповідальність. Наприклад, якщо у судовому порядку їх дії кваліфікують як шахрайство (стаття 190 Кримінального кодексу України). Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадськими роботами на строк до 240 годин, виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років (частина 1 статті 190 ККУ).

Проте є винятки, коли можна працювати та водночас отримувати допомогу по безробіттю. Це стосується громадських робіт, строк яких не перевищує 180 календарних днів, та підробіток під час виборів.

Також мають право на допомогу по частковому безробіттю особи, що втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення робочого часу чи у зв’язку з зупинкою роботи підприємства, але не розірвали трудових відносин. У зв’язку з карантином в області майже 6,5 тисяч найманих працівників та понад 6 тисяч фізичних осіб підприємців, які наразі отримують таку допомогу.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості